Tatlılar, Ramazan sofralarının vazgeçilmezidir. İftar yemekleri ve bayram ziyaretlerinin hepsinde tatlı ikramı gelenek haline gelmiştir. İftar sofralarınızda şerbetli ve çok şekerli tatlılara yer verirseniz; hem kan şekerinizin seviyeleri olumsuz yönde etkilenir, hem de kilo alımına neden olabilirsiniz. Ramazan'da kan şekerinizde ciddi iniş ve çıkışlar yaşamak ve kilo almak istemiyorsanız; size tatlı ile ilgili önereceğim dört adımı dikkate alarak, Ramazan'ı daha sağlıklı geçirme şansını da yakalarsınız:
İftar saatinin gelmesiyle kan şekerimizde bir düşüş yaşanır ve acıkmaya başlarız. Genellikle bu acıkma hissi tatlı yeme arzusunun artmasına neden olur ve istemeden tatlıya yöneliriz. Türk mutfağının geleneksel tatlıları olan hamur işi tatlıları, sütlü tatlılara göre daha çok şeker, şerbet, yağ ve un içerir. Şekerpare, baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlıların tüketimini azaltın.
Güllaç, sütlaç ve dondurma gibi enerji, karbonhidrat ve yağ oranı hafif olan lezzetleri iftar sofralarınızda rahatlıkla bulundurabilirsiniz. Güllaç ve sütlacı; üzerinde ceviz ya da paketlenmiş Maraş veya çikolatalı dondurma ile servis ederek glisemik indeksini düşürerek besin kalitesi açısından daha faydalı hale getirebilirsiniz. Diyabet hastalarına ve diyet yapan kişilere, diyabetik güllaç veya dondurma yemelerini öneririm.
Yaz günlerinin vazgeçilmezi olan dondurma; iftar ve sonra yapılacak ara öğünde uygun miktarlarda yenildiğinde mideyi yormadan tatlı krizlerinizi yatıştırıp zinde olmanıza da destek olur. Tüm mevsim meyveleri, ceviz, fındık, fıstık gibi kuru yemişler ile lezzetlendirilen dondurma, hazırlanması ve tüketilmesi kolay bir tatlıdır.
Meyveler, hazırlanışı ve sunuluşu bakımından kolay olan, tatlı yerine tercih edilebilecek sağlıklı yiyeceklerdir. Hem iftardan sonra tek başına soğuk tüketilebilir, hem de dondurmanın veya sütlü tatlıların yanına eklenebilir. Meyveler, düşük kalorili ve yüksek lif içeren yiyecekler oldukları için kilo alımını önler; zengin vitamin ve mineral depoları ile de vücudumuza koşulsuz destek sağlar ve bağışıklık sistemimizi zinde tutar. Meyvelerin üstüne biraz tarçın ekleyerek onları tatlandırabilirsiniz. Tarçın, şekerin kana geçmesini yavaşlatarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Yılın her vakti kolayca bulabildiğimiz badem, bir ağacın meyvesidir. Protein bakımından zengin olan bademlerin, tokluğu sağlayarak kilo alımını önleyebildiği birçok araştırmada bildirilmiştir. Bilimsel çalışmalar, bademin yüksek diyet lif içeriği nedeniyle hem kan şekerini düzenleyen, hem de bağırsaktaki bazı besinlerin emilimini yavaşlatarak insülin direncini düzelten bir besin olduğunu belirtmektedir. Aynı zamanda içinde bulunan yüksek tekli doymamış yağ asitlerinin kalp sağlığına iyi geldiği de bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda; bademin, kötü huylu kolesterolü düşürerek damar tıkanıklıklarına engel olduğu gösterilmektedir. İçinde bulundurduğu yüksek miktarda E vitamininin antioksidan özelliği sayesinde kalp hastalıklarının riskini azalttığı bilimsel bir gerçektir. Çantanızda bir paketin içinde 10-15 tane badem taşıyın. Acıktığınızda, ara öğün niyetine ağzınıza atıp uzun saatler tok kalabilirsiniz. Salatalarınızın üzerine de ekleyebilirsiniz.