Medical Park Elazığ Hastanesi Diyetisyeni Penbe Berna Karaca, Kurban Bayramı'nda özelikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişilere uyarılarda bulundu. Vatandaşlardan, kurban etlerini mümkünse birkaç gün buzdolabında beklettikten sonra tüketmelerini isteyen Karaca, pişirme yönteminin de çok önemli olduğunu ifade etti. Etin mümkün olduğunca fırında ya da ızgarada pişirilmesi gerektiğine dikkat çeken Karaca, Izgara pişirme yönteminde mümkün olduğunca etin ateş ile arasındaki mesafesinin iyi ayarlamak gerekiyor. Mesafe etin kömürleşmesini ya da yanmasını engelleyecek şekilde olmalı. Hatta mümkün olursa etli sebze yemekleri tercih edebilirsek ya da et yemeklerinin yanında sebze yemekleri, salatalar bulundurabilirsek iyi olur. Eğer etli sebze yemeği yapılacaksa ekstradan yağ eklenmemeli, mümkün olduğunca yemek etin kendi yağında pişirilmelidir dedi.
İYİ PİŞİRİLMESİ HASTALIK BULAŞMA RİSKİNİ AZALTIR
Hayvanlardan bazı bulaşıcı hastalıkların insanlara geçebildiğine işaret eden Karaca, Bu nedenle hayvanın kesilmeden önceki bakım sürecine, kesim süreci, parçalanması ve saklanmasına çok dikkat edilmelidir. Zaten hem kişisel hem de hayvanın hijyenik koşullara dikkat edilirse, iyi bir pişirme yönteminden sonra bu durum oradan kalkacaktır ya da bu risk en aza inecektir diye konuştu.
BUZU ÇÖZÜLEN ET TEKRAR DONDURULMAMALI
Saklama koşulları hakkında bilgi veren Karaca, şunları kaydetti:
Hayvan etleri, küçük parçalar halinde normal buzlukta -2 derecede birkaç hafta saklanabilir. -18 derecede derin dondurucuda ise daha uzun süre yaklaşık 6 aya kadar muhafaza edilebilir. Fakat saklanırken etler tek pişirimlik şeklinde ayrılmalıdır. Çünkü çözülen et mikro organizma üremesi olduğu için tekrardan dondurulmamalıdır.