SON DAKİKA

Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan

18 Temmuz, 2012 03:31 Güncelleme: 18 Temmuz, 2012 03:31 Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan

CHP 34. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık seçimleri yapıldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, tek aday olarak girdiği seçimlerde bin 164 oyla yeniden genel başkan seçildi.

ANKARA - CHP Genel Başkanlık seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçildi.

Kılıçdaroğlu, tek aday olarak girdiği seçimlerde bin 118 oy aldı.

CHP 34. Olağan Kurultayı'nda Genel Başkanlık için seçimler yapıldı.

Kurultayda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bin 111 delegenin imzalı önergesiyle Genel Başkanlık seçimine tek aday olarak girmişti.

24 sandıkta oy kullanan delegeler, bin 164 oyla Kılıçdaroğlu'nu yeniden genel başkan seçti.

BARIŞI GETİRMEYE KARARLIYIZ

İster Kürt sorunu değil, ister Güneydoğu Anadolu sorunu deyin. Ortada bir cenaze 35 yıldır duruyor. Kaldırılması gerekiyor, kimse cesaret edemiyor. Biz bu coğrafyaya barışı getirmeye kararlıyız. Tutturmuşuz analar ağlamasın. Lafla peynir gemisi yürümez. Halk sana oy verdi, yolunu yordamını bulacaksın. Sorunun ve çözümün zor olduğunu biliyorum. Bütün şehit annelerine sesleniyorum: Yetki verin, güç verin, halkın iktidarını kuralım. Türkiye'yi barış cenneti yapalım.

DEĞİŞECEĞİZ, DÖNÜŞECEĞİZ

Özgür ve çağdaş bir anayasa istiyoruz. Üniversiteleri susturan, laikliğin ve sosyal devletin içini boşaltan anayasaya karşıyız. 2 yılda çok şey yaptık. Her kurultay bizi biraz daha değiştirdi. Değişeceğiz, dönüşeceğiz, yenileneceğiz.

KORKAKLARDAN AYDIN OLMAZ

Bu ülkede korkaklardan aydın olmaz. İstediği kadar okusun, yazsın. Göğsünde yürek taşımıyorsa ben ona aydın demem. Hapse girmekten korkacaksan bir köşeye çekileceksin. Türkü söylemekten korkuyorlar. Türkü bizim bağımsızlığımızdır. Gerçek aydınlar tarihin hiçbir döneminde korkmamışlardır.

Sivas'ın ötesine geçemezsin diyorlardı. Çağrımı yineliyorum. Sayın Başbakan gel Uludere'ye gidelim. Gelebilir mi?"

İSA GÖK: BAŞKALAŞMANIN SİYASİ ADI METAFORMOZ

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından divan başkanı, mali raporu delegelerin oyunu sundu. Raporun oylanarak kabul edilmesinin ardından faaliyet raporunun görüşülmesine ve konuşmalara geçildi.

Bu kapsamda söz alanlardan Mersin Milletvekili İsa Gök, ''değişim, dönüşüm ve yenileşme'' söylemini eleştirdi. Gök, ''Çok önemli kavramlar aceleye geliyor. Bizler devrimciyiz, antiemperyalistiz. Başkalaşmanın siyasi adı metaformoz'' dedi. Gök, hiçbir koşulda Kemalizmi terk etmeyeceklerini de söyledi.

Bu arada, bazı partililer ''Devrimci CHP, Atatürk'ün yolunda'' sloganları attı.

ÖNDER SAV: PARTİ İÇİ İKTİDAR KAVGASI İÇİN VAKİT YOK

İsa Gök'ün konuşması sırasında eski Genel Sekreter Önder Sav, beraberinde eski milletvekilleri Hakkı Süha Okay ve Şahin Mengü ile salona girdi.

Sav, gazetecilerin, ''Kurultaya gelip gelmeyeceğiniz merak konusuydu'' demesi üzerine, ''Niye merak konusu oluyor? 10 yılı aşkın süredir genel sekreterlik yaptım. Parti ile özdeşleşen isimlerden biriyim'' karşılığını verdi.

Tüzük kurultayı ile bu kurultayın birbirine benzetilmemesini isteyen Sav, ''O iş ayrıydı. Oradaki, hukuksuzluklara tepkiydi. Ama bu partinin olağan kurultayı. Elbette benim kurultayda bulunmam kadar doğal bir şey yok'' diye konuştu.

Türkiye'nin, toplumun güç dönemden geçtiğini, böyle bir dönemde iktidarın iyi bir çizgi izlemediğini öne süren Sav, başta yargı ve ordu olmak üzere pek çok konunun örselendiğini, yozlaştığını ifade etti. Sav, CHP'nin 34. Olağan Kurultayı'nı böyle bir dönemde yaptığını dile getirerek, bu nedenle önemli bir kurultay olduğunu söyledi.

