ldığımız gıdalar genel vücut sağlığımız üzerinde olduğu gibi ağız ve diş sağlığımız üzerinde de etkili oluyor. Peki hangi gıdalar diş sağlığı açısından yararlı, hangileri zararlı?
Bu sorunun yanıtını Akatlar'da hizmet veren Dişhekimi Orçun Yıldız'dan aldık.
Yıldız, dişlerimize yararlı ve zararlı besinler konusunda şu bilgileri verdi:
DİŞLERE YARARLI BESİNLERDEN BAZILARI
Peynir: Peynir ağzın PH dengesini ayarlamaya yardımcı olur. Çürüklere karşı dişleri koruyup, yeni çürükler oluşmasını engeller. Çürük riski yüksek olan bireyler mümkünse her öğün yemeğini peynir ile bitirmelidir. Özellikle de asitli ve şekerli gıdalar tüketildikten sonra tüketilen bir parça peynir diş çürüklerini önlemek açısından çok faydalı olacaktır.
Su: Gün boyunca mümkün olduğu kadar su tüketin veya en azından su ile ağzınızı çalkalayın çünkü su ağzı yıkayarak besin artıklarını bir miktar temizler, asitli gıdaların asidik etkisini azaltır ve diş etlerini yıkar.
Şekersiz sakız: Sakız çiğneyerek dişlerin üzerini bir miktar besin artıklarından uzaklaştırmış ve diş etlerine masaj yapmış olursunuz.Ayrıca sakız çiğneyince fazladan salgılanan tükürük etkisi ile çürük riskini azaltırsınız.
Lifli yiyecekler: Lifli yiyecekler dişleri iki yolla korur.Bunlar ekstra çiğnemeyi gerektiren yiyeceklerdir.Bu ekstradan çiğneme tükürük salgılamayı sağlar,yani çürük riskini azaltır.Ayrıca kereviz gibi lifli ya da sert yapıdaki yiyecekler dişetlerine masaj yapar ve diş aralarını temizler.
Süt: Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan süt çocuklarda kemik ve diş oluşumunda büyük etkiye sahiptir.Ayrıca süt nemlendirici kayganlaştırıcı etkisiyle dişler için fayda sağlamaktadır.
Yeşil Çay: İçindeki kateşin maddesi ile ağızdaki bazı bakterileri öldürerek hem çürük riskini hem de ağız kokusunu azalttığı bilinmektedir.Ayrıca ağız kanseri riskini de azalttığı düşünülmektedir.
Balık: Fosfor içerdiğinden dolayı haftada 1 kez balık tüketilmesi kemik ve diş dokusuna faydalı olacaktır.
DİŞLERİMİZE ZARAR VEREBİLECEK BAZI BESİNLER
Şeker: Şekerli gıdalar;çikolata,karamel ya da öksürük şurubu,formu ne olursa olsun dişlere yapışır,boşlukları doldurarak bakteri üremesine açık bir ortam oluşturur ve diş çürüklerine neden olur.Bu risk kuru kayısı,incir gibi dişe yapışma özelliği fazla olan şekerli gıdalarda artmaktadır.Tatlı yiyecekler mümkün olduğu kadar ara öğünlerde değil de ana öğünlerde yenmelidir ve arkasından dişler fırçalanmalıdır.
Nişastalı gıdalar: Nişasta kompleks karbonhidratlar içerir.Ağızda sıkışan ufacık bir parça ekmek ya da patates milyonlarca bakteri oluşumunu ve dolayısıyla çürük ya da diş taşı oluşumunu tetiklemektedir.
Asitli-gazlı içecek ve yiyecekler: Dişin mine tabakasını aşındıran fosforik ve sitrik asitler içerirler.Ayrıca birçoğu şeker de içermektedir.Enerji içecekleri,kola ve limonata gibi içecekler bu grupta sayılabilir.Asitli yiyecek ve içecekleri mümkün olduğunca az tüketmeye çalışın.Eğer bunları çok tüketiyorsanız hemen arkasından dişlerinizi bir süre fırçalamayın önce mutlaka ağzınızı su ile çalkalayın daha sonra dişlerinizi fırçalayın.Ve mümkünse asitli içecekleri bir pipet yardımıyla için.
Alkol ve çay-kahve gibi kafeinli içecekler: Ağız kurumasına neden olurlar.Böylece hızla plak oluşur.Alkol ve kafeinli içecekleri tükettikten sonra ağzın su ile çalkalanması ağız kuruluğunun etkilerini bir miktar azaltacaktır.
NE KADAR TÜKETELİM?
Dişhekimi Orçun Yıldız, dişler için "zararlı" etkileri olan besinlerin ne ölçüde tüketilebileceği konusunda da şunları söyledi:
"Zararlı olarak gösterilen besinleri örneğin çok lezzetli bir çikolatayı veya buz gibi bir limonatayı doya doya tüketemeyeceksek, bu hayattan nasıl keyif alınır değil mi? Tabii ki bahsetmek istediğimiz bunları hiç tüketmemek değil, bilinçli bir şekilde tüketmektir.Yediklerimizi bilinçli tüketirsek sorunu aşabiliriz. Tükettiğimiz besinlerden sonra en az günde iki defa dişlerimizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş sağlığımız açısından olumlu sonuçlar yaratacaktır.