Türk Kızılayı, güvenli kan temini konusunda üzerine aldığı misyonu devam ettirmek için aşırı bir gayret göstermektedir. Yaz aylarının aşırı sıcak geçmesi, nedeni ile yaz aylarında kan stoklarında yetersizlikler oluyor. hastaneden gelen talep doğrultusunda ihtiyaç olan kanı hastaneye kendi özel soğutmalı araçları ile teslim eden Kızılay kan bağış merkezi Sivil toplum örgütleri ve resmi kurumlar ile de protokolleri ver. Türk Kızılayı Muş Şubesi Kan Bağış Merkezi Müdürlüğü tarafından, Muş Valiliği karşısında kurulan mobil araç ile gece saatlerine kadar kan bağışı toplama çalışması yapıldı. Muş Valiliği karşısına kurduğu mobil araç ile kan bağışı toplama çalışmalarını sürdüren Türk Kızılayı, gündüz etkisini gösteren sıcak havadan ötürü dışarıda fazla kalabalığın olmadığından dolayı, çalışmalarını gece saatlerinde sürdürüyor. Akşam daha fazla kalabalığın olduğu caddede, kan bağışına daha fazla ilgi olduğu gözlenirken, Türk Kızılayı bu kapsamda yaz aylarında yaşanan kan stoklarının da yetersizliklerini gideriyor. Gece saat 22.00´a kadar sürdürülen kan bağışı çalışması ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Türk Kızılayı Muş Şubesi Kan Bağış Mrekezi Müdürü Dr. Ahmet Kotan, Türk Kızılayı, güvenli kan temini konusunda üzerine aldığı misyonu devam ettirmek için aşırı bir gayret göstermektedir. Yaz aylarının aşırı sıcak geçmesi, kan stoklarımızda yetersizliklere yol açabiliyor. Aşırı sıcaklardan ötürü vatandaşlarımız gündüz kan vermekte sıkıntı çekiyorlar, tereddüt ediyorlar. Bu bakımdan geceleri serbest oldukları için mobil araçlarımız ile akşam serinliğinde başlattığımız çalışma çerçevesinde gece saat 22.00´a kadar kan bağışını kabul ediyoruz dedi.
Yaz Sıcağı Kan Bağışını Olumsuz Etkiledi
Yaz aylarından dolayı Kan stoklarında azalmanın yaşandığını söyleyen Dr. Kotan, Kan stoklarımızda biraz azalma var. Özellikle yaz aylarının sıcak olması ve bayram tatilinin uzun olması nedeni ile ekipler çalışma yapamadı ve bundan dolayı stoklarımızda azalma oldu. Doğu ve Güney Doğu Bölgesi olarak çalışıyoruz. Halkımızdan destek bekliyoruz. 18-65 yaş arası sağlıklı bütün bireyler tok karın ile kan bağışı yapabilirler. Kan bağış aracımıza gelip, kan bağışı yapmak isteyen vatandaşlar öncesinde form doldurmaları gerekir. Bu işlemlerden sonra kan değerlerine bakıyoruz, değerleri normal olan vatandaşlar doktor kontrollü sonrası kan verebilirler şeklinde konuştu.
Yıllık Hedeflerinin 9 Bin Ünite Kan Toplamak
Yıllık hedeflerinin 9 bin ünite kan toplamak olduğunu ayrıca belirten Dr. Kotan, Muşta günlük olarak ortalama 40-50 ünite arasında kan ihtiyacı olduğunu ifade etti. Dr. Kotan, Kan bağışı yapan vatandaşlarımızın kanları il merkezlerine ilçelerdeki hastaneler hastalara gönderiyoruz. Kanlar özellikle kanser hastaları, lösemi hastalarına ve trafik kazalarında yaralanan hastalarımıza iletiyoruz. Muşta günlük olarak ortalama 40-50 ünite arasında kan ihtiyacı oluyor. Bizim yılık hedefimiz 9 bin ünite kan toplamak bu hedefleri ay bazında belirledik yetiştirmeye çalışıyoruz. 7 aylık süreçte toplam 5 bin 400 ünite kan aldık. Hedeflediğimiz sayıya ulaşmak için çalışıyoruz şeklinde konuştu.
Kan Vermek Onurlu Bir Davranıştır
Kan bağışı yapmanın onurlu bir davranış olduğunu söyleyen Dr. Kotan, Kan bağışına destek olarak halkın duyarlılığını beklediklerini aktardı. Dr. Kotan, Kış aylarında havanın soğuk olması, istediğimiz sayıya ulaşmakta sıkıntı yaşatabilir. Bu açıdan vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz. Kan vermek onurlu bir davranış vücudumuza da faydası var. Kan vererek vücudunuzun yeni hücre üretecek. Verdiğiniz her ünite kan 3 kişiye umut oluyor. Aynı zamanda orman bakanlığı tarafında bağış yapan her kişi için bir fidan dikiliyor. Bu şekilde de ülkemizi yeşillendirmiş oluyoruz sözlerini kullandı.
Dr. Kotan, Kan Bağışının Önemine Dikkat Çekti
Kan bağışı yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkilendiğini aktaran Dr. Kotan, kan bağışının önemine de dikkat çekerek şunları aktardı: Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 80 milyon insanın yaşadığı Türkiye´de yıllık kan bağış oranının, nüfusun %1´i kadar olduğunu gösteriyor. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Kanamalı bir hastada ya da büyük bir ameliyatta 6-8 ünite kana ve 4-5 ünite taze donmuş plazmaya ihtiyaç vardır. Problemli gebelik dönemi geçiren ya da kanamalı hamile bir kadının yaşamını sürdürebilmesi için kan ve kan ürünlerine gereksinim duyar. Hayatları boyunca kan ve kan ürünlerini almak zorunda olan hemofili ve talesemi hastaları sizlerin kan bağışınızı bekliyor. Yeni doğan ve kanın değişmesi için çok taze kana ihtiyacı olan bebekler sizin kanınızı bekliyor. Ağır böbrek hastalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için kan ve kan ürünlerine ihtiyaçları var. Kan yapılamayan tek ilaçtır. Bir gün siz de kan ve ürünlerine gereksinim duyabilirsiniz. Bağışladığınız her kanla ücretsiz olarak kan grubu tespit edilerek, hepatit B, hepatit C, frengi ve AIDS testleri de yapılmaktadır. Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır ifadelerini kulandı.