Van'da deprem sonrası öğretmenlerin sorunlarının giderilmediğini belirten Eğitim Sen Van Şubesi üyeleri, kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Eğitim Sen'liler, Milli Eğitim Bakanlığı'na tepki göstererek Van Valisi'nin istifasını istedi.
Mavi Plaza önünde bir araya gelen Eğitim Sen Van Şubesi üyeleri, özlük hakları ve deprem sonrası yaşanan adaletsizliğe karşı yürüyüş düzenledi. KESK Şubeler Platformu üyelerinin de destek verdiği eylemde Vali konakta, emekçiler sokakta, Sığıra 400, öğretmene 300 TL, Mağdur Etme Bakanlığı dövizleri açan emekçiler, Van Valiliği'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında yola barikat kuran polisler emekçilerin yolda yürümesine izin vermeyeceğini belirtti. Eğitim Sen üyeleri bunun üzerine binaların yıkılmakla yüz yüze olduğunu belirterek, caddede yürüyecekleri konusunda ısrar etti. Uzun süre yaşanan tartışma ve engellemelere rağmen emekçiler, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Feqiyê Teyran Parkı'na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca ellerindeki kırmızı kartları havaya kaldıran emekçiler, Bakan istifa" "Vali istifa" ve "İmamın ordusu işbaşında" sloganları attı. Polisin ablukasında parka kadar yürüyen grubun valiliğe yürümesine izin verilmemesi üzerine park önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklama sırasında emekçilerin Yandaş medya istemiyoruz sloganlarını atması üzerine bazı gazeteciler açıklama alanından geri çekildi.
Parkta grup adına açıklama yapan Eğitim Sen Şube Sekreteri Mucit Ergili, tek amaçlarının taleplerini valilik önünde dile getirmek olduğunu belirterek, yapılan engellemeyi kınadı. Deprem sonrası öğretmenlerin adeta kaderlerine terk edildiğini belirten Ergili, öğretmenlerin tamamen kendi başlarına bırakıldığını kaydetti. Van'ı sarsan 23 Ekim depreminin üzerinden 84 gün, 9 Kasım depreminin üzerinden ise 67 gün geçtiğini hatırlatan Ergili, Geçen süre gösteriyor ki depremden en çok etkilenen kesimlerin başında hiç şüphesiz öğretmenler geliyor. Şöyle ki, kaldığımız binaların hasar görmesi sonucu sokakta kaldık, ek ders ücretlerimiz kesilerek ekonomik sıkıntı içine girdik, tayin hakkımız verilmeyerek mağdur edildik, aletsel incelemesi yapılmayan okullara girmeye mecbur bırakılarak psikolojik olarak yıpratıldık. Depremden günümüze kadar hakkımızda çok şey yazıldı, çok şey çizildi, programlar yapıldı, canlı yayınlar düzenlendi ve tabi ki çok şey vaat edildi. Öğretmenler olarak bugünkü durumumuza baktığımızda bırakın bir iyileştirmenin yapılmasını, şartlarımızın daha da zorlaştırıldığını söyleyebiliriz. Bekar öğretmenlerin kaldığı Barzani konteynır kenti, TOKİ konutları ve yatakhanelere dönüştürülen ana okullarındaki eksiklikler hala devam ediyor ve bu eksiklikleri giderecek herhangi bir çalışmayı da ne yazık ki görmüyoruz. Öğretmen arkadaşlarımız bu yerlerde adeta kaderlerine terk edilmiş ve kendi başlarının çaresine bakma durumunda bırakılmışlardır dedi.
Depremden sonra Maliye Bakanlığı tarafından Van'da çalışan memurlara ek ödeme kapsamında 225 ile 300 TL arasında bir ödeme planı hazırlandığını aktaran Erginli, bir sığıra 400 TL ek ödenek verilmesine rağmen, öğretmene 300 TL verildiğini dile getirdi.
Ergili, depremde okulların hasar görmesi sonucu eğitim öğretime ara verilmesini öğretmenler açısından tatil olarak değerlendiren ve öğretmenlerin bu dönem içerisindeki mağduriyetini gidermek için herhangi bir çalışma yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı'nın Van'da yarıyıl tatilini kaldırarak öğretmenleri daha önceleri olduğu gibi yine mağdur ettiğini söyledi. Ergili, konuşmasını şöyle sürdürdü: Bizler de hiç şüphesiz bu konuda en az Milli Eğitim kadar öğrencileri düşünüyoruz ve sınavlara yetiştirilmeleri için elimizden geleni yapmaya hazırız. Ama daha önceleri dediğimiz gibi önce öğretmenler için barınma yerleri; öğrenciler içinse güvenli sınıflar oluşturduktan sonra böyle bir uygulamaya gidilebilirdi. Şu haliyle hiçbir çalışma yapmadan, hiçbir şey olmamış gibi dönemi uzatmak çözüm odaklı olmaktan uzaktır. Öğretmen ve öğrencinin sıkıntılarını gidermeden değil 15 gün, okulu bir ay uzatmak bile bir fayda sağlamaz.Diha