SON DAKİKA

Türkiye'de ilk operasyon! Kars polisi 10 bin kişiyi dolandırılmaktan kurtardı

Kars İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Kars merkezli 6 ilde düzenlediği eş zamanlı operasyonla 10 bin 550 kişiyi dolandırılmaktan kurtardı. 30 Ocak, 2020 10:11 Güncelleme: 30 Ocak, 2020 10:11 Türkiye'de ilk operasyon! Kars polisi 10 bin kişiyi dolandırılmaktan kurtardı

Türkiye'de ilk operasyon! Kars polisi 10 bin kişiyi dolandırılmaktan kurtardı

Kars İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Kars merkezli 6 ilde düzenlediği eş zamanlı operasyonla 10 bin 550 kişiyi dolandırılmaktan kurtardı.


0850 hatların kullanılması suretiyle yapılan dolandırıcılık şüphelilerinin yakalanmasına yönelik Türkiye’de yapılan ilk operasyon Kars’ta gerçekleştirildi.

Kars merkezli yürütülen dolandırıcılara yönelik soruşturmada İstanbul, Ankara, Bursa, Manisa ve Amasya’da 23 adrese eş zamanlı olarak operasyon düzenlendi.

Düzenlenen operasyonda 5 kadın, 14 erkek olmak üzere toplam 19 şahıs “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma (TCK madde 220) ve (TCK madde 158 -1 L,F) Nitelikli Dolandırıcılık” suçu kapsamında gözaltına alınarak Kars Emniyet Müdürlüğüne getirildi.

Türkiye genelinde yüzlerce vatandaşı dolandırdığı ve banka hesaplarında suçtan elde edildiği değerlendirilen yaklaşık 33.500.000 TL tutarında para transferi gerçekleştirildiği tespit eden Kars İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü harekete geçti.

Şahısların dijital delilleri inceleyen polis, dolandırılmaya müsait 10 bin 550 vatandaşımıza ait kimlik bilgisi, banka kartı numarası, banka kartı son kullanma tarihi ve kart arkasında yer alan güvenlik kodlarının şüphelilere ait bilgisayarlarda çıktığı olduğunu tespit etti. Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Kars İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü personelinin teknik ve fiziki takipli özverili çalışmaları sayesinde 10 bin 550 kişinin de gözaltına alınan şahıslar tarafından dolandırılmasının da önüne geçti.

Şahısların dolandırıcılık yöntemini de inceleyen Kars İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri; Facebook, İnstagram ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde hesaplar açarak "kredi masrafları geri karşılanıyor aşağıdaki linke tıklayın" , "kart aidatlarınızı geri yatırıyoruz aşağıdaki linke tıklayın" gibi sahte ilanlar vererek, şüpheli şahıslara ait olan e-devlet ve bilinen banka sitelerinin görüntüsüne benzer kopya sitelere vatandaşlarımızın yönlendirildiği, yine vatandaşlarımızın burada boş kutucuklara kart aidatlarını ve kredi masraflarını alacakları düşüncesi ile tüm kart bilgileri ve kimlik bilgilerini verdikleri, bunun üzerine gözaltına alınan şahısların vatandaşları 0850’li numaralardan arayarak kendi kopya sitelerine girdikleri saat dilimini belirterek, bu saatlerde işlem yapıp yapmadıklarını teyit ettikleri, dolandırıldıklarını söyleyerek bu durumdan kurtarmak için onay aldıklarında “provizyonda kalan işleminizi iptal edelim” diyerek vatandaşlara gelen ve aslında kendilerine yaptırdıkları Havale, EFT ve Alışveriş gibi işlemlerin şifrelerini aldıklarını da tespit etti.

Gözaltına alınan 19 kişinin Emniyetteki işlemlerinin ardından şahıslar bugün adliyeye sevk edildi.

Konuyla ilgili olarak Kars İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Toplam 82 milyonu aşan ülke nüfusumuzun yüzde 72’sini oluşturan 59 milyon internet kullanıcısı, yüzde 63’ünü oluşturan 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır. Bu oranlar; sosyal medyanın ve internetin artık hayatımızın değişilmez bir parçası olduğunu göstermektedir. Vatandaşlarımızın interneti ve sosyal medyayı doğru ve güvenli bir şekilde kullanması elzemdir. Fakat internet hile ve boşluklarından faydalanmak, vatandaşlarımızı dolandırmaya yönelik eylemlerde bulunmak isteyen bireysel ve örgütsel faaliyetler de kaçınılmazdır.

Vatandaşlarımızın öncelikle dolandırıcılar tarafından sosyal medya platformlarında reklamlar verilerek bilinen banka ve e-devlet sitelerine benzeyen görüntülerle, verdikleri link aracılığı ile kopya sitelere yönlendirildiğinde giriş yapıp herhangi bir kimlik ve banka bilgilerini vermemesi gerekir. “Kredi çıkartılır”, “Bankalardan alamadığınız kredileri onaylıyoruz” gibi reklamlar veren dolandırıcılara kanmaması gerekir. Hiçbir yetkili banka görevlisi harici kimse size kredi çıkartamaz.

Hiçbir banka veya devlet görevlisi sizden banka tarafından gelen SMS kodunu söylemenizi istemez. Kendiniz dışında kimseyle kart bilgilerinizi ve telefonunuza gelen SMS de yazılı bankalara ait havale EFT veya alışveriş yapılmasına olanak sağlayan şifreleri paylaşmayınız.

Bu şekilde sosyal medya platformlarını kullanarak vatandaşlarımızın dolandırılmasına yönelik bireysel ve örgütsel faaliyetlere karşı güvenlik güçlerimizi haberdar ediniz.” denildi.



Yorum Ekle