Editörlüğünü kendisini Doğu Anadolu'nun kültürünü, örf ve adetlerini, tarihini, gizemli turizm yönlerini tanımaya adayan Prof. Dr. Oktay Belli'nin yaptığı II. Uluslar arası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu 24-26 Kasım 2010 yılında Van Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda yapılmıştır.
Düzenlenen Van Yemek Sempozyumu organizasyonu İstanbul Üniversitesi Van 100. Yıl Üniversitesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürünü koruma ve Yaşatma Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi, Yemek ve Kültür Dergisi, Van Lokantacılar Odası ve Van Kahveciler Derneğinin önemli katkılarıyla Van Ticaret ve Sanayi Odasının Konferans salonunda düzenlenen bu önemli Kültür Sempozyumunda Van bölgesinin unutulmakta olan mutfak kültürü ve yemekleri ilk kez bilimsel oturumlarda ayrıntılı olarak incelenmiş ve konunun uzmanları tarafından tartışılmıştır. Bu sempozyumda yalnızca Van yemekleri ele alınmıştır. Van Gölü Havzasına komşu bölgelerde bulunan yerleşim merkezlerinin mutfak kültürü ve yemekleri de incelenerek karşılıklı kültürel etkileşim sürecini ortaya konmuş ve mukayesesi edilmiştir.
II. Uluslar arası Yemek Sempozyumuna Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumuna Türkiye'nin çeşitli Üniversiteleri ile yurt dışından 60'tan fazla bilim insanı ve araştırmacı katılmıştır. Konusunda uzman olan bilim insanları Van Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemeklerine yapmış oldukları çok önemli katkılar vardır.
Editörlüğünü Prof. Dr. Oktay Belli'nin yapmış olduğu II. Uluslar arası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumunun Türkçe ve İngilizce olarak bir kitap haline getirilmiştir. Bu kitap kütüphanelerin arayıp da bulamayacağı ve insanların sürekli olarak bakma mecburiyetinde kalacağı büyük bir şaheserdir. Bu şaheseri insanlığa kazandıran Bilim adamlarıyla Prof. Dr. Oktay Belli'ye Halkın Sesi olarak müteşekkir olduğumuzu vurgulamak isteriz.
PROF. DR. OKTAY BELLİ'NİN BİYOGRAFİSİ
3 Nisan 1945 yılında Kars'ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kars'ta tamamladıktan sonra, 1966 yılında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi "Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü'ne kaydoldu. Eski Önasya Kültürleri, Umumi Türk Tarihi ve Yeniçağ Tarihi sertifikalarını verdikten sonra, 1970 yılında Eskiçağ Tarihi'nden iyi derece ile mezun oldu.
Belli,1970 yılında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi'ne bağlı "Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırmaları Merkezi'nin bilimsel sekreterlik kadrosuna atandı. Bu tarihten günümüze değin kesintisiz olarak Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan hem bilimsel kazılara katıldı, hem de çeşitli konular üzerinde araştırmalar yaptı.
1973 yılında Eskiçağ Tarihi Bölümü'nde " Urartular Çağında Van Bölgesi Yol Şebekesi" adlı konuyu doktora tezi olarak hazırlamaya başladı. 1982 yılında Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı'nın Yardımcı Doçent, 1989 yılında aynı Anabilim Dalı'nın Doçent, 1995 yılında da Profesör kadrosuna atandı.
1969-1981 yılları arasında Prof. Dr. Afif Erzen başkanlığında yürütülen ve Urartu Krallığı'nın başkentliğini yapan Van Kalesi ve Toprakkale ile Çavuştepe ve Giyimli (Hırkanis) kazılarına, ayrıca 4 kazı dönemi de Trakya'da bulunan Enez Kazısına katıldı. 1982-1985 yılları arasında Prof. Dr. Veli Sevin başkanlığında yürütülen İmikuşağı Kurtarma Kazısı'na ikinci başkan olarak katıldı.
1991 yılından beri Van'ın 11 km. kuzeydoğusunda yer alan ve Urartu Krallığı'nın erken dönem ören yerlerini oluşturan "Aşağı ve Yukarı Anzaf Urartu Kaleleri" kazıları, başkanlığı altında yürütülmektedir.
1970 yılından beri Doğu Anadolu Bölgesi'nde " Ulaşım Şebekesi", "Madencilik Faaliyetleri" ve "Baraj Gölet ve Sulama Kanalları" konusunda araştırmalar yapmaktadır. 1985 yılında Alman Dişişleri Bakanlığı'ndan kazandığı 1 yıllık burs ile Heidelberg şehrinde bulunan " Institut für Vor-und Frühgeschichte" ve Max-Planck" Enstitülerinde "Anadolu'nun Eski Madencilik Tarihi" konusunda çalışmalar yaptı.
1993 yılından beri "Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu" üyesi olarak görev yapmaktadır. 1999 yılından beri İ.Ü. Edebiyat Fakültesine bağlı "Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırmaları Merkezi"nde müdürlük görevini yürütmektedir.
1997 yılından beri "Van-Yoncatepe Kalesi ve Nekropolü" Kazılarının bilimsel başkanlığını yapmakta, 1998 yılından beri de "Nahçıvan Kazı ve Yüzey Araştırması" adlı uluslar arası proje çalışmasını yürütmektedir.
1998 yılından beri İ.Ü. Araştırma Fonu Uzmanlar Komitesi üyesi ve ayrıca İstanbul Üniversitesi Rektör Danışmanlığı görevini sürdürmektedir.