2. BDP heyetinin PKK lideri Abdullah Öcalan'ı ziyaretindeki konuşmaların yer aldığı İmralı tutanaklarının basına sızması Hasan Cemal'in Milliyet'ten kovulmasına neden oldu.
Başbakan Erdoğan'ın şiddetli bir tepki gösterdiği Namık Durukan imzalı habersonrası Hasan Cemal iki yazı yazmış, bunlar da Erdoğan tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Bu olayların ardından 2 hafta gazetesinden uzak kalan Cemal, bugün gazeteye bir yazı yollamış, yazısı Milliyet tarafından yayınlanmamış ve gazeteden kovulmuştu.
Hasan Cemal'in yaklaşık 40 yıllık arkadaşı Cengiz Çandar, katıldığı canlı yayın programında Hasan Cemal'in Milliyet'ten kovulma sürecinin perde arkasını anlattı.
Buna göre Cemal'in yazılarından sonra Başbakan Erdoğan ile Milliyet'in patronu Erdoğan Demirören arasında iki kez telefon görüşmesi yapılmış. Bu görüşmelerde Erdoğan, Demirören'e "Hasan Cemal'i kovun" gibi bir istekte bulunmamış, ancak Milliyet'in patronajı Başbakan'ın gazabından korktuğu için Cemal'i gazeteden kovmuş.
İşte Cengiz Çandar'ın sözleri;
"Derya Sazak'ın açıklaması çok komik. Sanki Hasan Cemal kendi ayrılmak istemiş... Derya Sazak, Hasan cemal'in köşesi her zaman açık demiş, hemen Hasan'a döndüm, (bir yazı yaz şimdi, hemen gazeteye gönder, madem köşen açık sana, yarından itibaren yazıyorum de bakalım koyacaklar mı yazını" dedim.. Böyle komedi olur mu? Hiç şık olmadı bu açıklama. Ben başbakanın Hasan Cemal'i, kovun dediğini sanmıyorum. Başbakan'ın gazabından çekinen bir patron görüntüsü var. Eğer gazetecilik ilkeleri olan bir patron olsaydı, Erdoğan'ın sinirlenmesine bakmazdı. Hasan Cemal gibi bir isme 45 yıllık bir gazeteciye yazdırmıyorsa Başbakan'ın atın demesi bile gerekmiyor. Tutanakları yayınlayan muhabir de, Ankara Temsilcisi de, Genel Yayın Yönetmeni de yerinde oturuyor, ama olan Hasan Cemal'e oldu"
ÇANDAR HASAN CEMAL'İN KOVULUŞUNU ANLATTI