Aralarında gerçek adı Şêxmus Hesen olan Kürt şair Cegerxwin'in ismini de taşıyan gençlik merkezi ve 19 parkın adının değiştirilmesini isteyen yargıya, AK Parti DiyarbakırMilletvekili Cuma İçten'den çok sert tepki geldi. Yargı maalesef özgürleşme ve demokrasi önünde engel teşkil ediyor. Yargı Kürtlerin özgürlüklerini kısıtlıyor diyen Cuma İçten, Alfabeye Kürtçe de yer alan q, w ve x'nin eklenmesi tartışılmalı dedi.
Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi, Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi, Zembilfiroş Park, 33 Kurşun Parkı, Derwêşê Ewdi Parkı, Nefel Parkı, Daraşin Parkı, Bêzar Parkı, Ciwan Parkı, Sosin Parkı, Jiyanan Azad Parkı, Aşîtî Parkı, Yek Gûlan Parkı, Beybun Parkı, Şilan Parkı, Roşna Parkı, Rojbîn Parkı, Rojda Parkı, Berfîn Parkı, Gülistan ve Roşan parklarına verilen isimlerin değiştirilmesini istemişti. AK Parti DiyarbakırMilletvekili Cuma İçten, mahkeme kararını şöyle değerlendirdi:
'80 yıldır Kürtlere zulüm'
Yargı maalesef özgürleşme ve demokrasi önünde engel teşkil ediyor. Yargı belediye meclisi kararına rağmen bu insanın ve de kanaat önderlerinin, âlimlerin, sanatçıların adlarının kültür merkezine verilmesine engel oluyor. İsimleri bir yerlere verilse kötü mü olur? Hayır. Kimsenin iç barışı bozmaya hakkı yok. 80 yıldır Kürt halkı zulme maruz kalmış ve büyük bedeller ödemiştir. AK Parti iktidarı özgürlük mücadelesi verirken, kökleşmiş bürokrasi ve yargı hâlâ eski zihniyetle işlemeye devam etmektedir. TRT 6'da Kürtçe yayın yapıldığında q, w ve x kullanılıyor ve hiçbir sorun yaşanmıyor. Bu çelişkiyi beni seçen halkıma anlatamıyorum. Mesela Şapka Devrimi var.. Ama inisiyatif kullanılıyor ve uygulanmıyor
Zaten uygulanmaması da gerekir. Demek ki inisiyatif kullanılabiliyor.
AK Parti iktidarı döneminde Kürtlerin kültürel hakları için ciddi adımlar atıldığını anlatan İçten, KCK ve Ergenekon davalarının uzamasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi. İçten, BizAK Parti iktidarı olarak özgürlük savaşı verirken, seçilmiş siyasilerin, KCK , Ergenekon gibi davalarla tutukluluk sürelerinin eften püften sebeplerle uzatılması özgürlük ve demokrasi adına atılan ve atılacak adımları engellemektedir dedi.
'Devlet formüle etmeli'
Kürtçe seçmeli ders oldu. Yarın Kürt harflerinin olduğu alfabeyi eğitim müfredatında işleyeceğim. Nasıl olacak şimdi bu? Park isimleri ile ilgili yargı gerekçesinde 'q, w, x Türkçede yok' deniliyor. Türkçede yok ama Kürtçede var diyen İçten, Alfabeye resmen q, w ve x harfleri eklenebilir mi? sorusuna ise şu karşılığı verdi: Türk alfabesine mi alınır, başka bir formül mü bulunur bilmiyorum. Bunun tartışılması lazım. Ben Kürtçe yazmak, okumak ve konuşmak istiyorum. Q, w ve x'yi kullanmak istiyorum. Bunu devlet formüle etmeli. Yenianayasa ile bunlar çözülebilir.