Van maske işinde kendi göbeğini kendisi kesiyor!
Çin’de başlayıp dünyaya yayıldıktan sonra Türkiye’de de hızla artan Koronavirüs salgını sürerken tedbirler ardı ardına gelmeye devam ediyor. Vatandaşın kendini koruması noktasında birçok önemli adım sık sık duyurulurken bunların başında kişisel temizlik ve maske gibi malzemeler ile ağız ve burundan virüsün girmesinin engellenmesi geliyor. Bu anlamda hijyen malzemelerine ihtiyaç arttıkça, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ürünler stokçular tarafından fırsata dönüştürülmeye çalışılıyor. Bu anlamda fiyatı en çok artan ürün olan maske konusunda ciddi sıkıntılar yaşanırken, birçok sağlık kuruluşunda bile maske gibi ürünlerin temininde sıkıntı yaşanıyor. Maske tanesinin 5-10 lira aralığına yükseldiği süreçte temin kolay olmazken kurum ve kuruluşlar bu işi kendi imkanları ile çözmeye başladı. Bu anlamda Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Gevaş Belediyesi halk için maske üretimini kendisi yaparken Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bazı okullarda da üretim başladı. Bu anlamda bazı pilot il ve okullar belirlerken Van da bunlardan birisi oldu. Mesleki liselerde maske üretimi için kollar sıvanırken bu anlamda dışa bağımlılık ve hastalık ile mücadelede de önemli bir eksiklik giderilmiş oluyor. Çin’in Wuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkan yeni tip korona virüsü (Covid-19) dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya genelinde hızla yayılmaya devam eden yeni tip korona virüsü, Türkiye’de de ortaya çıkmaya başladı. Dünyada pandemi boyuta ulaşan korona virüsünden dolayı tıbbi ve medikal malzeme fiyatlarının artmasının yanı sıra temin edilmesi de zorlaştı. Bu kapsamda harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı ülke genelinde 14 ili pilot il olarak belirledi.
VAN’DAKİ MESLEK LİSELERİ KOLLARI SIVADI
Pilot il seçilen Van’da; Nene Hatun Kız Meslek Teknik Lisesi, Vestel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hüma Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Van Olgunlaşma Enstitüsü olmak üzere 4 mesleki okul, maske üretimine başladı. Nene Hatun Kız Meslek Teknik Lisesi öğretmen ve kursiyerler, dünyayı etkisi altına alan virüse karşı tedbirler kapsamında maske ihtiyacını karşılamak amacıyla okulda oluşturulan atölyelerde üretim yapıyor.
VAN PİLOT İL SEÇİLDİ
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan okul müdürü Serkan Karakurt, maske üretimi konusunda okul olarak ellerinden gelenini yaptıklarını söyledi. Okuldaki seri üretimlerine devam ettiklerini ifade eden okul müdürü Karakurt, “Maske üretimi konusunda seçilen pilot illerden olan Van’da üretime başladık. Korona virüse karşı okulumuzun moda tasarım öğretmenleri ve kursiyerlerimizle birlikte maske üretimine başladık. Seri üretimimiz devam ediyor. İnşallah bu salgını ülke olarak en kısa sürede atlatırız” şeklinde konuştu.
GÜNDE 200 MASKE ÜRETİLİYOR
Nene Hatun Kız Meslek Teknik Lisesi Moda Teknolojisi alan şefi Özlem Yavuz ise şu an ellerinde bulunan malzemeyle 10 bine yakın maske üretebileceklerini belirterek, “Atölyemizde 14 ilin pilot il seçilmesiyle beraber maske üretimine dahil olduk. 3 öğretmenimiz ve açık liseden 5 kursiyerimizle beraber bu üretimin içindeyiz. Üretim için kullandığımız malzemeyle berber çift kat olmak üzere sıkıştırılmış dokusuz kumaş kullanılıyor. Şu an günlük 150-200 üretim beliyoruz. Şu an elimizdeki kumaş miktarıyla berber 10 bine yakın üretim bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“14 İLDEN, 37 OKUL FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPIYOR”
Vestel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Elif Yörük de maske üretimi konusunda İl Milli Eğitim koordinasyonunda 4 okulun görevlendirildiğini ifade etti. Yörük, “Diğer okullarımızla üretim startını verdik. Bakanlığımız tarafından kurulan ortak platformumuz var. 14 ilden, 37 okul fikir alışverişi yapıyor. Okullarımızdaki düz makinalarla üretime başladık” dedi.
GEVAŞ BELEDİYESİ DE ÜRETİME BAŞLAMIŞTI
Bu anlamda sadece Milli Eğitim’in maske üretimi ile yetinmeyen Van’da Gevaş Belediyesi de maske üretimi konusunda vatandaşa müjde verdi. Maskenin kriz haline dönüşmesinden sonra Gevaş Belediyesi, Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile mücadele kapsamında fahiş fiyatlarla satılan maskelerin önüne geçmek için maske üretim atölyesi açtı. Belediye bünyesinde açılan atölyede maske üretimi gerçekleştirilerek vatandaşlara ücretsiz bir şekilde dağıtılacağı duyuruldu.
YYÜ DE KENDİ MASKESİNİ KENDİ ÜRETİYOR
Van’da maske üretimi konusunda bir hamle de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezinde’nden geldi. Tedarik konusunda sıkıntılar yaşanırken hastane yönetimi aldığı bir karar ile yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı cerrahi önlük kumaşından maske üretildi. Hastanede görev yapan personel, dünyada hızla yayılan koronavirüs nedeniyle maske talebinin artması üzerine cerrahi önlük kumaşlarını değerlendirerek çok kullanımlık maske yaptı. İlk etapta üretilen 300 maske, hastane personeline dağıtıldı. YYÜ Başhekimi Dr. Ümit Haluk İliklerden, yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınına karşı gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.