VALİ MUSA IŞIN MÜJDEYİ VERDİ
MURAT BARAJI VE DOS PROJESİ YAŞAMA GEÇİRİLİYOR
Ağrı Valisi Musa Işın'ın attığı bir twitter'de Diyadin ve Doğubayazıt arazisini (67 bin hektar) sulayacak Yeni Murat barajımın master plan çalışması bitmiş Olup proje aşamasında müjdesini vermişti.
Bu müjde Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Ağrı'yı ziyaret sonrası gelmiştir.
MURAT BARAJI VE DOS PROJESİ NEDİR?
Murat barajının gövde ihalesi bilinmeyen nedenle 2006'da iptal edildi. Bu proje o tarihten beri tozlu raflarda indirilmedi.
Bu proje bölge için bir ekonomik kurtuluş reçetesiydi.
Bakınız bu projenin üçayağı var.
-Sulama. 49 bin hektar Doğubayazıt ve Suluçam ovası.15 bin hektar Diyadin ve Taşlıçay ovası sulaması.
-İçme
- Enerji (hidroelektrik elde etme.)
Bu proje gerçekleştiği taktirde bu üç ilçede ziraat yeniden fışkıracak, tarım girdileri artacak; buna paralel hayvancılık yeniden canlanacak; hayvancılığa bağlı olarak bir çok sanayi dalı gelişecekti.
Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu 2012 yılı içersinde Ağrı'da yaptığı bir toplantıda bir gazetecinin tarafından bu konuyu kendisine anımsatarak projenin tozlu raflardan indirilmesini istenmişti.
Murat Barajı 416Hm3 depolamalı olarak planlanmış olup katı proje yapımı 2004 2006 yatırım programına alınmıştır.
2006 yılında Murat Barajı ihaleye çıkarılmış bilinmeyen bir nedenle Murat Barajının ihalesi durdurulmuştur.
Musun (Suluçam) ovası cazibe sulaması ile Doğubayazıt ovası cazibe sulaması Yukarı Murat Projesi Master plan kapsamında yer alan projelerindendir. Yazıcı Barajı 39.000 hektar alanı sulamaktadır. Mevcut proje daha kapsamlı olup Diyadin, Taşlıçay ve Doğubayazıt ilçelerine istihdam sağlayacak kapsamdadır. Projenin rantabilitesi 4.10 olup, iç karlık oranı %21,8'dir. Buda mevcut projeler içerisinde karlılık ve ekonomik avantaj sıralamasında ilk başlarda yer alacaktır.
Murat barajı yapımı tamamlandığında Diyadin-Taşlıçay ovası15.000 hektar alan sulanacaktır.
Musun (Suluçam) - Doğubayazıt Ovası cazibe sulaması planlama çalışmaları 2006 yılında tamamlanması gerekirdi. Tatbikat projesi planlanması gerçekleştirildiği taktirde katı proje programı bilahare yatırım ve uygulama programına geçilecekti. Ama bu proje de Murat Barajına ilintili olarak durdurulmuştur.
Doğubayazıt-Musun (Suluçam) ovası cazibe sulaması tatbikat projesinin üç boyutu var.
1-Enerji
2-Sulama (49.209 hektar alan sulanacaktır.)
3-İçme suyu
Bu projenin yaşama geçmesi için Doğubayazıt ovası ve Musun (Suluçam) ovası sulama Yüksek Mühendis Şerafettin Eryılmaz'ın fahri başkanlığını yaptığı (DOS) Platformu oluşturdu. DOS Platformu olarak çalışmalara dönemin Milletvekilleri de büyük çapta destek verdiler.
DSİ Genel Müdürlüğündeki girişimlerde DOS tatbikat projesinin henüz planlanmasının yapılmadığına acı bir şekilde tanık olundu.
Tatbikat projelerinin planlanması noktasında defalarca yapılan girişimler sonucu projenin planlanması için DSİ Genel Müdürlüğü birimlerini harekete geçirip tatbikat projesinin planlanmasının gündeme alınması sağlandı. Ancak bu çalışmalarda Murat Barajına ilintili olarak askıya alınmıştır.
Şayet Doğubayazıt ovası cazibe sulaması ile Musun (Suluçem) cazibe sulaması tatbikat projeleri bitirildiği taktirde önümüzdeki yıllarda suyun Doğubayazıt ve Musun ovasına akmasıyla ziraat yeniden canlanacak her taraf yeşile bürünecektir.
Böylece zirai ekonomik canlılık hayvancılığı da kamçılayacaktır.
Bu manzara Diyadin ve Taşlıçay ovaları içinde geçerlidir.
Müjdeyi veren Ağrı Valisi Musa Işın bölgeye ekonomik canlılık getirecek bu devasa projenin yaşama geçirilmesi için her türlü girişimi yapacağına yöre halkı inanmaktadır!...
HALKIN SESİ