MEHMET AKKOŞ / YÜKSEKOVA HABER
VAN - Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, daha önce kentin yeniden planlaması için Van’da bulanan mahalle muhtarları ile bir araya gelerek, hem sorunlarını dinledi hem de Van Belediyesinin yapacaklarını anlattı. İki saat süren görüşmelere Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı. İlk olarak söz alan Van Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Murat Timur, kentin en önemli birleşenleri olan muhtarların katılımı ile Van Belediyesi’ne sorunları iletmek ve bilgi alış-verişinde bulunmak için bir araya geldiklerini belirtti. Kentin karar süreçlerine muhtarların katılımının önemli olduğunu söyleyen Timur, “Deprem süresince ilişkiler kopuk gitmiş olabilir ama son zamanlarda yapılan toplantılarla bu ilişkiler normal bir düzeye geldi” dedi.
Muhtarlar Derneği Başkanı Demez: Bu toplantılar bizi umutlandırıyor
Van Muhtarlar Derneği Başkanı Temez Demez ise Kaya’ya davetlerinden dolayı teşekkür ederek, mahallerde yaşanan sorunların çözümü için el birliği ve dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi. Kentin yeniden planlaması için muhtarlar olarak her zaman belediyenin yanında yer alacaklarını belirten Demez, özellikle yeni yerleşim alanlarında büyük parkların yapılması gerektiğini, bunların yanında sosyal alanların yapılmasını gerektiğini ifade etti.
Mahallelerin büyük bir bölümünde tapu ve ev ruhsatlarının olmadığını aktaran Demez, “Özellikle orta ve ağır hasarlı evler için verilecek paranın alınması için ev sahiplerinden tapu ve ruhsat istenecek. Ama kimsenin ruhsat ve tapusu yok. Bu sorunun çözümü için sizden yardım istiyoruz” dedi.
Belediye ile el birliği yaparak sorunların üstesinden geleceklerini söyleyen Demez, özellikle kente yeni bir su isale hattının çekilmesi için STK ve muhtarların hükümete baskı yapması gerektiğini belirtti. Bu tür toplantıların kendilerini geleceğe yönelik umutlandırdığını söyleyen Demez, “Defalarca Van Valisi ile görüşme talebinde bulunduk ama bir sonuç alamadık. Biz muhtarlar bu tür davranışlar karşısında hiçbir yetkimizin olmadığını ve dışlandığımızı düşünüyoruz. Bizler sorunları yakıdan görüyoruz. Çünkü halkla en çok iç içe yerelde ne gibi sıkıntıların olduğunu biz onlardan daha iyi biliyoruz. Bu yüzden buradan muhtarlar olarak bu sürece bizlerde tabi olmak istiyoruz” dedi.
“Halkımız konutlara geçmek istemiyor”
Daha sonra konuşan mahalle muhtarları, mahallilerin konutlara ve konteynırlara geçmek istemediklerini belirterek ’’Halkımızın bir bölümü hayvancılıkla uğraşıyor, her ailenin 5’ten fazla nüfusu var. Ama konteynırlar üç kişilik bu yüzden halkımız buralara geçmek istemiyor. İnsanlarımız bir kez daha yerinden yurdundan olmak istemiyor. Biz kesinlikle konutlara geçme konusuna karşıyız” dedi.
Kaya: Eleştirilerin bu süreç içerisinde tartışma konusu olmaması gerekiyor
Muhtarların taleplerini teker teker not alan Van Belediye Başkanı Bekir daha sonra bir konuşma yaptı. Artık olumsuzlukları eleştiri konusu yapmaktan yol alamadıklarını ve bu nedenle eleştirilen bu süre zarfından tartışma konusunun olmaması gerektiğini belirten Kaya, “Mevcut olan sorunlarımızın sorumlusu kim olursa olsun elbette bilmemiz ve takip etmemiz gerekiyor. Ama biz bu sorunu nasıl çözebiliriz? Diye düşünmemiz gerekiyor. Artık biz bu kentte yaşayan halk olarak bunu düşünmenin dışında bir şansımız yok. Her kurumun başarısızlığı var, çok sorun var ama bunlarla ilgili eleştirileri bir süre bir yana bırakıp asıl konulara yönelmemiz gerekiyor” dedi. Depremin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen hala kentte bir plansızlığın olduğunu söyleyen Kaya, bu plansızlığın zaten başarısızlığı ortaya koyduğunu belirtti.
