SON DAKİKA

AĞRI BAROSUNA BAĞLI DOĞUBAYAZIT'TAKİ AVUKATLARIN AÇIKLAMASI

Ağrı Barosuna bağlı Doğubayazıt'taki avukatlar Doğubayazıt Adliyesi önünde yaptıkları basın toplantısında eşi tarafından dilan'ın öldürülmesi olayını kınandı. 27 Haziran, 2013 07:36 Güncelleme: 27 Haziran, 2013 07:36 AĞRI BAROSUNA BAĞLI DOĞUBAYAZIT'TAKİ AVUKATLARIN AÇIKLAMASI

Ağrı Barosuna bağlı Doğubayazıt'taki avukatlar Doğubayazıt Adliyesi önünde yaptıkları basın toplantısında eşi tarafından dilan'ın öldürülmesi olayı kınandı.

 

Basının değerli temsilcileri,

 

Dilan'ın yaşı henüz on dokuz idi, elleri, bedeni düşleri on dokuz yaşında

 

Ve hep on dokuzunda kalacak...

 

Sevdiği değildi evlendiği, istediği hiç değildi

 

Ülkenin unutulmuş bir köyünde unutulmayacak hayalleri vardı

 

Evlenecekti karar kılınmıştı. Gayrısı mühim değildi.

 

Kadındı, sofrada yeri öküzünden sonra gelen...

 

Bulunduğumuz coğrafyada henüz on dokuz yaşında olan Dilan Doğan, eşi tarafından defalarca bıçak darbesi alarak hunharca katledilmiştir. Soruşturma Doğubayazıt Başsavcılığı nezlinde devam etmekte olup gerek soruşturma ve gerekse tahkikat aşamalarında Ağrı Barosu mensupları olarak gereken hassasiyeti sonuna kadar göstereceğimizin belirtmek isteriz.

 

 

Her ne kadar töre cinayetlerini işleyenler namus,onur,şeref gibi toplumca kutsal kabul edilen derlerin arkasına saklansalar da bu bir vahşet  bir insanlık ayıbıdır.

 

Yasal mevzuata getirilen gelişmelere karşın, şiddetin engellenmesine yönelik uygulamada uzun ve kısa vadeli çalışmalar yapılmamakta. Zihniyetin değişmesi için devletin bir programının olmadığını görmekteyiz. Kadınların çalışma yaşamına katılımı için kota getirilmesi, çocuk ve yaşlılar için kreş ve bakım evi gibi yerleri sayısının arttırılması konusunda ciddi hiçbir çalışma yapılmamaktadır.

Şiddet mağduru kadınların korunması ve rehabilite edinmesi için hayati olan sığınma evlerinin sayısının nüfusla karşılaştırıldığın da çok yetersiz olduğu görülmektedir.

 

Medyada namus, töre cinayetleri, koca-baba dayakları, işkence magazinleştirilerek verilmektedir. Şiddete uğrayan kadının ne yaptığı, ne söylediği ya da nasıl giyindiği sorgulanıyor. Fiziksel, sözel ve cinsel şiddete uğrayan kadınların bunu hak edip hak etmediği tartışılıyor; kurbanlar suçlanıyor, suçlular “mağdur” ilan edilir. Şiddet, dinsel-geleneksel ön yargılarla, cinsiyet ayrımcı politikalarla ve yasalar eliyle meşrulaştırılıyor.

 

Eşitlik ve kadını insan hakları ve özgürlükleri mücadelesi veren, Ağrı Barosu avukatları ve insan hakları savunucuları olarak biz; kadın hakları ve özgürlükleri ile ilgili kazanımlarımızı geriye götürecek, hukuki, mantıki ve uygulanabilirliği olmayan tüm fikirleri, düzenlemeleri ve önerileri karşısında olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Vuku bulan olayı Ağrı Barosu avukatları olarak kınıyoruz ve tüm Dilan'ları halaya davet ediyoruz.

 

AĞRI BAROSU

 

 

Yorum Ekle