Maliye, sigarada bir yıldır bekletilen kararnameyi düşük fiyatlı sigaraları da zamlandıracak şekilde yeniden düzenleyerek hayata geçirdi. Nispi vergi oranı yüzde 65'ten yüzde 65,25'e çıkarıldı, asgari maktu vergi yüzde 25 arttı ve paket başına 9 kuruşluk maktu vergi getirildi.
Geçen yıldan kalan kararname dört puanlık nispi oranı arttırarak sadece yüksek fiyatlı sigaraları etkileyecekti. Maliye bir süredir düşük fiyattan satılan sigaraların da zamlanmasını istediği için buna formül arıyordu. Yaz aylarında çıkarılan yasayla kendisine sağlanan yetkiyi kullanan Maliye hem yeni vergi olan maktuyu devreye soktu hem de asgari maktuyu arttırarak düşük fiyattan satılan sigaraların da zamlanmasını amaçladı. Sigara şirketlerinin zam için önü açıldı. Düşük fiyatlı sigaraya yüzde 10, yüksek fiyatlı sigaraya yüzde 5 zam beklenirken stok yaptıkları ve düşük maliyetli bulunan artış nedeniyle sigaracıların 1 ay daha zam yapmama ihtimali olduğu belirtiliyor.
Temmuzda otomatik artış
Resmi Gazete'de dün yayımlanan kararnameyle sigarada nispi vergi oranı yüzde 65'ten yüzde 65,25'e çıktı. Bu, 4 puanlık artış beklentisini boşa çıkardı. Ayrıca asgari maktu tutarı enflasyon oranında arttırılarak paket başına 2.9 liradan 3.15 liraya çıkarıldı. Yeni uygulama ise paket başına 9 kuruşluk maktu vergi oldu. Maliye son kararlarla birlikte bir paket sigaradaki vergi yükünü yüzde 80'den yüzde 81,6'ya çıkarmış oldu. 4.5 liralık sigarada vergi 3,67 liraya, 8 liralık sigaradan devletin aldığı vergi 5.22 liradan 6.53 liraya yükseldi. Hükümet, asgari maktu ve maktu vergilerin 6 ayda bir enflasyon oranında güncellenmesi uygulamasının ise ocak yerine temmuzda başlatacak. Buna göre asgari maktu ve maktu vergi her yıl temmuzdan 6 aylık enflasyon oranında otomatik artacak.
500 bin TL'den pahalı konuta %18 vergi
Konut sektörünün bir süredir eli kulağında beklediği KDV belirsizliği yeni yılın ilk gününde netleşti. Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameye göre artık 500 bin liraya kadar olan konutların KDV'si yüzde 1, bu değerin üzerindeki konutların ise yüzde 18 olacak. Konutların değeri arsa birim fiyatı, binanın emlak vergi değeri ve piyasadan toplanan satış değerleri üzerinden hesaplanacak.
Artık metrekareye göre KDV belirlenmesi devri kapanmış oldu. Önceki sistemde 150 metrekare altı konutların tesliminde yüzde 1, 150 metrekare ve üzeri konutlardan ise yüzde 18 KDV alınıyordu. Kararname uyarınca 31 Aralık 2012'ye kadar alınmış konut ruhsatları için eski KDV oranları geçerli olacak. Mayıs 2012'de Meclis'te yapılan yasal değişiklikle Bakanlar Kurulu'na konuttaki KDV vergi oranlarını tespit etme yetkisi verilmişti. Bakanlar Kurulu, yetkiyi 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere yılın son günü kullandı. Konut sektörü ise karar ne olursa olsun KDV oranlarının bir an önce belirlenmesini istiyordu. Konut sektöründe yüzde 1'i bile bulmayan lüks konuta getirilen yüzde 18'lik KDV'nin ise tüketiciyi çok fazla etkilemeyeceği görüşü hakim.
Emlak vergisi % 7,8 arttı
Bu arada dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararnamesine göre bina ve arazi emlak vergisi değeri artış oranı yeniden değerleme oranının yarısı yerine tamamı olan yüzde 7,8 olarak arttırıldı.
Mevduatta uzun vadeye stopaj teşviki getirildi
Hükümetin, tasarrufların arttırılması çalışması kapsamında mevduatta TL ve döviz hesaplarında vadeye göre stopaj oranlarını farklılaştıran kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnameye göre, tüm TL vadeler için yüzde 15 olarak uygulanan mevduattaki stopaj 6 aya kadar yüzde 15 olarak bırakılırken 6 aydan 1 yıla kadar olanlar için yüzde 12, 1 yıl ve üzeri olanlar için ise yüzde 10 olarak tespit edildi. Böylece 6 aylık TL mevduatlar için herhangi bir değişiklik uygulanmazken 6 ay 1 yıla kadar olan TL mevduata 3 puan, 1 yıl ve üzerindeki mevduata ise 5 puanlık avantaj sağlandı.
Sigaracılar bir ay direnebilir
Geçen yıl çıkartılan kararnamenin ertelenmesi sigara firmalarını stok yaparak aşmaya çalışmışlardı. Temmuz ayından beri sigara firmalarının stok yaptığını düşünen Maliye fabrikalara denetim yapıyordu. Şimdi hem beklenenden düşük vergi artışı ve stok sayesinde sigaracıların bir ay maliyete dayanabileceği belirtiliyor. Radikal