SON DAKİKA

İTALYAN ÇİMİ ( RYEGRASS) YEM BİTKİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan YOLCU, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Mahmut TURAN ve teknik personellerle Enginalan Köyünde çiftçilik yapan Muhammet DEMİREL ait İtalyan Çimi ekili tarlaları ziyaret etti. 31 Mayıs, 2018 11:07 Güncelleme: 31 Mayıs, 2018 11:07 İTALYAN ÇİMİ ( RYEGRASS) YEM BİTKİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan YOLCU, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Mahmut TURAN ve teknik personellerle Enginalan Köyünde çiftçilik yapan Muhammet DEMİREL ait  İtalyan Çimi ekili  tarlaları ziyaret etti.

 

Çiftçiler toplamda 60 dekar alanda ekim yaptığı ve gayet memnun olduğunu ifade ettiği İtalyan Çimi Bakanlık yem bitkileri Destek kapsamında olup hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı ilimizde yonca, silajlık mısır gibi yaygın olarak yetiştirilen yem bitkilerine alternatif yem bitkisi olabileceği belirtildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan YOLCU, açıklamasında;          2017 yılı itibarıyla  ilimizde kayıt altına alınmış büyükbaş hayvan sayısı 155.472, küçükbaş hayvan sayısı 1.027.584 olduğu ve  temel geçim kaynaklarının başında gelen hayvancılığın en büyük girdisi olan Yem ihtiyacının karşılanması için İtalyan Çiminin ekim alanlarına  dahil edilerek yetiştiriciliğine önem verilmesi gerektiği;

Şöyle ki; Süt otu olarak da bilinen İtalyan çimi, hayvanlara yem olarak verilen  yonca, arpa, yulaf,  mısır silajı ve fiğ çeşitlerine göre besin değeri daha yüksek kaba yem olup  bu yemle beslenen Hayvanlarda süt ve et verimindeki artış gözle görülür seviyelere ulaştığı gibi gebe kalma oranının da yükseldiği tecrübe edilmiştir.

İlkbahar ve Sonbahar ekimi yapılabilen İtalyan Çiminde bölgemize en uygun olan ekim dönemi sonbahardır. Yıllık biçim sayısı sulu koşullarda 5-6, kurak, susuz koşullarda ise 2-3 biçim civarında olup dekara  Yeşil Ot Verimi Sulu koşullarda yaklaşık 10-15 ton/da kurak koşullarda ise 5-8 ton/da'dır.

Genelde Silaj ve yeşil ot olarak yetiştirilen  İtalyan Çimi,  normal ısı aralığında ekimden ortalama 40 gün sonra ilk biçime ulaşmakta olup her 17-20 günde biçim yüksekliğine ulaşır. Her biçimde dekardan 1,5-3 ton yeşil ot elde edilebilmektedir.

İl Müdürlüğümüzce bu yem bitkisinin yaygınlaşması için örnek çiftçi ve gönüllü çiftçilere destekleme yapılarak yaygınlaşması çalışmalarına başlanmıştır.”şeklinde konuştu.
Yorum Ekle