SON DAKİKA

KCK tutuklusu öğrencilere tahliye

05 Aralık, 2012 14:50 Güncelleme: 05 Aralık, 2012 14:50 KCK tutuklusu öğrencilere tahliye


'KCK sağlık' davasında 13 tutuklu öğrenci tahliye edildi. Karar duruşma salonunda alkışlarla karşılandı.



ANKARA – KCK davasında 13'ü tutuklu toplam 43 tıp öğrencisinin yargılandığı davada tutuklu öğrenciler tahliye edildi.Karar duruşma salonunda alkışlarla karşılandı. Sanık ve avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti, 6 aydır cezaevinde tutuklu bulunan öğrencilerin tahliyesine karar verdi.


Duruşma sırasında adliye önünde öğrencilere yoğun destek geldi. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlarken, adliye önünde de öğrencilere büyük destek verildi. Öğrencilerin arkadaşları, yakınları, KESKi TMMOB ve TTB'nin de aralarında yer aldığı kitle örgütleri, öğretim üyeleri, siyasi parti temsilcileri onları yalnız bırakmadı. Adliye çevresinde Çevik Kuvvet ekiplerinin yoğun önlemler aldığı görüldü.

CHP milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Nurettin Demir, Sezgin Tanrıkulu, İlhan Cihaner , Veli Ağbaba, Özgür Özel, Hülya Güven, Candan Yüceer, Muharrem Işık, Ayşe Eser Danışoğlu ve Orhan Düzgün ile milletvekilleri Sebahat Tuncel , Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık , Ayla Akat Ata da Ankara Adliyesi'ne gelenler arasındaydı. İstanbul , İzmir ve Diyarbakır gibi illerden öğrencilerin arkadaşlarına destek olmak için Ankara Adliyesi önüne geldiği gözlendi.


ALTERNATİF DERS

Mahkemede dava sürerken, adliye önünde kurulan bir beyaz tahtanın önünde 'alternatif ders' düzenlendi. Düşünce özgürlüğü, üniversitenin toplumsal sorunlara çözüm üretmesi üzerine Ankara Üniversitesi akademisyenlerinden Nejla Kurul tarafından verilen derse arkadaşlarına destek vermeye gelen Tıp öğrencileri katıldı.


KÜRTÇE SAVUNMA TALEBİ
Sağlık Emekçileri Sendikası adliye önünde çay ocağı kurarak ücretsiz çay ve simit dağıtırken öğrenciler de kurdukları ses sistemi ile Kürtçe ve Türkçe müzikler eşliğinde halay çekti. Adliye önündeki birçok noktaya, “Sincan F Tipi Tıp Fakültesi kapatılsın”, “Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın”, “Bırakın okusunlar”, “An azadi, an azadi” yazılı dövizler asıldı. Zaman zaman müzik yayınına ara verilerek ses sisteminden mahkeme salonunda yaşanan gelişmeler aktarıldı. Duruşmada bazı öğrencilerin Kürtçe savunma yapmak istediğinin duyurulması üzerine alkış ve ıslıklarla öğrencilere destek verildi.


“ÇÖZÜLEMEYEN KÜRT SORUNUNUN SONUCU”
Mahkemeye ara verildiği saatlerde tutuksuz yargılanan tutuksuz öğrenciler duygularını Radikal 'e anlattı. Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği'nden mezun olan Mustafa Karakaş burada sağlık hakkı mücadelesinin, toplumsal bir talebin yargılandığını ama asıl olarak bunun hâlâ çözülememiş Kürt meselesinin bir sonucu olduğunu söyledi.


“DÜŞÜNCELERİMİZ SUÇ UNSURU”
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencisi Çağlan Çavuşoğlu ise yoksul semtlerde, hükümetin sağlık politikalarıyla ilgili anket yaptıklarını ve bu anket üzerine 'halkı son dönemlerde ivme kazanan hükümetin sağlık politikalarından soğutmak'la suçlandıklarını söyledi. Çavuşoğlu, yaptıkları konuşmaların ve düşüncelerinin suç unsuru olarak gösterildiğini belirterek, aileleriyle ilişkilerinin zarar gördüğünü okulda da toplumda da izole edildiklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Üstelik anket sonucu da 'hükümetten memnunuz' olarak çıkmıştı. Ben Kürt değilim demek ki sadece Kürt olmak yetmiyor yargılanmak için. Onların yanında olmak, onlarla birlikte çalışmak da yargılanmama sebep oluyor. Birlikte anadilde sağlığı, eğitimi savunduk” dedi.


LOKANTADA YEMEK ÖRGÜT SUÇU
Devletin kendilerine dayattığı şekilde düşünmedikleri için yargılandıklarını söyleyen Karakaş, “Hakkımdaki suçlamalar Diyarbakır'da TTB tarafından düzenlenen Mezopotamya Sosyal Forumu'nda yaptığım konuşma. Savcı bunların 'terör örgütünün düşünceleriyle paralel olduğu' iddiasıyla benim örgüt mensubu olduğumu söyledi. Ankara'ya hiç gelmedim, Ankara'daki eylemlere katılmak, organize etmekle suçlanıyorum. Halk Sağlığı Topluluğu üyeliğinden dolayı yargılanacaksak, Tıp Fakültesi Dekanı ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü'nün de yargılanması lazım. Arkadaşlarla bir lokantada yemek yedik bunun fotoğrafını çekip örgüt toplantısı diye delil gösteriyorlar. Yaptığımız şakaları, 'Sen burada ne demek istedin' diye bize soruyorlar. 700'den fazla öğrenci tutuklu, muhalefetin olduğu öğrencilerin olduğu her yerde bu var. Tüm arkadaşlar şunun bilincindeyiz amaç toplumsal muhalefeti susturmak ama biz susmayacağız” diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Fuat Akgül de, “Bu duruşma aslında bir oyun ve ilk değil, son da olmayacaktır. Kadınlara, basına, milletvekillerine yapılanın bir benzeri de burada bize yapılıyor” dedi.Redikal

Yorum Ekle