Diyet sürecinde hangi meyveleri ne kadar yiyelim? Kilo vermek istiyorsak insülin direnci kırılana dek günde 1 tane meyve yenilebilir. Orta boy 1 armut, portakal, nar veya elma olabilir. Yaz aylarında, çilek, kiraz, böğürtlen veya ahududu günde 100-200 gr kadar yenebilir.
En sağlıklı meyve zeytindir. Glisemik indeksi sıfırdır. Her sabah kahvaltıda 9-10 zeytin rahat rahat yenmelidir. Sağlıklı bir zayıflatıcıdır. Domates, salatalık ve biberler de o bitkilerin meyveleridir. Ceviz, fındık, fıstık, badem de kendi ağaçlarının meyveleridir ve glisemik indeksleri sıfırdır.
Ekşi meyveler yasak mı? Meyve sularının şekeri yani früktoz, ısıtıldığı veya kaynatıldığı zaman en tehlikeli trans yağa dönüşür. Ekşi meyvelerin de früktoz miktarı yüksektir. Früktoz olan her yiyecek ve içecek (meyve suları, şuruplar, ekşi ve tatlı pekmezler gibi) insülin direncinin gelişmesine ve ilerlemesine neden olur. Nar için kanser savaşçısı deniyor, doğru mu? Nar, şekeri yüksek olmasına rağmen en güçlü antioksidan içeren meyvelerdendir. Beyaz kısmı ve çekirdeği ile birlikte tüketildiğinde mesane kanserini önlemede etkilidir.
Kanser hastalarının hiç tatlı yememeleri mi gerekiyor? Şekerli ve yüksek karbonhidratlı yiyecekler bağışıklık sisteminin ve organizmanın zayıflamasına neden oluyor. Diğer bir gerçek de, insülin ve leptin direnciyle birlikte, tatlı ve şekerli gıdalar kanser hastalarının vücudunda oksidatif stresi ve trans yağları artırıyor. Peki kanser hastaları ne yesinler? Kanser tedavisi gören hastalar veya kanserden korunmak isteyenler taze böğürtlen, karadut, çilek, yeşil erik, taze çağla, ahududu, kiraz, vişne, taze yabanmersini gibi meyveleri tüketmeleri önerilmektedir.
İdeal kiloda olduğumuzu nasıl anlarız? Vücudunuzun herhangi bir yerinde bir yağ birikimi yoksa, hareket halinde nefes nefese kalmıyorsanız, boyunuzla kilonuz arasında orantı varsa, sık kilo alıp verme gibi bir sorun yaşamıyorsanız, canınız sık sık bir şeyler yemek istemiyorsa gibi birçok işaret sayabiliriz. Ancak bu işaretlerin yanında kanda insülin, şeker, D ve B-12 vitamini, demir, folat ve folik asit gibi değerler de çok önemlidir.
Yaz geldi. Kavun, karpuz tüketimimiz nasıl olmalı? Glisemik indeksi çok yüksek olduğu için yenilmemelidir. Meyve sularında, karpuz ve kavunda bulunan meyve şekeri yağ olarak depolara gönderilir. Karaciğer ve göbek yağlanmaya başlar. Bunun en önemli belirtisi 30 yaşından sonra bel çevresinin büyümeye başlamasıdır. Bel çevresinin büyümesikalp ve damar hastalıkları ve bütün dejeneratif hastalıkların başlamış olmasının belirtisidi