Sinop Kürtlerinin Osmanlı beyliği o bölgede hakim olmadan önceleri orda yaşadıklarını söyleyen Araştırmacı Yazar Murad Ciwan köklerinin bugünkü Doğu Kürdistan(İran) bölgesindeki Kirmanşan ve Şahrezor arasındaki mıntıkadangeldiğini belirtti.
SİNOP'UN DURAĞAN VE BOYABAT KÜRTLERİ NEREDEN GELDİ?
"Sinop'un Durağan ve Boyabat ilçe ve köylerindeki Kürtler, Osmanlı Beyliği'nden önce orada varolan Candarî ve İsfendiyari Kürtlerinin torunlarıdırlar" diyen Murad Ciwan, Candariler(Çandaroğulları)in başkenti Kastamonu ve onların devamı olan İsfendiyarilerin(İsfendiyaroğulları) ise Sinop'tu diye ekledi. Beyleri Osmanlı ya da Türkiye Cumhuriyeti sürgünleri değil, 13. yüzyıl başlarında(1200'ler) Anadolu Selçukluları'nın "uç beyleri" olarak ilk onlar oralara yerleştiler, bunlar Serhad bölgesi beylerindendir. "Ayrıca 'Anadolu Selçukluları' tabirinin de Cumhuriyet sonrası tarihçileri tarafından uydurulan bir tabir olduğunu ve Selçukluların kendilerine 'Rum Selçukluları' dediğini aktardı.
"Candari/İsfendiyari Kürtlerinin Karadeniz'deki güçlü donanması, Osmanlı donanması inşa edilirken 'kurucu unsur' oldu" diyen Araştırmacı Yazar Murad Ciwan asıllarının bugünkü Kirmanşah-Şarezor(Doğu Kürdistan - İran) arası bölgelerden ve bir kaç uzun bir yolun yolcuları olduğunu söyledi.
Bahis konu üzerinde 'araştırma tezi' olarak durmaya devam ettiğini belirten Murad Ciwan bu konuda bir kitap hazırladığını ve önümüzdeki aylarda 'Batı Anadolu Kürtleri' adında bir kitap çıkartıp halka ve tarihe çok daha detaylı bilgiler sunacağını bildirdi.
ZerNews - Welat Bedirxan