İran'a olan sınır kapısı ve pasajları ile bir zamanların ticaret merkezlerinden olan, aynı zamanda içinde barındırdığı Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı, Doğubayazıt Kalesi, Ahmed-i Hani Türbesi, Nuh Peygamberin Gemisi, Buz Mağarası ve Meteor Çukuru ile bölgede adeta turizmin merkezlerinden olan Doğubayazıt'ta yaşanan ekonomik sıkıntılar esnafı iş yapamaz hale getirdi.
Yaklaşık on beş bin askerin bulunduğu tugaydan da askerlerin çarşı iznine çıkamamaları esnafın işin bir hayli olumsuz etkilemiş durumda.
Birden çok sebepten ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını belirten Doğubayazıt esnafı konuştu.
Tekstil işletmecisi İbrahim Yıldız Doğubayazıt'ın bir dönemler ticaret merkezi olduğunu belirtti. Bu durumun nedenlerini anlatan Yıldız, "Eskiden batıdaki toptancılar Bursa'dan, Denizli'den, Gaziantep'ten her gün geliyorlardı. Günde üç dört tane toptancı arabasıyla gelip bize zorla mal satmaya çalışıyorlardı. Bizim de o zaman işlerimiz güzeldi, alıyorduk. Ama şimdi gelmiyorlar. Tendurek kapandığı zaman gelemiyorlar. Tabi bir de korkuyorlar. 'Arabamı yakarlar, beni öldürürler, bana bir şey yaparlar.' diye gelmiyorlar. Bu sebeple zor durumdayız. Çeklerimiz yazılmış, senetlerimiz yazılmış, bankadaki kredi kartı borçlarımız iki aydır gecikiyor. Bir ay daha gecikse haciz gelecek. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Herhalde böyle devam ederse iki üç ay sonra bizde kepenk kapatır gideriz." dedi.
"Çoğu esnaf dükkânlarını kapatmak zorunda kaldı"
Müdür Akkaya, başta demir olmak üzere inşaat malzemelerindeki fiyat artışının işlerine olumsuz yansıdığını söyledi.
Akkaya, "Bölge insanının alım gücü çok az. Dolayısıyla çoğu tanıdık esnaf dükkânlarını kapatmak zorunda kaldı.
Özellikle bu sezon esnaf büyük bir sıkıntı yaşıyor." diye belirtti.
"Vergimizi, borçlarımızı ödeyemiyoruz"
Giyim sektöründe işletmecilik yapan Erol Dursun ise yaşadıkları sıkıntıları şöyle dile getirdi:
'İşlerimizin düşüş sebebi İranlıların gelmemesindendir. Ayrıca gümrük kapısında sorunların oluşmasındandır. Şu anda Doğubayazıt esnafı gerçekten işsizlikten dolayı dükkân kapatma sürecine girmiştir. Vergimizi, borçlarımızı ödeyemiyoruz. Devletten buna bir çare bulmasını istiyoruz.''
"OHAL işleri olumsuz etkiliyor"
Doğubayazıt halkının en büyük geçim kaynağının gümrük ticareti olduğunu ve yaşanan sıkıntıların da gümrük vergileri ile doğru orantılı olduğunu belirten Lütfullah Gengi, "Doğubayazıt'ın en büyük geçim kaynakları hayvancılık ve ticarettir. Gümrük ticaretini yapanların çoğunun işleri babalarından oğullarına geçmiştir. Dolayısıyla Doğubayazıt'ın çoğu ticaretle uğraşıyor. Fakat gümrük ticaretinin kısıtlanması, birçok çeşidin yasaklanması, gümrük vergilerinin yüksek olması insanların ellerini bağlıyor. Özellikle bir dönem günü birlik ticaret vardı. Poşetle eşya getirenler vardı. Şu an onlar da kısıtlandı. Bu yüzden de insanlar gelip bir şeyler alamıyor. Ticaret yapamıyorlar. Ayrıca OHAL'den dolayı toptancıların farklı şehirlerden kimsenin buralara gelmemeleri de işleri olumsuz etkiliyor. Vergilerin yüksek olması, SGK primleri de her türlü bizi sıkıyor." ifadelerini kullandı.
"Tugay komutanlığı var ama bir tane asker çıkmıyor ki işimiz olsun"
Doğubayazıt'taki iş imkânlarının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Ahmet Etingü, "Doğubayazıt'ta üniversitemiz var ama üniversitede kimse yok. Aynı zamanda Doğubayazıt'ın en büyük gelir kaynağı gümrüktür. Gümrükte de aynı şekilde iş yok. Yine başka bir sıkıntı da Doğubayazıtlı zenginler yatırımlarını hep dışarıya harcıyor. Buralara kimseler yatırım yapmıyor veya yapamıyor. Üniversitemiz sözde bir buçuk senedir faaliyete girmiş yüz elli tane tek öğrencisi var. Buda iş potansiyelini düşürüyor. Doğubayazıt'ta büyük bir tugay komutanlığı var ama bir tane asker çıkmıyor ki işimiz olsun. Sadece hafta sonları Iğdır'dan, Ağrı'dan, Van'dan birkaç kişi geldi alışveriş yaptı yaptı, yapmadı her günümüz boş geçiyor. Pazartesiden cumaya her gün boş geçiyor. Hafta sonu birkaç alışveriş yaparak boş geçen haftamızı doldurmaya çalışıyoruz. Hep böyle devam ediyor." diye konuştu.(İLKHA)