Hakkari Üniversitesinin düzenlediği 5. bahar şenlikleri kapsamında 16 farklı üniversiteden yaklaşık 450 öğrencinin oluşturduğu grup Yüksekova'dan sonra gittikleri Şemdinli'nin Nehri köyünde Kürtçe şarkılar eşliğinde uzun halaylar çekti.
Sabah saatlerinde Yüksekova'ya gelen ve aralarında Hakkâri Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Halit Demir ile diğer üniversitelerden öğretim görevlilerinin ve 16 farklı Üniversiteden yaklaşık 450 öğrencinin oluşturduğu grup, Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından verilen kahvaltıda bir araya geldiler.
İlçenin Musa Anter Aile Parkı'nda verilen kahvaltıya Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, BDP İlçe Başkanı Nail Durmaz, Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İrfan Sarı, İl Genel Meclis Başkanı Ferzende Yılmaz, Hakkâri Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Halit Demir ile üniversite öğrencileri katıldı.
'BARIŞ MESAJINI TÜRKİYE HALKINA YANSITMAYA ÇALIŞTIK'
Kahvaltıda organizasyonla ilgili konuşan Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İrfan Sarı, Hakkâri Üniversitesinin organize ettiği ve Türkiye'nin çeşitli üniversitesinden ilçeye gelen öğrencileri ağırladıklarını söyleyerek, Türkiye bir barış trendine girdi. Bu anlamda sadece yöneticilerin değil bireylerin de sorumluluğu vardır. Biz bugün ilçemize gelen yaklaşık 450 öğrenciyi ve üniversite yönetimlerinde bulunan arkadaşlarımızı ağırlıyoruz. Bugün burada bu misafirlerimizi ağırlamakla barışa katkı sunmaya çalıştık. Bu mesajımızı hem tüm Türkiye halkına yansıtmaya çalıştık. Basın mensupları da oluşan bahar havasını en iyi taşıyacak kişiler olarak önemli olduğunu düşünüyorum dedi.
'BARIŞIN TÜM TÜRKİYE'DE YAYILMASINI İSTİYORUZ'
Hakkari Üniversitesi tarafından düzenlenen bahar şenliklerinin çok kapsamlı geçtiğini belirten Hakkari Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Halit Demir, değişik üniversitelerden bilim adamlarını ve öğrencilerini Hakkari üniversitesindeki öğrencilerle buluşturduklarını söyleyerek, Bu barış sürecinde Türkiye'nin değişik üniversitelerinde okuyan öğrencileri Hakkari 'ye ve Hakkari halkıyla buluşmasını sağlamaya ve kaynaştırmaya çalıştık. Hakkâri'ye gelen öğrencilerime halkımız çok büyük bir ilgi göstererek, onları evlerinde misafir ettiler.
Hakkâri'ye gelen öğrencilerin Hakkâri'nin kadim tarihini ve kültürünü tanımaları açısından bu şenlikler gayet etkili oldu. Türkiye'ye bu mesajların verilmesi barış açısından iyi oldu. Barış süreci kapsamında gerçekleştirdiğimiz Yüksekova ziyaretimizi ve bundan sonraki ziyaretlerde de Tüm Türkiye halkına bu barış mesajlarını vermeye devam edeceğiz. Barışın, Fıratın en doğusundan en batısına kadar yayılmasını istiyoruz.
İnsanların gerçekten empati yapmasının gerektiğini düşünüyorum. Öğrenciler buraya gelirken büyük bir tereddütle geldiler. Fakat gelip yaşadıktan sonra hiçbir tereddüttün olmadığını gördüler ve hepsinin de ortak görüşü Hakkâri'nin çok güzel ve gerçekten yaşanabilir bir yer olması oldu. Bu etkinliği çok önemsiyoruz ve Türkiye için çok önemli olduğunu düşünüyorum dedi.
'HAKKARİ HALKININ MİSAFİRPERVERLİĞİ BİZE UNUTULMUŞ DUYGULARI HATIRLATTI'
Hakkâri ve Yüksekova'ya ilk kez geldiğini söyleyen Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necati Yılmaz da, Gümüşhane Üniversitesi olarak 25 kişilik bir kafileyle geldiklerini ifade ederek, Ben dâhil olmak üzere kafilemizde bulunan diğer öğrenciler de ilk kez Hakkâri ve ilçelerine geldik. Bize bahar şenlikleri teklifi geldiğinde kafamızda soru işaretleri vardı. Buraya geldikten sonra o soru işaretlerinin çok anlamsız olduğunu gördük.
Hakkâri Üniversitesi bizi inanılmaz derece güzel karşıladı. Hakkâri halkının misafirperverliği bize unutulmuş duyguları hatırlattı. Esnafından sokakta gezen vatandaşa kadar herkes bizi misafir etmeye çalıştı. Herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Kafilemizdeki öğrencilerle sohbet ettiğimizde hepsinde de aynı düşüncelerin olduğunu gördük. Bu düşüncelerimizi Gümüşhane'ye döndüğümüzde gerek yerel gerekse de ulusal medyayla da paylaşacağız.
Hakkâri'ye gelirken başka düşüncelerle gelmiştik şimdi ise çok daha farklı düşüncelerle dönüyoruz. Aradığımız her şey fazlasıyla var burada. Bundan sonra da buraya seyahatlerimiz olacaktır diye konuştu.
'BATIDAKİ ARKADAŞLARIMIZIN DA BURAYA GELMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUZ'
Hakkâri'ye ilk gelirken çok tedirgin olduklarını belirten Gümüşhane Lisesi öğrencisi Buse Demir ise, Hakkâri'ye geldiklerinde üniversitedeki hocalarımız bize oradaki vatandaşların evlerinde kalacaklarını dile getirerek, Bu konuda bizim endişelerimiz vardı.
Ama Hakkâri'ye geldikten sonra halkın bize gösterdiği misafirperverliği ve anlayışı karşısında çok mutlu olduk. 3 gündür buradayız ve çok güzel vakit geçirdik. Batıdaki arkadaşlarımızın da buraya rahatlıkla gelebilirler. Yani hiçbir sıkıntı yok. Buraya gelip buradaki halkı tanımalarını tavsiye diyorum şeklinde konuştu.
Kahvaltıdan sonra Hakkari Üniversitesi tarafından Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora ve Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı'ya bahar şenliklerine verdikleri desteklerinden dolayı plaket verildi.
Kahvaltıdan sonra çarşı merkezine giden öğrenciler, bazı iş yerlerini dolaştıktan sonra Şemdinli'ye Nehri köyüne gitti.
Burada bulunan Seyyid Abdülkadir-i Geylani türbesini ziyaret etti.
NEHRİ BARIŞ TÜRKÜLERİYLE YANKILANDI
Ardından köy deresi kıyısında yemek yiyen kafile daha sonra sazlı sözlü kardeşlik türküleri söyledi.
KÜRTÇE ŞARKILAR EŞLİĞİNDE KARDEŞLİK HALAYI
Bazı öğrencilerin de Kürtçe şarkılar eşliğinde uzun halaylar çekmesi renkli görüntülere sahne oldu.
Kafile daha sonra Şemdinli'ye geçti. Burada Şemdinli Kaymakamı Cengiz Erdem'e plaket verdi.
ÖĞRENCİLERDEN BARIŞ ÇADIRINA ZİYARET
Ardından Hakkari'ye doğru yola çıkan öğrenci kafilesi Şemdinli Kaymakamlık Çeşmesi yakınında kurulan barış çadırını ziyaret etti.
Burada bir müddet oturan öğrenciler daha sonra Hakkari'ye gittiler.