Farklı inanç ve halkaların bir arada yaşayabilmesi için model olarak görülen Rojava devrimini sahiplenen halklar devrimin inşasında yerini alıyor. Devrimin en güçlü kurumlaşması olan meclislerde aktif yer alan Ermeni halkının, temsilcilerinden Qamişlo Belediye Başkan Yardımcısı Nubar Hagof, "40 yıllı aşkındır Suriye'de halklar her şeyden mahrumdur. Ermeniler ya da Mesihi olarak halkların birliği için ya da Rojava Geçici Yönetimi'nin oluşması için elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. Birlik olursak, özgürlük çok yakın" dedi. Kürt, Arap, Çeçen ve Hıristiyan halkların bir arada yaşadığı ve birlikte mücadele ettiği Rojava'da, halklar kentlerini yeniden inşa ediyor. Rojava'da oluşturulan yönetimlerde her halktan temsilcilerin yer almasıyla, demokrasinin gerekliliği de yerine getirilmiş oluyor. Çoğunluğun azınlığa tahakkümü yerine azınlığın kendi inancı ve özgünlükleriyle yer aldığı Rojava devrimi tüm Ortadoğu'ya model olacak bir sistemin temellerini atıyor. Rojava devriminde aktif yer alan Ermeni halkına mensup Qamişlo Belediye Başkan Yardımcısı Nubar Hagof, Rojava'da yaşayan diğer halklar ve inançlarla hiçbir sorun yaşamadıklarını söyledi.
'YPG'nin direnişi ile özgürlüğe yaklaştık'
Hagof, "Ne Kürtlerle ne Araplarla ne Çeçenlerle ne de Asurîlerle hiçbir sorun yaşamıyoruz. Biz özellikle YPG'nin direnişi ile Arap ve Kürtlerle birlikte Qamişlo kentini kalkındırmaya çalışıyoruz. 40 yıllı aşkındır Suriye'de halklar her şeyden mahrumdur. Ekonomiden tutun siyasi, sosyal ve en önemlisi de huzurdan mahrumdurlar. Çünkü bir rejim vardı ve bu rejimde çıkan sorun ve sıkıntılar vardı; ama baskılarda en üst seviyede olduğu için sesimizi de çıkartamıyorduk. Ama şimdi Rojava'da halkların verdiği mücadele özellikle YPG'nin verdiği inanılmaz direnişi ile özgürlük mücadelesinin son aşamasına gelmiş durumdayız" diye konuştu.
'Bizlere sadece halkın önünde yer almak kaldı'
Kendilerine sadece halkın önünde yer alarak, onun yolunu açarak, mücadeleyi birlikte yürüterek yol göstermenin kaldığını dile getiren Hagof, şöyle devam etti: "Bunu da biz belediyelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle yapacağımız çalışmalar ile daha da ilerleteceğimizi söyleyebiliriz. Onun içindir ki biz Rojava'da yaşayan halklar ve inançlar olarak Rojava Geçici Yönetimi'nin oluşması için kurulan Meclis'te yer aldık. Herkes artık yolunu, aklını tanımaya, ne yapacağını bilmeye başlamıştır. Bunun için de Rojava'da halkların birliği daha kolay olacaktır."
'Birlik olmayan yok olur'
Artık Rojava'da oluşan birliğe katılmayan ve birlik olmayanların marjinal olacağını ya da varlıklarının yok olmaya mahkum olacağını belirten Hagof, "Çünkü her yerden saldırılar oluyor. Seni yok etmek için seni hiçleştirmek için büyük saldırılar oluyor. Sen buna karşı ancak birlik olursan kazanabilirsin. Onun için biz Ermeniler ya da Mesihi olarak halkların birliği için ya da Rojava Geçici Yönetimi'nin oluşması için elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. Tüm diğer halkların ve inançların da buna katılacağına inanıyorum. Eğer bu olursa mozaik olarak anılan Rojava'da herkes özgürce yaşayacak" dedi.
'Şehitler sayesinde buraya geldik'
Hagof, yaklaşık 3 yıldır Rojava'da bir devrim yaşandığını ve bu süre zarfından YPG ve YPJ'nin eşsiz direniş gösterdiğini kaydederek, özgürlük için savaşanlara çok şey borçlu olduklarını söyledi. Hagof, bu büyük direnişte kayıpların yaşandığını hatırlatarak sözlerini "Biz şehitlerini önünde saygıyla eğiliyoruz. Biz onlar sayesinde buraya geldik. Onlar olmasaydı kesinlikle bu durumda olmazdık" diye noktaladı.
DİHA