SON DAKİKA

DEPREMZEDE'LER ÇOK MUTSUZ

30 Mart, 2012 06:31 Güncelleme: 30 Mart, 2012 06:31 DEPREMZEDE'LER ÇOK MUTSUZ

Van'da 23 Ekim'de meydana gelen depremin ardından İzmir'in Foça İlçesi'nde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Su Sporları Merkezi'nde barındırılan depremzedeler parasızlıktan şikayetçi oldu.

 

Gelirlerinin olmadığını, çocuklarına harçlık verememenin kendilerini çok üzdüğünü belirten depremzedeler, Van'daki olumsuz şartların da geri dönmelerine olanak tanımadığını anlattılar.


17 Kasım 2011 tarihinde Foça'daki tesislere yerleştirilen depremzedeler, devlet tarafından barınma, ısınma, yeme-içme, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının karşılandığını, sosyal güvencesi ve aylık geliri olanların maddi problemlerinin olmadığını, ancak burada bulunan özellikle 5 ailenin nakdi yokluk nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Depremzedelerden Fethi Tercan (47), Foça Kaymakamı Adem Arslan ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Erkan Atik'in her sorunlarıyla ilgilendiğini ancak işsizlik ve parasızlığın bellerini büktüğünü anlattı. Hepsi öğrenci olan 3 çocuğu, eşi ve kendisi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından bu ay 100 lira verildiğini, bu parayla tesislerin dışına çıkamaz halde olduklarını belirten Tercan, "Depremden sonra buraya yerleştirildik. Sonuçta her şeyimizi kaybederek buraya geldik. İhtiyaçlarımız sadece ye-iç-yat ile sınırlı değil. Benim 3 tane öğrenci çoçuğum var. Sosyal Yardımlaşma'ya başvurduk. Geldiğimizde bir 250 lira, sonra bir 200 lira, bu ayda beş kişilik aileme 100 lira yardım yapıldı. Ben bu 100 lira ile ne yapayım? Çocuklarımı okula mı göndereyim, kişisel ihtiyaçlarımı mı gidereyim? Mağduruz. Defalarca dile getirdik. Yardım yapılmayacaksa hiç yapılmasın. Yapılacaksa da doğru düzgün bir yardım yapılsın. Bizi dilenci duruma getirmesinler. Van'da hala kar yağıyor. Evimiz hasarlı. Gidemiyoruz" dedi.

GELİRİMİZ YOK

Abdülhamit Bardur (31) da, iki çocuklu dört kişilik bir ailesi olduğunu ve verilen yardımın yetersizliğini dile getirdi. Bardur, "Biz Van'da çalışıyorduk. Deprem başımıza geldikten sonra burada iş imkanı olmadı. Kimse bizi tanımıyor. Burada parasız kaldık. Devletin bize verdiği 100 liradır. Dışarı çıksam 100 lira, 2-3 günde biter. İzmir'e gitmek için bile durumum yok. Herhangi bir gelirimiz de bulunmuyor. Benim bir gömleğim bir pantolonum var. Akşam yıkıyorum, sabah giyiyorum. Giysiye de ihtiyacımız var. İşimiz olsaydı, çalışıyor olsaydık da bize hiç yardım etmeselerdi. Geldiğimizden beri Sayın Vali'mize de söyledik iş istiyoruz. İş konusunda bir çözüm bulunamadığı için biz burada perişanız. Böyle olmasak çıkıp herkese karşı, basına karşı yalan mı diyeceğiz, hele devletimize karşı yalan mı diyeceğiz. Durumumuz olsa hemen dönmek isteriz ama dönemiyoruz" dedi.

BÜTÇE OLANAKLARI DAHİLİNDE YARDIM

Foça Kaymakamı Adem Arslan da Su Sporları Merkezi'nde misafir edilen depremzedelerle gerek vali yardımcısının, gerek kendisinin, gerekse görevlilerin sık sık görüştüğünü, yaşamsal ihtiyaçları konusunda kendilerine sorun iletilmediğini söyledi. Resmi kayıtları dikkate alarak ve her ay yeniden değerlendirme yaparak ihtiyaç sahiplerine ayrıca nakit yardımı yaptıklarını belirten Arslan, "Herhangi bir sosyal güvencesi yada geliri olanlar yasal olarak bu yardımdan yararlanamıyor. Buna rağmen tesislerde kalan herkese hem meslek edindirmek hem de bir miktar gelir sağlamak için kurslar açtık. Tüm malzemeleri tarafımızdan temin edilen ve 3 ay devam eden takı kursumuzda İş-Kur ile işbirliği yaparak katılımcılara günlük 15'er lira katkı sağladık. Bu kurs sonunda üretilenleri sergileyeceğiz, buradan elde edilecek gelir yapanlara verilecek. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mütevelli heyeti kişilerin durumuna ve o ayki bütçe olanaklarına göre bugüne kadar değişik miktarlarda nakdi yardımlarda bulundu. Bundan sonra da bütçe olanakları dahilinde yardım yapmaya devam edilecektir" dedi. 

SOSYAL İHTİYAÇLAR

Yemek, barınmak, ısınmak, giysi, eğitim, sağlık sorunları yanında sosyal ihtiyaçların temini konusunda da hassas davrandıklarını ifade eden Arslan, "Talepler doğrultusunda bebek arabasından, beşiğe her türlü ihtiyacı temin ediyoruz. Küçük yavrularımız ana sınıfında, öğrenim çağındakiler en yakın okullarda eğitim görüyor. Her pazartesi psikoloğumuz depremle ilgili sorunların bertarafı için merkezimize geliyor. Bugüne kadar çeşitli etkinlikler ve sosyal faaliyetlerle vatandaşlarımız Foçalılarla kaynaşma imkanı buldu. Kısa süre sonra bir Çanakkale gezisi yapacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devletin tüm imkanlarıyla yanlarında olacağız. Sıkıntı yaşayan vatandaşlarımızla da ayrıca görüşerek bize iletmedikleri mağduriyetlerini gidermeye çalışacağız" dedi.

Başlangıçta 102 depremzedenin yerleştirildiği tesislerde halen 88 kişinin kaldığı, evleri oturulacak durumda olan yada konteynır temin edilen 14 kişinin Van'a geri döndüğü, yaşamın normale dönmesi, evlerin temini ve okul durumları dikkate alınarak Haziran ayına kadar depremzedelerin Foça'da misafir edilmesine devam edileceği öğrenildi.

Yorum Ekle