SON DAKİKA

İshakpaşa Sarayında muhteşem opera

05 Ekim, 2011 22:40 Güncelleme: 05 Ekim, 2011 22:40 İshakpaşa Sarayında muhteşem opera

Doğubayazıt İlçesinde her sene geleneksel olarak düzenlenen, Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanarak tarihi İshakpaşa Sarayı'nda 1 ve 4 Ekim tarihleri arasında yapılan 6. Uluslararası Ağrı Dağı Efsanesi Festivali düzenlendi.

Doğuda, İpek Yolu'nda AB standartlarında tek festival olma özelliği taşıyan kültür mirası opera, yine her sene olduğu gibi soğuk havanın etkisi altında yapıldı. Yönetmen ve orkestra şefi Çetin Işıközlü, yönetimindeki Ankara ve İstanbul Devlet Opera Sanatçıları'nın sergilediği bu yıl ki opera konseri, orkestrasız yapılırken, sadece piyano ve yan flüt eşliğinde sergilendi.

Kostümsüz sahneye çıkan oyuncular havanın soğuk olması sebebiyle elektrikli ısıtıcılar yardımıyla ısnmaya çalıştı. Opera konserine Kültür ve Turizm Bakanı Etruğrul Günay, AK Parti Ağrı Milletvekilleri Mehmet Kerim Yıldız, Ekrem Çelebi, Fatma Salman Kotan, Ağrı Valisi Ali Yerlikayave halk katıldı.
Opera konserini kapanış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, topraklarımızda türküler söylenip ağıtlar yakılmasını istemediklerini ve bunun için uğraştıklarını belirterek şöyle konuştu:


"Soğuk bir Ekim akşamında dışarıdan bakanlar, uluslar arası eleştirmenler olsa, şimdi bu Türkler ve Kürtler ne kadar opera meraklısıdır diye bizi ayakta alkışlarlar. Aslında biz, bütün bu güzellikleri elbette çok seviyoruz. Topraklarımızda türküler söylensin. Ağıtlar yakılmasın artık. Bunun için uğraşıyoruz. Elinizde dağıtılan metinleri okudunuz mu bilmiyorum. Operanın dili biraz bizim aydınların diline benzer. Güzel şeyler söylemek isterler ama biraz zor anlaşılırlar. Bizim aydınlar da böyle konuşurlar. Metni okuyunca çok güzel bir aşk hikayesi, güzel bir yiğitlik destanı olduğunu bileceksiniz.

Yaşar Kemal'in o güzelim Ağrı Dağı Efsanesi'nin en güzel anlatılacağı mekanlardan bir tanesi elbette bu saraydır, İshakpaşa Sarayı inşallah önümüzdeki yıllarda bu restorasyon çalışması bütünü ile bitmiş olacak. Daha güzel koşullarda belki daha kapsamlı bir opera sanat festivali yapılabilir. Ben çok teşekkür ediyorum arkadaşların bu güzel çalışmalarına. İstiyoruz ki zaten toprağımızda sanat gösterileri olsun.

Şenlikler olsun. Barış olsun. Bayram olsun. Kardeşlik olsun. Eğer bölgemizde barış olursa, inanın ki bütün kalbimle söylüyorum, bu güzellikleri bütün bu toprakların her yerinde görebilirsiniz. Biz istiyoruz ki bu topraklarda bir tek ses yok olmasın. Bir tek seda yok olmasın. Bir tek dal kırılmasın. Bir tek çiçek solmasın. Bir tek renk solmasın. Bunun bir tek şartı var. Atatürk'ün yıllar önce söylediği gibi, yurtta barış, dünyada barış. Buna ihtiyacımız var."

Soğuk havaya rağmen çoşkulu bir kalabalık operaya dinlemeye akın etti.



Yorum Ekle