SON DAKİKA

'Görüşme tıkanırsa iç savaş çıkar'

10 Şubat, 2012 18:46 Güncelleme: 10 Şubat, 2012 18:46 'Görüşme tıkanırsa iç savaş çıkar'

DİYARBAKIR - MİT-Emniyet-Yargı krizini değerlendiren BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Soruşturmanın ucu Başbakan'a da uzanabilir. MİT bir örgüt kurmuş ise görüşmelerin talimatını Başbakan Erdoğan vermiştir" dedi. DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk da MİT ile ilgili soruşturma kararının İmralı görüşmesini istemeyen güçler tarafından alındığını belirterek, "MİT-PKK görüşmesi tıkanırsa iç savaş çıkar" uyarısında bulundu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, MİT-Emniyet-Yargı krizini değerlendirdi. Kaplan, Başbakanlığa direk bağlı olan MİT Müsteşarlığı'na yönelik gelişmelerin yakın zamanda yeni bir revizyonun habercisi olduğunu kaydetti. Soruşturma kapsamında Başbakan'ın kapısının da çalınabileceği, gözaltına alınıp yargılanabileceğini söyleyen Kaplan, nedeninin ise katalog suçlamalarının 14. Maddesi'nin son fıkrası olduğunu bildirdi. MİT-Emniyet ve Yargı cephesinde yaşananlarda uluslararası güçlerin, güç savaşından kaynaklandığını dile getiren Kaplan, ayrıca yeniden şekillenen Ortadoğu'da yaşanan dış istihbarat savaşının da etken olduğunu sözlerine ekledi.

Soruşturmada MİT'e tanınan ayrıcalığa değinen Kaplan, "MİT Müsteşarının dokunulmazlığı milletvekili dokunulmazlığından üstün olamaz. Yaşananlar, dokunulmazlıkları olmasına rağmen milletvekillerinin acımasızca yargılanmasına ses çıkaramayanlara dönebilir. 'KCK' diye Kürt siyasetçilerinin yargılanmasına ses çıkaramayanlar iğne kendilerine battığı için yeni yasa değişikliğini hızlandıracaktır" dedi.

'Dış istihbarat kendi içinde savaş halinde, iç istihbaratı şekillendirmekte'

MİT'in kara kutu olduğunu, tarihinde adam kıyımı, cezalandırma, intihar ve suikast gibi birçok karanlık olayın yaşandığını bildiren Kaplan, bunun özellikle Susurluk davası ile açığa çıktığına işaret etti. MİT'in kara kutu diye tabir ettiği kısmında farklı görüşlerin bulunduğunu ve sürekli çatışma halinde olduklarına dikkat çeken Kaplan, nedenin ise görevlendirilen şahısların son derece üstün yetkiler ile donatılmasından kaynaklandığını bildirdi. Kaplan, "Ortadoğu şekillenirken, dış istihbaratın da kendi içinde bir savaş içinde olduğunu görüyoruz. Yaşanan savaş kendi içindeki istihbaratı da şekillendirdiğini görüyoruz. Soruşturmanın ucu Başbakan'a da uzanabilir. MİT bir örgüt kurmuş ise görüşmelerin talimatını Başbakan Erdoğan vermiştir. Bence Türkiye değişim ve dönüşümün sancısını yaşıyor. Bundan sonraki süreçte görüşmeler MİT ile değil direk devlet ve hükümet ile yapılabilir" diye konuştu.

Tuğluk: Karar, İmralı görüşmesini istemeyen güçler tarafından alındı

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski MİT'çiler Emre Taner ve Afet Güneş'in "Oslo" görüşmeleri ve "KCK" ile ilgili sürdürülen diyalog nedeniyle ifadeye çağrılmasına ilişkin değerlendirmede bulunan DTK Eş Başkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile Fidan arasıda yapılan görüşmelerin belirli bir seviyeye geldiğini fakat görüşmelerin somutlaşmaması nedeniyle donduğuna dikkat çekti. İmralı'da yapılan görüşmelere katılan ekibe yönelik bir soruşturma olduğuna dikkat çeken Tuğluk, ekibe "Bir daha bu tür girişimlerde bulunmayın" mesajı verilmek istendiğini kaydetti. İmralı ile yeniden görüşmelerin yapılmaması amacı ile söz konusu soruşturmanın açıldığını söyleyen Tuğluk, "Güvenlik stratejisinin devam etmesini isteyen ve siyasal iktidarı tehdit eden bir soruşturma. Bu hükümete yönelik bir tehdittir. Bunlar her kimse İmralı ile devletin görüşmesini istemeyen kesimlerdir. 'Geçmişte yapılanların hesabını ödeyeceksiniz' diyen bir durum ortaya çıkıyor. Ama bu gidişat ülkeyi felakete götürür" ifadelerini kullandı.

'MİT ve PKK arasındaki görüşmeler tıkanırsa iç savaş çıkar'

Yaşananlar karşısında AKP'nin alacağı tutumun son derece önemli olduğuna işaret eden Tuğluk, yapılması gerekenin ise diyalogda ısrar etmek ve İmralı görüşmelerinin sürdürülmesi olduğunu söyledi. MİT Müsteşarı Fidan olayının AKP'yi bitirmeye dönük bir proje olduğunu vurgulayan Tuğluk, hükümetin de ötesinde bir gidişatın söz konusu olduğunu ifade etti. Sürecin derin bir yaklaşım olduğunu diyalog ve meseleyi çözmek istemeyen, İmralı'nın önünü kapatan bir yapı niteliği taşıdığını sözlerine ekleyen Tuğluk, "Uluslararası güçler her zaman bu işin içinde yer almıştır. MİT ve PKK arasındaki görüşmelerin tıkanması halinde iç savaş yaşanabilir. Böylesi bir sürecin eşiğindeyiz. Süreçten bir restleşmeye doğru gidilirse büyük bir kaos ve krize neden olur. Bu nedenle var olan operasyon, diyalog arayışının önünü kapatmak ve savaş istemek demektir. Yapılan operasyonla kriz ve savaş çıksın isteniliyor. AK Parti bu durumu ön görüp yeniden bir diyalog süreci kurarsa belki bu gidişatın önü kesebilir" diye kaydetti.  DİHA

Yorum Ekle