ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, Karadeniz Bölgesi'ne özgü bir meyve türü olan Gürcü kirazının çiçeği, çekirdeği, yaprağı ve kabuğunun şifa açısından çok faydalı olduğunu kaydetti. Bölgede değişik isimlerle bilinen kara yemişin olgun meyvelerinin taze veya kurutularak tüketilebildiğini vurgulayan Prof.Dr.Turan Karadeniz, bunun mineral maddeler bakımından çok zengin olduğunu anlattı. Prof.Dr. Karadeniz, şöyle dedi:
"Ayrıca salamura yapılarak ve kurutularak da değerlendirilmektedir. Yaprak, çiçek ve meyveleri, muhtelif hastalıkların tedavisi için eczacılıkta geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Diğer yandan değişik budama yöntemleriyle, istenilen şekle sokulabilmesi özelliğiyle ile de park ve bahçelerde kullanılan değerli bir süs bitkisidir."
Kara yemiş meyvesinin taze tüketiminin yanı sıra çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanıldığını kaydeden Prof.Dr. Karadeniz, şöyle konuştu: "Taze yapraklarından elde edilen sıvı, su ile 3-4 misli çoğaltılarak, günde 3 kere yarım bardak içilmeye devam edilirse mide ülserini iyileştirmektedir. Çekirdeğin içerisindeki bademi, böbreklerde taş düşürücü olarak, tansiyon ilacı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca çekirdek içinin şeker hastalarına iyi geldiği belirtilmektedir. Bu amaçla çekirdekleri toz haline getirilerek 2 çay kaşığı sabah akşam yarım bardak suya karıştırılarak içilirse şekerin düşmesine yardımcı olur. Taze meyvelerinin de taş düşürücü etkisinin olduğu bildirilmektedir. Kara yemişin gıda katkı maddesi olarak da kullanıldığı bildirilmektedir. Meyveleri mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Tokluk hissi vermesi bakımından iyi bir diyet meyvesidir. Meyvelerinden diğer gıdalara koku verici olarak yararlanılmaktadır."