Mervani devletine başkentlik yapan ve neolitik nüvelerini günümüze kadar koruyan Diyarbakır'ın Silvan (Farqîn) ilçesinde her yıl geleneksel olarak kutlanan Serê Gulanê Şenlikleri, bu yıl da kutlanacak.
Son yıllarda BDP'li ilçe belediyesinin ulaşım ve organizesini üstlendiği yüzlerce yıllık şenlikte Kürt kültürü, folkloru ve müziği doğada adeta nostaljik bir şekilde yaşatılıyor. Hicri takvimine göre, 1 Mayıs olan ve Miladi takvime göre 14 Mayıs'ta gerçekleşen Serê Gulanê Şenlikleri'nde Silvan civarlarında bulunan tüm pınar ve gözelerde, 4 gün boyunca kutlamalar gerçekleşecek.
Silvan Belediyesi'nin organizesini yapacağı şenliklerin, festival havasında geçmesi beklenirken, şenliğin orijinalitesine dokunulmadan yine kutsal mekanlar, seyrangah ve piknik alanlarına binlerce yurttaş akın edecek. Yurtdışında ve farklı kentlerde yaşayan Silvanlılar, Serê Gulanê Şenlikleri'ne katılmak için ilçeye kafilelerle gelmeye başladı. Her yıl bir gün yapılan şenlikler, bu yıl 12 Mayıs'tan 14 Mayıs'a kadar sürecek. Silvan Belediyesi şenlikler için hazırlıklara da başladı.
Bir kadın onuruna kutlanıyor!
12 Mayıs günü işlerini bırakarak şenlik alanlarına akın eden Silvanlıların, kimi dengbêjlik hünerlerini sergiliyor kimi yörelerine has halaylar çekiyor, kimi Silvan'a özgü yemekler pişiriyor, kimisi de yöresel kıyafetleriyle şenlik alanlarını renk cümbüşüne dönüştürüyor. Doğa-toplum ilişkilerine bağlı olan ve binlerce yıllık kültür ve inanç biçimini koruyan Silvanlıların bazıları, Serê Gulanê Şenlikleri'nin yeni evlenen bir kadının onuruna düzenlendiğini ve bu nedenle Kürt toplumunda "Gulan" isminin çocuklarına verildiğini belirtiyor. Kimi rivayetlere göre ise, Mervani hükümdarlığı döneminde 14 Mayıs günü yaşanan bir savaşın zaferle sonuçlandığı ve bu nedenle her yıl 14 Mayıs'ta kutlamalar gerçekleştiği dillendiriliyor.
'Faili meçhul' cinayetlere rağmen devam etti
Bölgede pınarları ve seyrangahları ile bilinen Silvan'da, 12 Mayıs'ta başlayacak Serê Gulanê Şenlikleri heyecanı şimdiden ilçede yaşanmaya başlarken, ilçenin dört bir yanında hazırlıklar da bunu gösteriyor. Silvanlılar, birçok imparator ve devletin saldırısına uğrayan ve acılarla yoğrulmuş tarihlerine rağmen dört elle kültürüne ve kimliğine sarılırken,1990'lı yıllarda JİTEM-Hizbullah işbirliği ile resmi rakamlara göre, bile 900 yurttaşın katledilmesine rağmen kültürlerine sahip çıkmayı bırakmadı. DİHA