SON DAKİKA

'Kürt'lerin statüsünü belirleyeceğiz'

28 Ocak, 2012 16:14 Güncelleme: 28 Ocak, 2012 16:14 'Kürt'lerin statüsünü belirleyeceğiz'

DİYARBAKIR - DTK 6. Olağan Genel Kurulu, tüm illerden gelen delegelerin katılımı ile başladı. Genel Kurul'da konuşan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Demokratik Özerklik projesinin özgür bir birliktelik projesi olduğunu belirterek, "DTK olarak Kürt halkının siyasi statüsünü gerçekleştireceğimizi herkesin bilmesini istiyoruz" dedi. Öcalan üzerindeki tecridi değerlendiren Türk, "Sayın Öcalan çok ağır bir tecrit altındadır. Böyle bir kör mantık işletiliyor. Silahlarla, zindanlarla bu halkı susturamazsınız artık" dedi. Türk, "20 milyon Kürt halkı artık köle efendi ilişkileriyle yönetilemez. Mutlaka Kürt halkının statüsünü belirleyeceğiz ve kazanacağız" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 6. Olağan Genel Kurulu, BDP Diyarbakır İl binasındaki Vedat Aydın Konferans Salonu'nda başladı. Genel Kurula, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, bölgedeki 715 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek kurduğu komisyon üyelerinden GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, BDP'li milletvekilleri, BDP il ve ilçe başkanları, bölge belediye başkanları, bölge illeri ile batı illerinden gelen halk delegeleri ve kanaat önderlerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Kürtçe hareketli müziklerin çalındığı BDP binasına gelen delegelerin coşkusu genel kurulun yapıldığı salona da yansıdı. Delegeler, kayıt işlemlerinin ardından yapılan üst aramasından sonra konferans salonuna geçti. Salona asılan "Tecrida li ser Ocalan, tecrida li ser gelê Kurd e (Öcalan'a tecrit, Kürt halkına tecrittir)", "Em bi Kurdistana xweser û demokratik ber bi yekîtiya netewî dimeşin (Demokratik ve Özerk Kürdistan ile ulusal birliğe yürüyoruz)", "Em zagona bingehîn a neteweya demokratîk dixwazin (Demokratik ulus anayasası istiyoruz)", "Bi ked û baweriya demokratîk emê tekoşîna azadiya jinê bilind bikin (Emek ve demokrasiye olan inançla kadın mücadelesini yükselteceğiz)", "Jiyana azad, Kurdistana azad (Özgür yaşam, özgür Kürdistan)" ile üzerinde Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart dikkat çekti.

'AKP'nin Kürt sorununu ret etme yaklaşımı vardır'

Genel Kurul, divan oluşumunun ardından, dün Bitlis yakınlarında meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren BDP Kars İl Başkanı Halis Özen ile İl Saymanı İzzet Varlı şahsında demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Özen ile Varlı'yı anarak konuşmasına başladı. Yaşanan siyasal gelişmeleri değerlendiren Türk, konuşmasının büyük bölümünü Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, "KCK" adı altında yürütülen operasyonlar, Öcalan üzerindeki tecrit ve yeni anayasaya ayırdı. "AKP hükümeti ve Başbakan/ın Kürt sorununun çözümü konusunda bir yaklaşımı yoktur, aksine sorunu ret etme yaklaşımı vardır" diyen Türk, "İnkar, imha ve operasyonla halledeceğini sanıyor. Kürtlerin AKP'nin açılım politikasını deşifre etmesiyle birlikte işte bu inkar yaklaşımları ortaya çıkmıştır" dedi. Ortadoğu gerçeğinin değişim ve dönüşüm gerçeğini esas aldığını ifade eden Türk, "AKP'nin bu yaklaşımları kabul görmediği gibi hiçbir dönüşüm değeri de yoktur" şeklinde konuştu.

'Demokratik Özerklik özgür bir birliktelik projesidir'

Kürt halkının kendi öz dinamikleriyle özgürlük mücadelesini yürüttüğünü dile getiren Türk, "Kürtler emperyalist güçlerin politikalarına alet olmadıkları için hedef haline gelmiş bulunuyorlar. Emperyalist güçler Kürtlerin demokratik taleplerini bir kenara bırakarak, Türk devletine destek vermişlerdir. Ortadoğu'daki gelişmeler emperyalist güçler tarafından amacından nasıl saptırıldığını görüyoruz. İşte tüm emperyalist güçlerin dayatmalarına rağmen Kürtlerin emperyalist güçlerin politikalarına teslim olmadığını görüyoruz" dedi. "AKP hükümeti sıfır problem yürüteceğini söylüyordu, peki böyle bir politika yürüten AKP hükümeti neden tüm komşu devletleriyle ve Kürtlerle en üst derecede problem yaşıyor? Mısır ve Suriye'deki durumları görüyoruz. Bu yönetimler halkların talepleri karşısında çözümsüz kalmışlardır. İşte bu nedenle Demokratik Özerklik diyoruz. Sadece Kürt halkının hakları çözülmüyor, aynı zamanda Ortadoğu'daki tüm halkların demokratik hakları çözülüyor ve bölgede gerçek bir kardeşleşme ortaya çıkıyor. Demokratik Özerklik Kürt halkının, Türk halkıyla eşit, özgür bir birliktelik projesidir. DTK olarak Kürt halkının siyasi statüsünü gerçekleştirmek ve halklar arasında kardeşleşmeyi gerçekleştirmek istediğimizi herkesin bilmesini istiyoruz. Artık 20 milyon Kürdün mevcut Türk devletinin politikalarıyla yönetilemeyeceğinin anlaşılması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Başta birlik ve demokrasiden söz ederken kendi içimizde de demokratik birliği gerçekleştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

