Van Valisi Münir Karaloğlu, orta hasarlı binaların akıbetinin sürüncemede kalmasını istemediklerini belirterek, "Beton kalitesi kötü olan ve bir sonraki depremde vatandaşlarımızın hayatı noktasında sorun oluşturacak binaları gündemimizden çıkarmak istiyoruz" dedi.
Van Valisi Karaloğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bahçesine kurulan çadırlardaki laboratuvarda incelemelerde bulundu.
Burada yetkililerden teknik bilgi alan Vali Karaloğlu, daha sonra çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi verdi. Karaloğlu, binalardan alınan karotların beton mukavemet değerlerinin ölçüldüğünü belirterek, "Depremlerden sonra binalarımızı ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak sınıflandırdık. Ağır hasarlı olan binaları tartışmıyoruz, onları yıkacağız.
Az hasarlı olanları da tartışmıyoruz, onlar da kullanılan binalar. Ama esas sorun olan orta hasarlı binalar. Bundan önceki depremlerde kazanılan tecrübelerden istifade ederek, orta hasarlı binaların sürüncemede kalmasını istemiyoruz. Bilindiği gibi Gölcük Depremi'nin üzerinden kaç yıl geçmesine rağmen hala oradaki orta hasarlı binalar tartışılıyor. Biz Van'da böyle olmasını arzu etmiyoruz.
Biz kesin hasar tespit çalışmalarından sonra İstanbul Teknik, Yıldız Teknik ve Sakarya Üniversiteleriyle bir protokol yaptık. Van ve Erciş merkezinde bizim kesin hasar tespit raporlarımızda orta hasarlı dediğimiz binalar, tekrar üniversitelerimiz tarafından ileri bir tekniğe tabi tutuldu. Önce hocalarımız geldi o binaları inceledi ve rapor tuttu. Sonra karot alınması gereken binalar işaret edildi ve oradan karot alındı. Bu çadırlarda da karotların beton mukavemet değerleri ölçülüyor. Ön inceleme ve beton mukavemet durumları İstanbul'da hocalar tarafından bir rapor haline getiriliyor" diye konuştu.
"SORUNLU BİNALARI GÜNDEMİMİZDEN ÇIKARMAK İSTİYORUZ"
Beton kalitesi kötü olan ve bir sonraki depremde vatandaşların hayatı noktasında sorun oluşturacak binaları gündemlerinden çıkarmak istediklerini belirten Vali Karaloğlu, "Biz dün Erciş'te 720 binamızla ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yaptığı çalışmayı teslim aldık. Üniversiteler sonuç kısmında bize şunu söylüyorlar: Orta hasarlı dediğimiz bir bina hakkında, 'Güçlendirmeye değer bulunmamıştır' denilmişse o binayı ağır kabul edeceğiz ve mutlaka yıkacağız.
Ama eğer bu bina, 'güçlendirmeye değer" bulunmuşsa onu güçlendirip yeniden kullanacağız. Şunu üzülerek söylüyorum: Erciş'teki beton mukavemet değerleri beklentilerimizin çok altında geldi. Bu binalara orta hasarlı demişiz ama maalesef bu binalarda artık vatandaşlarımızı oturtamayız. Bir önceki çalışmalarda bunlara orta hasarlı denmesine rağmen biz bunları ağır hasarlı kabul edip önümüzdeki hafta Erciş'te listelerini yeniden asacağız ve bu binaları da mutlaka yıkacağız. Erciş'te 720 bina tamamlandı. Van merkezde devam ediyor.
Ay sonuna kadar çalışma devam edecek. Biz beton kalitesi kötü olan, bir sonraki depremde vatandaşlarımızın hayatı noktasında sorun oluşturacak olan binaları da gündemimizden çıkarmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
"RİSKLİ OLAN TÜM OKUL BİNALARI YIKILACAK"
Karaloğlu, endişe duyulan hiçbir binaya öğrenci alınmadığını, riskli tüm okul binalarını mutlaka yıktıracaklarını belirterek, "Depremden sonra riskli olan hiçbir okula öğrenci almıyoruz. Bu okullarda çalışmalar yapıldı ve karotlar alındı. Bunların daha raporları çıkmadı. Beton değerleri düşük çıkan hiçbir okulda güçlendirme ve onarımla uğraşmayacağız, yıkıp atacağız. Okullarda istediğimiz beton kalitesinin evlerden daha yüksek olması lazım. Çünkü buralar kamuya açık olan yerlerdir" ifadelerini kullandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertaç Ergüven de teknik konularda bilgi vererek, "Binalarda büyük oranda beton kalitesi kötü çıkıyor. Bizim değerlerimizin çok altında. Çok kötü sonuçlar çıktığından dolayı bu tür binalarda güçlendirme yapmamız söz konusu değil" dedi.