Göz Doktoru Op. Dr. Ömer Öztürk, yaz aylarında polenlerden kaynaklanan alerjik göz hastalıkları, konjonktivite ve göz nezlesi rahatsızlıklarının daha sık görüldüğünü belirterek, dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.
Yaz aylarında polenlerden dolayı sıkça görülen göz hastalıklarıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Göz Doktoru Op. Dr. Ömer Öztürk, konjonktivite gözün beyaz kısmını ve kapakların iç kısmını saran ince bir zar olduğunu ve alerjinin vücuda temas eden maddeye karşı kendine zarar verecek derecede tepki göstermesi olduğunu söyledi.
Alerjik konjonktivitenin havadaki alerjen maddelerin göze teması sonucu oluşturduğu konjoktida, aşırı duyarlılık reaksiyonu olduğunu kaydeden Op. Dr. Öztürk, Toplumun yaklaşık yüzde 20'si gibi büyük bir çoğunluğunu etkiler. Genellikle çocukluk ve 20'li yaşlarda ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe şikayetlerde azalma görülür. Bu normal düzeyde olursa vücudu korumak içindir. Alerjik konjonktivitede alerji reaksiyonu göze zarar verecek düzeydedir. Hastaların yarısının kendisinde veya ailesinde alerjik hastalık mevcuttur dedi.
Konjonktivitenin başlıca belirtisinin sıklıkla gözlerde görülen kaşıntı şikayeti olduğunu ifade eden Öztürk, Gözlerde sulanma konjonktivitte ödem, kızarıklık, yanma ve ışığa karşı hassasiyet görülür. Şikayetler çift taraflıdır. Ancak bir göz diğerinden çok etkilenebilir. Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan mevsimsel alerjik konjonktivite en sık etken polenlerdir. Ağaç tozları ve çayırlarda alerjik konjonktivite yol açabilir. Alerjik konjonktiviten korunmak ve polenlerin göze temasını azaltmak için alerjik konjonktivite olan hastaların bahar aylarında mümkün olduğunca dışarıya çıkmaması, dışarıya çıktığı zaman güneş gözlüğü ve şapka gibi alerjenlerin göze temasını azaltan malzemeler kullanılması önemlidir. Bu dönemlerde ellerin ve yüzün sık yıkanması, göze temas eden alerjenleri azaltabilir. Öncellikle alerjinin kesin bir tedavisi yoktur. Hafif vakalarda göze soğuk kompres ve gözün çevresini bol su ile yıkanması şikayetleri önleyebilir. İlaç tedavisi olarak antihistamikler bizim steroit değimiz kortizonlu ilaçlar ve bol suni gözyaşı kullanılabilir. İlaçların doktor kontrolünde düzenli ve yeterli sürede kullanılması çok önemlidir. Zira yan etki olarak katarakt ve göz tansiyonu dediğimiz glokom gibi ciddi göz hastalıklarına sebep olabilir şeklinde konuştu.