'Demokratik siyaset Kürt halkının aynasıdır'

Genel Kurulda yürütülecek tartışmaların demokratik birliği güçlendireceğini ifade eden Türk, "Farklı görüş ve düşüncelerin burada ortaya çıkması Kürt mücadelesine güç katacaktır. Bir halkın geleceği için aynı duyguları paylaşıyorsak birbirimize tahammül göstermemiz gerekiyor. Çünkü demokratik siyaset Kürt halkının aynasıdır" dedi. DTK'nin örgütlü yapısını Kürdistan'ın her noktasına taşımak zorunda olduğunu ifade eden Türk, "Halkın taleplerini doğru okumak ve projelerini ortaya koymak zorundadır. Çalışmalarımızı eksik yaparsak tarih önünde sorumluluğumuz halkımız tarafından unutulmayacaktır" dedi.

'Silahlarla, zindanlarla bu halkı susturamazsınız'

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Türk, "Kürtler açısından barış için, özgür gelecek için silahların susması için Sayın Öcalan'ın gerçekten çok güçlü çok kararlı çabalar ortaya koyduğunu herkes biliyor. İşte bu kadar barış, kardeşlik ısrarını dile getiren Sayın Öcalan çok ağır bir tecrit altındadır. Böyle bir kör mantık işletiliyor. Bir daha buradan çağrı yapıyoruz, 30 yıllık savaş politikaları ve sindirme politikalarının işe yaramadığını artık bilmek durumundayız. Silahlarla, zindanlarla bu halkı susturamazsınız artık. Bu halk 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin işlendiği süreçte boyun eğmedi, direnişinden vazgeçmedi. Bu süreç karşısında da boyun eğmeyecektir" dedi. "Gelin Kürt halkının taleplerini diyalogla çözüme kavuşturalım" çağrısı yapan Türk, "Kürt halkının sorununu, Kürt halkından kopararak, demokratik taleplerden kopararak Kürt sorununu çözemezsiniz. Kirli politikalarla bu halkı sindiremezsiniz. Demokratik bir cumhuriyet, demokratik bir gelecek Kürt halkının ve hepimizin geleceğidir. Ortak, adil, eşit bir ülkede bir arada yaşama tahammül etmeye çağırıyoruz. Eğer Türkiye bu mantıkla hareket ederse iç dinamikleriyle hareket ederse kendi sorunlarını çözebilir. Böyle bir mantıkla hareket ederse emperyalist politikaların esiri durumuna düşmez" şeklinde konuştu.

'Bedel ödenmeden özgürlük elde edilmez'

Türk, "Kürtlerin yürüttüğü demokrasi mücadelesi sadece Kürt halkı için değil, bütün halkların demokrasi mücadelesini güçlendiriyor. Bütün olumsuzluklara rağmen devletin inkarcı politikaları karşısında halkın buna karşı örgütleneceğini ve demokratik taleplerini başarıya ulaştıracağına inanıyoruz" dedi. Demokratik mücadelede ısrar etmek bizleri bir sonuca götürecektir. Bu süreç özgürlük mücadelesi verenlerin lehine gelişecek bir süreç olacaktır. Özgürlük mücadelesi verirken bütün Türkiye halkları da şunu görmelidir ki emek verilmeden, bedel ödenmeden özgürlüğün elde edilemeyeceğini bilmesi gerekiyor. Artık Kürtler bir statüye sahip olacaktır. Ortadoğu'da en dinamik bir güç, en kararlı bir güç artık sindirilemez. Tüm farklılıkları ve inançları esas alan bir anayasa gerekiyor. 20 milyon Kürt halkı artık köle efendi ilişkileriyle yönetilemez. Mutlaka Kürtlerin statüsünü belirleyeceğiz ve kazanacağız. Herkesin bunu kabul etmesi ve görmesi gerekiyor. Siyasetimizi çok açık bir şekilde dile getiriyoruz, taleplerimizi çok açık bir şekilde dile getiriyoruz. Kürt halkının bu talepleri ciddiye alınması gerektiğini belirtiyoruz" şeklinde konuştu.

Toplantı basına kapalı devam ediyor

Türk'ün yaptığı açılış konuşmasının ardından Genel Kurul basına kapalı devam ediyor. Genel Kurul, sonuç bildirgesi ve karar komisyonlarının oluşturulması, tecrit, ulusal birlik ve konferans, yeni anayasa çerçevesinde siyasal gelişmelerin değerlendirilmesi, faaliyet raporlarının okunması, Daimi Meclis için önerilerin alınıp kongreye sunulması, sonuç bildirgesinin görüşülmesi gündemleri ile devam ediyor. Toplantının yarın öğle saatlerine kadar devam edeceği, ardından sonuç bildirgesinin kamuoyuna deklere edileceği öğrenildi. DİHA

Yorum Ekle