SON DAKİKA

ABD: Esad'ın gazıyla öldüler

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington'da düzenlenen toplantıda Suriye'deki kimyasal saldırıyı değerlendirdi. 31 Ağustos, 2013 03:24 Güncelleme: 31 Ağustos, 2013 03:24 ABD: Esad'ın gazıyla öldüler

ANKARA - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington'da düzenlenen toplantıda Suriye'deki kimyasal saldırıyı değerlendirerek, "Onlar Esad'ın gazıyla öldüler. Suriye Dışişleri Bakanı'nı aradım ve saklayacak bir şeyiniz yoksa hemen BM denetçilerinin bölgeye girmesine izin verin dedim ama onlar 4 gün boyunca bölgeyi bombaladı" ifadesini kullanması dikkat çekti.


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington'da düzenlenen toplantıda Suriye'deki kimyasal saldırıyı değerlendirerek, "Onlar Esad'ın gazıyla öldüler. Suriye Dışişleri Bakanı'nı aradım ve saklayacak bir şeyiniz yoksa hemen BM denetçilerinin bölgeye girmesine izin verin dedim ama onlar 4 gün boyunca bölgeyi bombaladı" iddiasında bulundu.

 

Kongre üyelerine danışmaları gerektiğini ve hükümetin açıklayacağı raporun önemli olduğunu ifade eden Kerry bulgularının çok net olduğunu ve kendilerini birşeyler yapmaya zorladığını savundu. Şam yakınlarında 21 Ağustos'ta gerçekleşen saldırıya ilişkin istihbarat komitelerinin durumu değerlendirdiğini belirten Kerry şu an Irak savaşından çok farklı bir durumun karşılarında olduğunu belirtti.
'Kanıtlar zarar gördü' iddiası

Kerry, "Her şeyi halka sunamayacağız kanıtlar bakımından. Esad rejiminin kimyasal silahları olduğunu biliyoruz. Rejimin bu yıl içinde pek çok silahları kullandığını biliyoruz. Çarşamba günkü saldırıya kadar Esad rejimi daha önce de küçük çapla saldırılar gerçekleştirmişti. Şunu da biliyoruz ki saldırıdan 3 gün önce rejim bu bölgede saldırıya hazırlık yaptı" iddiasında bulundu.

 

Kanıtların rejim tarafından yapılan bombalama nedeniyle zarar gördüğünü savunan Kerry "Onlar Esad'ın gazıyla öldüler. Suriye Dışişleri Bakanı'nı aradım ve saklayacak bir şeyiniz yoksa hemen BM denetçilerinin bölgeye girmesine izin verin dedim ama onlar 4 gün boyunca bölgeyi bombaladı. Kanıtlar zarar gördü" iddiasında bulundu.



Kerry'nin Suriye konuşmasının ardından üst düzey Beyaz Saray ve Dışişleri yetkililerinin basına bir perde arkası brifingi vereceği belirtildi. Suriye'ye yapılacak Amerikan saldırısıyla ilgili operasyona gerekçe kimyasal silah kullanımına ilişkin delillerin paylaşılacağı brifingin ardından da Başkan Obama'nın vereceği talimatın bekleneceği öğrenildi. 

DİHA

Yorum Ekle