SON DAKİKA

SİİRT'TE AİLE İÇİ ŞİDDET PANELİ DÜZENLENDİ

23 Şubat, 2012 06:17 Güncelleme: 23 Şubat, 2012 06:17 SİİRT'TE AİLE İÇİ ŞİDDET PANELİ DÜZENLENDİ

Siirt'te düzenlenen "Aile İçi Şiddet" konulu panele katılan Vali Musa Çolak, şiddet ve işkencenin, bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

Siirt Barosu ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin işbirliği ile aile içi şiddetin önlenmesi paneli yapıldı. Siirt Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, Dr. Leyla Welkin, Yrd. Doç.Dr Neylan Ziyalar ile Siirt Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Sosyal Hizmet uzmanı Faruk Şahin katıldı.


30 yıldan beri ABD'de yaşadığını belirten Dr. Leyla Welkin, aile içi şiddet konusunda dünyanın hiç bir memleketinin mükemmel olmadığını ve bu sıkıntıların devam ettiğini söyledi. Diğer panelistler de aile içi şiddet konusunda yaptıkları çalışmaları slayt ve örneklerle anlattı.

Panelin sonunda akademisyenlere teşekkür eden Vali Musa Çolak, hiç kimsenin, ailenin mahremiyeti, ailenin dokunulmazlığı kavramına sığınıp, eşine, çocuklarına şiddet uygulama hakkını kendisinde göremeyeceğini vurgulayarak, şiddet ve işkencenin bir insanlık suçu olduğunu kaydetti.

Aile kavramının kutsal olduğunu ifade eden Vali Çolak, şöyle konuştu: "Bizim medeniyetimizde aile kutsaldır ve dokunulmazdır. Bu durum, elbette ailenin mahremiyeti, özel hayatın dokunulmazlığı noktasında takdire şayandır, korunması gereken bir durumdur. Ancak, bu gizliliğin, bu mahremiyetin, zaman zaman kötüye kullanıldığını da biliyoruz. Aile içinde yaşanan acılar, dramlar, göz yaşartıcı, vicdan parçalayıcı hadiseler, dışarıya aksettirilmedikçe, adeta sistematik bir işkenceye dönüşmüştür. Bizim Kültürümüzde, yaşlılar, kadınlar, çocuklar, özellikle de kız çocukları, her zaman özellikle korunmuştur, kollanmıştır. Bizim Peygamberimiz, kendi döneminde kız çocuklarının diri diri gömülmesi gibi bir vahşeti cahiliye adeti olarak görmüş ve derhal ortadan kaldırmıştır. Bizim medeniyetimiz, anneleri en kutsal varlık olarak nitelendirmiş, cennetin, annelerin ayaklarının altında olduğu anlayışını hakim kılmıştır. Kim, kadına, çocuğa el kaldırıyorsa, onun eli de, vicdanı da kirlenmiştir. Sonuç olarak kadınların karar mekanizmalarında yer almalarını engelleyen geleneksel yapı ve şiddet her şeyden önce birey ve toplumun kültüründen tabii ki dışlanmalıdır. Bu da ancak kadının güçlendirilmesi ve toplumsal bir işbirliği ile başarılabilecektir. Biz Siirt valiliği olarak, bugüne kadar sürdürdüğümüz kurumsal çabaların yanında, üniversite ve sivil toplum kuruluşları tarafından geliştirilen, işbirliği projelerine de her zaman destek vermeye devam edeceğiz. Çünkü bizler, şiddetin olmadığı, kadınların şiddete maruz kalmadığı, kadınların eğitimden, okuldan uzak tutulmadığı bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz."


Panele, Vali Musa Çolak ve eşi Gülsüm Çolak, Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Güray Okay, Vali Yardımcısı Mustafa Pala, Baro Başkanı Av. Cemal Acar, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Yorum Ekle