Kaya: Para var ama kentin geleceğine ilişkin bir yol haritası yok
“Ne kadar iyi niyetli olursanız olun, ne kadar maddi gücünüz yüksek olursa olsun, ne kadar para toplarsanız toplayın ama bir yol haritanız yoksa ne yapacağınız belli değilse siz hiçbir şey yapamazsınız” diyen Kaya, kente gelen paraların nasıl ve nereye harcanacağı konusunda ne belediyenin, ne bakanların nede kentteki dinamiklerin bir bilgisinin olmadığını söyledi. Tüm bu sorunların yaşanmaması için depremin başından beri kentin ‘afet bölgesi’ ilan edilmesi gerektiğinin ısrarını sürdürdüklerini belirten Kaya, “Afet bölgesi demek sadece imarla ilgili değil, afet bölgesi; kime ne vereceğin, kent ile ilgili yapılacakların Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilmesi demektir. Bakanlıkların elinde bütçesi var, gücü var ama nasıl yapacağını bilmiyor. Van’ın şuan yaşadığı en büyük sıkıntı budur” dedi.
Kaya: Türkiye ve Dünya halkları deprem süresince örneği görülmemiş bir dayanışma gösterdi
Depremin başından beri halklar arasında Türkiye’nin her yerinden Van için bir seferberlik ilan edildiğini ve örneği görülmemiş bir dayanışmanın ortaya çıktığını ifade eden Kaya, “Ama bu dayanışma sadece günlük ihtiyaçların giderilmesi anlamında önemli oldu ve yerini de buldu. Geriye kalan ise kamunun göreviydi. Ama bu konuda hala sıkıntı yaşanıyor. Kaynak var, maddi olanaklar var ve çok para geliyor ama ne bir plan nede bir çalışma var. Şimdi bunları biz Van’daki yerel yönetimler olarak birçok toplantı yaparak bu paranın nasıl işlenmesi gerektiği konusunda duruma müdahil olmaya çalışıyoruz. Çok sözler veriliyor ama bunların yapılıp yapılmadı yada bizlerin bu çalışmaları kolaylaştırmak için neler yapabiliriz? Sorusuna çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu konuda Ankara’da temaslarımız oldu. Geçen hafta Kent Konseyi’ni toplayarak bu durumu tartıştık. Yine hafta sonu 2 günlük çalıştay yaptık. Bugünde muhtarlarımızla bir araya gelerek tartışıyoruz. Hepimizin bu durumda kendimizi sorumlu görmemiz lazım. Şüphesiz çok eksikliğimiz var” dedi.
“İmar çalışmalarına kentin tüm dinamikleri katılmalı”
Kentin ruhsatsız alanları ve imar konularına değinen Kaya, “Pazar gününden itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mekansal Planlama Daire Başkanı ile bir protokol imzalandı. Kentin yeniden bütüncül olarak ele alındığı ve 12 bin hektarın yeniden imarının yapıldığı bir durum söz konusu. Protokol gereği zemin etüdünden başlanarak bu on iki ay içinde bitirilmesi planlanıyor. Ben bu durum için şu önerimi tekrarlamak istiyorum; imar yapılırken kentin bütün sivil toplum örgütleri ve sizlerden oluşan bir imar izleme birimi oluşturalım. Mesela biz 2011 yılı performans programını çıkarırken en iyi önerileri muhtarlarımız yaptı. Bu süreçte de sizden bu desteği bekliyoruz’’ diyerek konuşmasını tamamladı.