Şeker hastalığına iyi gelen meyveler, şeker hastası olan kişiler genellikle sağlıklı olan kişiler gibi aynı besin maddelerini tüketebilir. Ancak bunların miktarını doğru ayarlamaları gerekir. Şeker hastaları içeriğinde şeker olsa da, meyve tüketebilir. Ancak tüketecekleri meyvelerin miktarına dikkat etmelidirler. Meyveler hastalara yaşamlarını sağlıklı olarak devam ettirebilmeleri için, enzimler, doğal lifler ve temel besin maddeleri içerir. Genel kanı olarak, meyvelerin şeker hastalarına faydalı olmadığı düşünülür. Bunun nedeni şeker ve insülin seviyelerindeki bağlantıdandır. İnsülin kandaki glikozu yani şekeri hücrelere taşımakta ve kan şekerinin enerji olarak kullanılması için glikojen olarak muhafaza etmektedir. Diyabetik kişilerin vücudu yüksek miktarda şeker ve karbonhidratla başa çıkamayacak kadar doğal insülin üretiminden yoksundur.
Şeker hastalarının tüketebileceği meyveler nelerdir?
Şeker hastaları meyve tüketiminde miktarına dikkat ettikleri gibi, meyvelerin glisemik indeksine bakmalıdır. Tüketecekleri meyvelerin düşük ya da orta glisemik indeksi olmalıdır. Hastaların çoğu doğal insülin üretimi sayesinde meyve şekerlerini metabolize eder. Glisemik indeksi düşük olan meyveler arasında kiraz, çilek, elma, erik ve armut bulunur. Bu meyveler şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Hurma kurusu, karpuz gibi meyvelerin glisemik indeksi daha yüksek olsa da, bunlar az miktarlarda tüketilebilir. Meyve suları ise, daha çok konsantreden yapılanların glisemik indeksi yüksek olur. Bunlar mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir.
Şeker hastaları ne kadar meyve tüketmelidir?
Hastaların meyve tüketiminde porsiyonlara dikkat etmesi gerekir. Bu aynı diğer besin maddelerin tüketiminde yapıldığı gibi olmalıdır. Uzmanlar bu konuda 15 gramdan fazla karbonhidrat içermeyen miktarların hastalar tarafından tüketilebileceğini belirtiyorlar. Buna göre yarım muz, iki kaşık kuru üzüm, bir avuç ahududu tüketilebilir. Hastalar meyve tüketimini kısa süreye sıkıştırmamalıdır. Bunu gün içine yayarak tüketmeleri gerekir. Belirli aralıklarla yemeleri gereken meyveleri yiyebilirler. Bir defada fazla miktarda meyve tüketiminin yapılması, insülin bağımlısı olan hastalar için sorun teşkil edebilir. Meyvelerin çoğu kan şekeri üzerinde riskli bir duruma neden olmasa da, tüketimine özen gösterilmesi gerekir.
Şeker hastaları lifli meyveler tüketebilir mi?
Meyvelerin bir kısmında, meyve şekeri fruktoz dışında lif de bulunmaktadır. Özellikle elma ve portakalda lif oranı yüksektir. Şeker hastaları beslenmelerinde yeteri kadar lif sağlamakta zorlanabilir. Çünkü doğal lif yönünden zengin olan besinlerin çoğu nişasta, şeker veya glisemik indeksi yüksek yiyeceklerdir. Meyve tüketimi hastaların tatlı, kek, pasta, çörek gibi besinleri tüketmesini engelleyebilir. Yemek aralarında bir elma, kuru üzüm gibi meyve tüketmek, kan şekerindeki ani yükselmelere engel olur. Şeker hastaları meyve tüketmekten çekinse de, meyveleri uygun miktarlarda rahatça tüketebilirler. Ancak meyve suyu yerine, meyveler tüketilmelidir. Çünkü meyve sularında daha fazla şeker bulunmaktadır. Taze meyvelerde ise şeker lifle kaplıdır. Vücudun ihtiyacını gidermek için, az şeker içeriği olan çilek, yaban mersini, kayısı, greyfurt, portakal, şeftali, erik, kantalup kavunu, böğürtlen gibi meyveler tüketilebilir. He meyvede karbonhidrat oranı farklı olduğundan, tüketilecek meyvelerin oranı da farklı olmalıdır.
Abi bi daha kine meyvenin adını da verin