DİYARBAKIR - Ulusal Kürt Dil Konferansı "Alfabe û Zaraveyê Kurdi (Alfabe ve Kürtçe lehçeler)" adlı panel ile devam etti. Jivan Nîman Hevî'nin modetörlüğünü yaptığı panele, Kürt Enstitüsü Başkanı Zana Farqini, İsveç'te Kürt Dili Öretmeni olan Reşo Zilan, Dr. Bayîzê Omer ve Dr. Talib Husên Eli konuşmacı olarak katıldı. Panelde Kürtlerin dilde tek bir alfabe kullanması gerektiğini belirten Zana Farqini, bu açıdan Latin alfabesinin kullanılmasının uygun olacağını söyledi. Farqinî, Kürtlerin genelde Arap ve Latin alfabesini kullandığını belirterek, Federal Kürdistan ve İran'da kullanılan Arapça alfabenin Kürtçe'deki birçok sesi karşılamadığını ve yazımının ağır olduğunu söyledi. Kürtçe'nin en iyi yazım şeklini Latin alfabede bulduğunu kaydeden Farqini, alfabeler üzerinde ilk Kürtçe'de Latin alfabesini kullanan ve Kürtçe'ye kazandıran Celadet Mir Bedirxan'ın alfabe üzerinde yaptığı çalışmalardan bahsetti. Farqin, Celadet Bedirxan'ın "Kürtçe için en uygun ve hızlı alfabe Latin alfabedir" tespitine katıldığını ve bu yönde alfabe üzerinde yaptığı araştırmalardan bahsetti.
'Federal Kürdistan okullarında Latin alfabe zorunlu hale getirilsin'
Farqin'in ardında konuşan Reşo Zilan ise, Kürtlerin standart bir dil kullanması için Federal Kürdistan'daki okullarda Arap alfabesinin yanında Latin alfabenin de zorunlu hale getirilmesini önerdi. Zilan, alfabenin ortak kullanılması için eğitim kurumlarının ciddi bir tartışma yürütmesi ve bu tartışma sonuçların uygulanmasını istedi.
Daha sonra konuşan Dr. Bayîzê Omer, Kürtlerin dillerine özgü yeni bir alfabe yaratılabileceğini söyleyerek, kendisinin hazırladığı ve 31 harften oluşan ve farklı seslerin rahat kullanılabilmesi için harflerin üzerinde işaret koyma suretiyle yaptığı alfabeyi önerdi.
Konferansa ara verilirken, aranın ardından başka bir konu ile konferans devam edecek.DİHA