SON DAKİKA

Hasta sayısı giderek artıyor

26 Mart, 2012 15:04 Güncelleme: 26 Mart, 2012 15:04 Hasta sayısı giderek artıyor

Van´a geri dönüşlerin artması nedeniyle sağlık hizmetlerinin giderek sıkıntılı döneme girdiğini belirten Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Berktaş "Polikliniklerde ve acil hasta servislerinde kapasitemizin yüzde 200-250 üzerinde çalışıyoruz. 510 yataklı hastanemizde 800´ün üzerinde hasta yatıyor. Şu an tek bir kişiyi bile yatıracak kadar yerimiz yok. Hastaneye, şubat ayı içerisinde günlük 3-4 bin hasta girişi yapılırken, bugünlerde bu sayı 7 binlere ulaştı. Kapasitenin bu kadar üstünde çalıştığımız için verilen hizmetin kalitesi noktasında da sıkıntı yaşıyoruz." dedi.

Van´da meydana gelen iki büyük depremden sonra ildeki birçok bina gibi sağlık kuruluşlarının büyük bir kısmı da hasar gördü. Bazıları ağır hasar gördüğü için yıktırılırken, bazıları da az hasarlı olduğu için güçlendiriliyor. Bu nedenle depremden kısa bir süre önce faaliyete geçen Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, çevre illerdeki personel ve araç desteğiyle depremde önemli görevler üstlendi. Ancak diğer illerdeki sağlık personellerinin illerine dönmesi ve depremzedelerin Van´a dönüşlerinin hızlanmasıyla hastane zor günler geçiriyor.

Van´a dönüşlerin hızlanmasıyla her geçen gün hastaneye gelen hasta sayısının önemli derecede arttığını dile getiren Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Berktaş, kapasitelerinin çok üstende çalıştıkları için sıkıntılı günler geçirdiğini söyledi. Diğer illerdeki sağlık personelinin de illerine gittiğini aktaran Berktaş, "Mart ayında kendi personelimizle normal mesaiye döndük. Personel sayısında azalma olsa da sağlık hizmetlerini azaltmadan yaptık. Ancak geldiğimiz noktada gerçekten her gün Van´a geri dönüşlerin artması nedeniyle sağlık hizmetlerinin sunumunda da giderek daha da sıkıntılı bir döneme girdiğimizi söylemem gerekir. Örnek vermem gerekirse, en son şubat ayı içerisinde günlük 3-4 bin hasta sayısına ulaştığımız bir poliklinik raporumuz vardı. Bugün ise 7 binleri aşıyoruz. Bu kapasite sıkıntısı ve sınırlaması nedeniyle giderek verilen hizmetin kalitesi noktasında sıkıntı yaşamaktayız." ifadelerini kullandı.

"KAPASİTENİN YÜZDE 200-250 ÜZERİNDE HİZMET VERİYORUZ"

Hastanenin 470 yataklı olduğunu, açıldığında 510 yatak kapasitesi izni alınarak hizmete başladığını aktaran Berktaş, "Ancak şuan hastanemizde 800´ün üzerinde hasta yatıyor. Şu an yeni hasta yatağı açma ve tahsis etme imkanımız bulunmuyor. Polikliniklerde ve acil hasta servislerinde yüzde 200-250 kapasiteyle çalışıyoruz. Bugün itibariyle hastanemizin servislerinde tüm yataklarımız dolu. O nedenle yeni bir kapasite artışı şansımız bulunmuyor. Bugün verdiğimiz sağlık hizmetinin kaliteden yoksun olduğunu kabul ediyorum. Ve bu konu da halkımızdan özür diliyorum. Ancak YYÜ Araştırma Eğitim ve Uygulama Hastanesi ve İpekyolu Devlet Hastanesi´nin yeniden devreye girmesi ile biz daha makul sayılarla halka hizmet verip kalitemizi yükseltme noktasında daha büyük gayret içerisine gireceğiz." diye konuştu.

Normal koşullarda bakanlığın kriterlerine göre bir doktorun bir günde en fazla 60 hasta bakması planlandığını aktaran Berktaş "Dolayısıyla o açıdan bakıldığında bir doktorun baktığı hasta sayısı da 50 civarındadır. Ama bizim bugün bazı polikliniklerdeki bazı doktor arkadaşlarımız 100´ü geçebilen hasta muayene etmek zorunda kalıyor. Özellikle hasta konusunda hem de personel açısından bazı sıkıntılar oluyor." dedi

Yorum Ekle