AKP Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu'yla "devlet ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerin sürdüğünü" iddia ederek, 'çözüm süreci'nin yeniden başlaması için hükümetin şartının ise "PKK'nin Türkiye'deki silahlı varlığına son vermesi" olduğunu söyledi.
BBC Türkçe servisinden Mahmut Hamsici'ye konuşan Galip Ensarioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sert sözlerle eleştirdiği Dolmabahçe mutabakatının da hükümet tarafından sürdürüldüğünü, ateşkesi ise PKK'nin sona erdirdiğini söylüyor.
Ensarioğlu aynı röportajda, "Biz Öcalan'ın etkin pozisyonunu korumaya çalışıyoruz" dedi.
Ensarioğlu'nun BBC'nin sorularına verdiği yanıtlardan öne çıkan noktalar şöyle:
'DOLMABAHÇE MUTABAKATI'NIN SONA ERMESİ
Geri adım atılması söz konusu değil aslında. Süreci bozmak için bir takım bahaneler ileri sürüldü.
Bunu, Dolmabahçe mutabakatından sonra, Cumhurbaşkanı'nın sözlerine dayandırıyorlar. Cumhurbaşkanı'nın sözlerinden sonra süreci hükümetin yürüttüğü, süreçte bir sıkıntı olmadığı iki defa, üç defa ifade edildi. Cumhurbaşkanı kendi fikirlerini, düşüncelerini, rahat bir şekilde, düşündüğü bir şekilde söyleyen biridir, basın önünde tartışan biridir. Kendisi farklı söyleyebilir, farklı düşünebilir ama bu süreci başlatan irade de kendisidir.
["Cumhurbaşkanı'nın Dolmabahçe ile ilgili ifadelerine rağmen hükümette Dolmabahçe mutabakatından vazgeçme söz konusu olmadı mı diyorsunuz" sorusu üzerine] Asla olmadı. Cumhurbaşkanı'nın beyanından sonra hükümet yetkililerinin süreci hükümetin yürüttüğü ve bu sürecin devam ettiğine yönelik beyanları basında paylaşıldı.
SÜREÇ NASIL YENİDEN BAŞLAR?
PKK'nin bu örgütlü yapısı, silahlı yapısı ve öz yönetim ilanı ve şehirlerdeki hendek kazma hadiseleri bu şekliyle devam ederse süreci ortaya koymak çok zorlaşacak. Süreçten hiçbir zaman hükümet vazgeçmiş değil, bunu cumhuriyetin en büyük projesi olarak görüyor. PKK'nin kesinlikle, Türkiye'deki silahlı varlığına son verdiğini güçlü bir şekilde ifade etmesi lazım. Silah bırakmak veyahut da kendini lağvetmekten bahsetmiyor kimse... Türkiye'deki silahlı varlığına son verme iradesini göstermesi lazım. Ve bu tür örgütlenmeler, hendek kazmalar, öz yönetimler Siz öz yönetim ilan edeceksiniz, demokratik özerklik ilan edeceksiniz Bunlar ilanla olmuyor. Bunun usulü, siyaseten bir proje olarak ortaya koyarsınız, karşılık bulursa, hayat da bulur.
'BİZ ÖCALAN'IN POZİSYONUNU KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Öcalan'ı sürekli basın karşısında tutarak anlamsızlaştırırsınız, etkisizleştirirsiniz, itibarsızlaştırırsınız. Bunu biraz şunun için de soruyorum Süreç boyunca birçok kez gerilimler yaşandı. Ama o dönemde görüşmeler vardı ve o görüşmeler üzerinden Öcalan açıkça görüşlerini bildiriyordu Biz Öcalan'ın pozisyonunu korumaya çalışıyoruz, etkin pozisyonunu korumaya çalışıyoruz.
'DEVLET VE ÖCALAN ARASINDA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR'
[Şu anda devletle Öcalan arasında görüşmeler yapılıyor mu sorusu üzerine] Mutlaka Ama bu görüşmeler sadece devletin bilgisi dahilinde Faydalı olacağına kanaat getirildiği zaman bu, farklı kesimlerle de devam eder.