SON DAKİKA

AĞRI DAĞI EFSANESİ OPERASI TEMMUZ'DA

06 Şubat, 2012 07:13 Güncelleme: 06 Şubat, 2012 07:13 AĞRI DAĞI EFSANESİ OPERASI TEMMUZ'DA

Yönetmen ve besteci Çetin Işıközlü'nün Halkın Sesi Gazetesi Başyazarı Cevdet Baycan'a Ağrı Dağı Efsanesi Operasıyla ilgili bir mektup gönderdi. Mektup şöyle;

1999 yılından beri Ağrı ili ve Doğubayazıt ilçesinde yapmakta olduğumuz, “Ağrı Dağı Efsanesi Festivali” Farklı sanat etkinliklerini bünyesinde barındıran Uluslararası bir kültür sanat festivalidir. Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından, Çetin Işıközlü'nün bestelediği “Ağrı Dağı Efsanesi Operası” Festivalin ismi olarak öne çıkmış ve Ağrı Dağı Efsanesi Operası Avrupa da CD'si yapılarak Dünya kataloglarına giren ilk Türk Operası olmuştur. Festival yıllar içinde  devletimizin destekleriyle de uluslararası bir boyut kazanmıştır.

Festivalin amacı; Ağrı yöresinin ve halkının sosyal, ekonomik, turistik ve kültürel yaşamına katkıda bulunarak, barış ve kardeşliği pekiştirmek, Ağrı Dağı ve İshak Paşa Sarayı başta olmak üzere bölgedeki tüm değerleri Dünya'ya en iyi şekilde tanıtmaktır.

Bu festival Anadolu'nun en doğusunda, Avrupa Birliği standartlarında gerçekleştirilen tek etkinliktir.

Ülkemizin bu hassas olan bölgesinde kültür etkinliklerine yöre halkının katılımını sağlayıp değerlerine sahip çıkmasıyla gerek Ağrı Dağının gerekse İshak Paşa Sarayının ve de ülkemizin tüm Dünyaya hak ettiği ölçüde tanıtılıp güvenli kültürel ve turistik birer merkez olmaları hedeflerimiz arasındadır.

Festivalin bölgede çağdaş bir sanat olan opera ile bütünleşmesi; bölge halkının romandaki çoban Ahmet kahramanına sahip çıkmasıyla eşit olarak opera sanatındaki aynı kahramanı kucaklaması sanatın evrensel dilini ortaya koymaktadır.  Olayın geçtiği yer ve bölge halkının bu eseri ve festivali sahiplenmesi Dünya kamuoyunun da gözünden kaçmayarak TV canlı yayınları ile uluslararası kitaplarda yerini almıştır. Dünya sahnelerine bakıldığında ismini adının geçtiği yerden alan ve kendi orijinal mekanında sahnelenen ender eserlerden; Mısır pramitlerin de Verdi'nin“Aida”,sı Çin Yasak Şehirde Puccini'nin “Turandot”u ve ülkemiz Ağrı dağı eteklerinde İshak Paşa Sarayında da Işıközlü'nün “Ağrı Dağı  Efsanesi” en önemli  örneklerdendir.

Festivalin tümüne bakıldığında, bölgede ilköğretim çocuklarına yönelik   resim, algı ve atölye çalışmaları sonunda yapılacak sergiler ve yine bölge çocuklarından kurulacak çocuk korosunun yurdumuz ve dünya müziklerinden oluşturulacak konser programları, festivalin heyecanını bir kat daha artırmaktadır. Ayrıca yöre halkının katılımlarıyla, halk müziği konserleri, halk dansları, sema gösterileri ile tiyatro oyunlarından oluşan etkinliklere bir de Türk cumhuriyetlerinden Sanat gösterimlerinin eklenerek sahnelenmesiyle festivalimiz uluslararası boyut kazanmaktadır.

Festivali gerçekleştirirken karşılaşılan zorlukları aşabilmek düşüncesiyle, tüm etkinliklerimizi daha yüksek kalitede yapabilmek, yurt içinde ve yurt dışında geniş kitlelere ulaştırabilmek için üç yıl önce kurduğumuz “Doğu Batı Sanat Derneği” bünyesinde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

Derneğimizin amacı bir sivil toplum örgütü olarak sosyal sorumluluk içeren yüksek katılımlı kültür sanat festivali yapmaktır.

2012 yılının Temmuz ayı içerisinde  7. sini hedeflediğimiz festivalin sizin ve diğer basın mensuplarının destekleriyle bu etkinlik Dünya da ender festivaller içerisinde yerini alacaktır.

En derin saygılarımızla.

 

Doğu Batı Sanat Derneği

II. Başkan

Hacettepe Üniversitesi

Ankara Devlet Konservatuvarı

Besteci ve Orkestra Şefi

Çetin Işıközlü

Doğubayazıt Halkın Sesi Haber

Yorum Ekle