SON DAKİKA

Kahvaltıyı atlamak düşünüldüğü kadar kötü mü?

Kahvaltı, 'günün en önemli öğünü' olarak bilinir ve kahvaltıyı atlamanın kilo artışına sebep olduğu düşünülür. Peki bu yaygın kanıyı destekleyen bir kanıt var mı? Geçen günlerde yapılan bir araştırmanın sonuçları kahvaltı konusunda önemli bulgular ortaya koydu. 24 Mart, 2016 04:13 Güncelleme: 24 Mart, 2016 04:13 Kahvaltıyı atlamak düşünüldüğü kadar kötü mü?

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu hemen herkesin katıldığı bir görüş. NHS Choices'ın web sitesi, sabah açlık hissedilmese bile küçük miktarda da olsa bir şeyler yenilmesi gerektiğini söylerken, uzmanlar ise zamansızlıktan atlanan kahvaltının bir şekilde ofislerdeki büfelerde ya da yiyecek otomatlarında sonlandığı konusuna dikkat çekiyor. Kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerektiği ile ilgili tüm bu fikirlerin doğruluğunu ölçebilmek için geçen günlerde Bath Breakfast Project isimli bir çalışma gerçekleştirildi.

Projenin başındaki isim Dr. James A. Betts, sonuçları bu ay American Journal of Clinical Nutriton'da yayınlanan araştırmanın sonuçlarında, obezite hastalarından kahvaltıyı atlayanlar ile kahvaltı etmeyi ihmal etmeyenler arasında kilo kaybı açısından hiçbir fark gözlenmediğini açıkladı. Benzer bir sonuç, daha önce kilolu olmayan insanlar üzerinde yapılmış bir araştırmadan da alınmış ve kahvaltılarını aksatmadan yapan kişilerin günde 500 kalori daha fazla yaktıklarını ortaya konmuştu.  Araştırmanın yöneticisi Betts, kişilerin kahvaltıda almadıkları kaloriler yerine ofiste ve iş yerinde daha az hareket ederek enerji depoladıklarını, böylece daha az kalori yaktıklarını söyledi.

Guardian'da yer alan habere göre, kahvaltıyı atlayanların daha sonra daha çok yemek yediği iddiası da sonrasında rastgele seçilmiş 283 kişi arasında yapılan bir araştırmada da çürütüldü. Bu 283 kişi arasında kahvaltı yapanlar ve yapmayanlar arasında herhangi bir kilo artışı gözlemlenmedi.

Betts, kahvaltı üzerine mitlerin yaratılmasında yemek endüstrisinin de etkili olduğunu söyledi ve kahvaltılık ürünlerin tüketiminin artırılması için bu tip mitlerin yayıldığı görüşünde olduğunu belirtti. Medyanın da bu konuda duyarlı olması gerektiği üzerine duran Betts, 'Bilimden bağımsız eksik bilgilerle haber yapılmaması üzerine uyardı.

'AÇLIK HİSSEDİYORSANIZ YİYİN'

Betts aynı zamanda 'Kahvaltı muhakkak yapılmalı mı?' sorusuna ise, uyandığı zaman açlık hissedenlerin açlıklarını bastırmak için kahvaltı etmesini ancak böyle bir durum söz konusu değilse, özellikle de fazla kilolu olan kişilerin sırf önemli bir öğünü atlamamak adına bir şeyler yememesi gerektiğini söyledi. Betts aynı zamanda fiziksel gücün kullanılacağı zamanlarda kahvaltının faydalı olacağını, sporcuların ve öğrencilerin bu öğünden faydalanabileceklerini belirtti.

 

Yorum Ekle