SON DAKİKA

Yangınlara karşı bilgilendirme

04 Ocak, 2012 07:44 Güncelleme: 04 Ocak, 2012 07:44 Yangınlara karşı bilgilendirme

Van'da yaşanan çadır yangınlarının önlenmesi için Van Belediyesi ile Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) tarafından broşür hazırlanarak çadır kentlere dağıtıldı. Van Belediyesi İtfaiye Müdürü Osman Acar, herkese tek tek giderek çadır yangınlarına karşı bilgilendirme yapacaklarını belirtti.

Şuana kadar 120 çadır yangının meydana geldiği ve bu yangınlarda 10 kişinin hayatını kaybettiği Van'da, Van Belediyesi ile Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) tarafından çadır yangınlarının önüne geçmek için bir çalışma başlatıldı.

Belediye ekipleri “Çadırda yaşam güvenliği” ile ilgili bilgilerin yer aldığı 15 bin broşür dağıttı. Çadırlarda broşür dağıtımını yapan Van Belediyesi İtfaiye ekipleri özellikle broşürleri çocuklara vererek ailelerine okumalarını istedi. Dağıtım sırasında halka, sobanın nasıl kullanılacağı ve yangının çıkmaması için neler yapılması gerektiği konusunda bilgilerde veren İtfaiye ekipleri broşür dağıtımlarını bir hafta boyunca sürdürecek. Tüm çadır kentler ve çadırlarda kalan ailelere İtfaiye tarafından dağıtım yapılarak, uyarılarda bulunulacak.

Konu ile ilgili bilgi veren Van Belediyesi İtfaiye Müdürü Osman Acar, kentin büyük bir bölümünün hala çadırlarda kaldığını belirterek, özellikle çadırda yaşayan insanların çadır yangını sorunu yaşadıklarını belirtti. Van Belediyesi ve GAB Birliği olarak çadırlarda çıkan yangınların önüne geçmek için bir broşür hazırladıklarını belirten Acar, “Broşürde 20 soruda çadır yangınının olmaması için bilgiler veriyoruz. Yine elektrik ve kömürlü sobaların nasıl yakılacağı ile ilgili bilgiler var. Biz bu broşürleri çadırlarda yaşayan tüm halkımıza dağıtacağız. Bunları dağıtırken diğer yandan da bilgiler vereceğiz. Bizim buradaki tek amacımız çadır yangınlarının önüne geçmek ve bir daha böylesi acılar yaşamamaktır. Bunun etkili olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Bir çadırın alev almasından sonra 3 dakika içerisinde çadırın küle döneceği anlamına geldiğini hatırlatan Acar, özellikle sokakların çadırlardan kapalı olması, yine enkaz çalışmalarının devam etmesi nedeniyle olay yerine gitmekte zorluk yaşadıklarını belirtti.

Hazırlanan broşürde çadır yangınlarının önlenmesi resimlerle anlatılırken, broşürde yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler yer alıyor. “Çadır değil, tedbirsizlik ve dikkatsizlik öldürür” başlığı altında Kömür ve Odun sobasıyla ilgili uyarıcı bilgiler şöyle;

-Soba bacası, çadır tavanına yakın olmamalı ve çelik tellerle sabitlenmeli
-Soba içerisindeki külü dikkatli bir şekilde boşaltın, yanar haldeki kömür parçalarının çadır içerisine dökülmesine dikkat edin
-Çadırdaki baca çıkışına, baca ile çadır arasına teneke yada metal gibi yanmaz bir malzeme döşeyerek, ısıya karşı korunmasını sağlayın. 
-Soba bacasını uzatın, dışarı çıkan kısmını çadırdan uzak tutun
-Sobayı yakarken az kömür kullanın
-Sobanın altına, soba altlığı veya briket bırakın
-Gece yatarken soba yakmayın
-Çadır içerisinde közlü açık mangal kullanmayın
-Sobayı yakmada kesinlikle benzin, mazot, tiner, naylon vb. gibi yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeler kullanmayın

Elektrikli sobalarla ilgili önlemler
-Çadır içerisine çekilen elektrik malzeme ve donanımlar açık hava şartlarına dayanıklı TSE standartlarında olmalıdır. Kesinlikle ince ve kalitesiz kablolar kullanmayın
-Çadır içerisinde birden fazla elektrikli soba kullanmayın
-Elektrik sobasını çadır ve çadır içerisindeki eşyalardan uzak tutun
-Elektrik sobasının altına briket veya yanmayan başka bir malzeme bırakın. Kesinlikle direkt halı üzerine bırakmayın.
-Aynı anda elektrik ve kömür sobalarını kullanmayın
-Soba kablosunun üzerine eşya bırakmayın
-Elektrik sobalarının devrilmesini önlemek için metal tellerle tavandan sabitleyin


Diğer Temel Önlemler

-Çadırlar arasında emniyet mesafesini bırakın
-Çadırlar arası ara yollar, itfaiye aracının geçebileceği genişlikte olmalıdır
-İmkanınız varsa en az 6 kiloluk kuru kimyevi yangın söndürücü bulundurun
-Çadırın arka bölümlerinde bir bıçak bulundurun. Yangın anında çadırın arka tarafını kesin ve hızla terk edin
-Çocukları çadır içerisinde yalnız bırakmayın
-Çadırda olmadığınız zamanlarda çadır içerisindeki sobaları açık bırakmayın
-Yangın durumunda ilk önce çocukları içeriden çıkarın, eşyaları kurtarmaya çalışmayın. 
-Söndürücüyü çocuklardan uzak tutun
-Yangın durumunda 110'u arayın.

Yorum Ekle