Çoğunluğu Liberya, Sierra Leone ve Gine'de olmak üzere 4 bin 500 kadar kişinin yaşamına mal olan ebola salgını, batılı ülkelerde de giderek tehlike haline geliyor. Afrika'da ebolaya yakalanan bireylere yardım eden doktorların tedavi edildiği Saint Mandé kentindeki Bégin Hastanesi'nde bir hemşirenin de ebola şüphesiyle karantinaya aldığı bildirildi. Hemşirenin kontak halinde bulunduğu doktorun daha önce yakalandığı ebola virüsünü yendiği de edinilen bilgiler arasında.
Fransız BFMTV kanalı, yüksek ateş şikayetiyle gözetim altına alınan hemşirenin ebolaya yakalanıp yakalanmadığının yapılacak testler sonucu ortaya çıkacağını duyurdu. Le Parisien gazetesi ise, karantinaya alınan hemşirenin Batı Afrika'da görev yapan bir Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) üyesinin tedavisi sırasında ebolaya yakalanmış olabileceği bilgisini verdi.
20 Minutes gazetesi de, MSF üyesi insani yardım görevlisi ile kontak halinde olan 70 kadar kişinin Bégin Hastanesi'nde olduğunu duyurdu. Gazete iddiasını hastane kaynaklarına dayandırdı.
İspanya'da da geçtiğimiz hafta Batı Afrika'dan getirilen kilise üyesi iki din adamı yaşamını yitirmişti. Kilise üyeleriyle kontak halinde bulunan bir kişinin daha dün başkent Madrid'de karantinaya alındığı bildiriliyor.
Mart ayından bu yana yayılan ebola virüsüne yakalananların sayısı 9 bini geçerken, bu kişilerden yarıya yakını yaşamını yitirdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından verilen bu rakamların gerçekte en az 2 kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
WHO son olarak, önlem alınmaması durumunda ebolanın haftada en az 10 bin kişiye bulaşabileceği uyarısını yapmıştı.
TEDAVİSİ BİR TÜRLÜ BULUNAMIYOR
Ebolaya yakalanan bireylerin yüzde 40 ila 60'ının yaşamını yitirdiği biliniyor. Salgın nedeniyle Liberya, Sierra Leone ve Gine başta olmak üzere birçok Batı ve Orta Afrika ülkesinden gelen yolcular sıkı kontrollerden geçiriliyor.
Daha çok kan dışkı ve kusma yoluyla bulaşan ebola virüsü, anne sütü, ürin, sperm, ter, gözyaşı ile de bulaşabiliyor. Virüsün bulaşması ardından geçen 8 ila 10 günde yorgunluk, baş ve boğaz ağrısı, ateş ve kas ağrıları ile kendini gösteren hastalığın ikinci aşamasında yüksek ateş, ağır halsizlik, kusma ve ishal görülüyor. Hastalığın ilerleyen aşamsında deride dökülmeler, burun, ağız, göz ve anüste kanamalar görülürken, ölümcül olan son aşamasında ise karaciğer ve böbrek yetmezliği ile hemorraji meydana geliyor.