Sav, başta genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere herkesin aklını, duygularının önüne geçirerek CHP'nin dışa dönük kavgasında nasıl bir yol haritası çizilmesi gerektiğini düşünmelerini istedi. Sav, CHP'nin parti içi iktidar kavgasıyla vakit geçirecek zamanı bulunmadığını bildirdi.

Bir gazetecinin, ''Birlik bütünlük mesajı mı?'' sorusuna Sav, ''Birlik, bütünlük, dayanışma, beraberlik. Ne derseniz deyin'' şeklinde yanıtladı.

Ülkenin bir tehlike ile karşı karşıya bulunduğunu belirten Sav, demokrasiyi çoğaltarak, cumhuriyeti azaltmanın çok yanlış olduğunu kaydetti.

Sav, kurultay delegelerinin tarihin derinliklerinden gelen, cumhuriyeti kuran en köklü partinin üyesi olduklarını unutmamaları gerektiğini belirterek, tüzük kurultayındaki tatsızlıkların yaşanmamasını temenni etti.

KURULTAYDA NELER YAŞANDI?

Kurultay salonuna 10. Yıl Marşı eşliğinde partililerin alkışları arasında giren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, salonu dolaşarak tribünleri selamladı. Salonda bulunanlar ellerindeki Türk bayrakları ve CHP bayraklarını sallayarak marşa eşlik etti.

Kılıçdaroğlu, kalabalık nedeniyle salonda güçlükle ilerledi. Bu sırada foto muhabirleri ve kameramanlar da görüntü almakta zorlandı. Salonu dolaşan Kılıçdaroğlu, tribünlerde kendisi için ayrılan yere oturdu.

Kılıçdaroğlu salona gelmeden önce, iki yıllık görev süresini anlatan bir kısa film gösterimi de yapıldı.

İki gün sürecek kurultayda bugün Genel Başkan seçimi yapılacak. Kılıçdaroğlu'nun tek aday olarak katılması beklenen kurultayın ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi ile 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapılacak.

34. Olağan Kurultay, 26 Şubat'ta gerçekleştirilen CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayı'nda kabul edilen yeni tüzüğe göre gerçekleşecek.

Partinin yeni tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olabilmek için, üye tam sayısının en az yüzde 10'unun yazılı teklifi gerekecek. Başkanlık divanı önünde imza verme zorunluluğu ise aranmıyor. CHP'nin kayıtlı 1282 delegesi bulunuyor.

Kurultay divan başkanlığını eski genel başkanlardan Altan Öymen yapacak.

Yeni tüzüğe göre parti meclisinde yüzde 33'lük kadın kotası, yüzde 10'luk gençlik kotası uygulanacak.

Kurultaya AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'un da aralarında bulunduğu siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, sanatçılar Gülriz Sururi, Musa Eroğlu, Suavi, Mustafa Özarslan, Onur Akın, Sadık Gürbüz, Melike Demirağ'ın yanı sıra eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal da katılıyor.

SALONDAN NOTLAR

  • Kurultay salonunun dışına CHP bayrakları ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyük boy posterleri asıldı. Davetliler, basın mensupları ve partililer ayrı ayrı kapılardaki güvenlik noktalarında kontrolden geçirildikten sonra salona alındı.
  • Salonun içi mavi, beyaz ve kırmızı renkte balonlar ile CHP bayrakları ile süslendi. Tribünlerin etrafı çeşitli sloganların dönüşümlü olarak yansıtıldığı ışıklı panolarla çevrildi. Panolarda ''Sevdamız Türkiye'', ''Milli irade hapsedilemez'', ''Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek'' gibi sloganlar yansıdı.
  • Divanın yer alacağı platformun ''Demokrasi ve Değişim Kurultayı'' pankartı, Türk bayrağı, Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu posterleri ile CHP bayrağı asıldı. Sahnenin iki yanına da dev ekranlar yerleştirildi.
  • Salonun saha bölümü basın için ayrılırken, tribünler delegeler, davetliler ve partililer için düzenlendi. Salonda ''Faşizme geçit yok'', ''Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz'', ''Kindar değil, özgür gençlik'', ''El ele, omuz omuza, CHP iktidara'', ''Liderimiz Kemal, hedefimiz iktidar'', ''Umudun adı Kemal'', ''Sevdamız Türkiye'' pankartları ve Kılıçdaroğlu'nun ''CHP'li olmak bağımsızlık, özgürlük ve halk için yılmadan mücadele etmek demektir. Yolumuz bu onurlu tarihi yazanların yoludur'' ile Atatürk'ün ''Benim iki büyük eserim vardır, biri Türkiye Cumhuriyeti diğeri CHP'dir'' sözlerinin yazılı olduğu pankartlar CHP'nin eski Genel Başkanlarından İsmet İnönü ve Bülent Ecevit'in fotoğrafları dikkati çekti.
Yorum Ekle