Mardin Artuklu Üniversitesi, başından beri aktif biçimde yer aldığı Milli Eğitim'in seçmeli Kürtçe dersinde, proje ortaklığından çekilme niyetinde.
Üniversitenin internet sitesindeki açıklamada, hem sürecin arka planı anlatıldı hem de çekilme gerekçesi ifade edildi. Buna göre üniversite, sürece katkı yapmak için, Seçmeli Kürtçe Dersi Tezsiz Yüksek Lisans Programı açtı ve 500 aday sınavla kesin kayıt yaptırdı, ancak burada istediği onayı alamadı. Ayrıca bunlardan pedagojik formasyonu olmayan 234 adaya pedagojik formasyon izni verilmedi. Üniversite de bunun üzerine proje ortaklığını 10 günlüğüne askıya aldı.
Üniversitenin yayımladığı açıklamada şöyle denildi:
Seçmeli Kürtçe adımını destekledik ve MEB ile yapılan protokol çerçevesinde iki ay gibi çok kısa bir süre içinde bu adımın hem programını hem de Kurmanca ve Zazaca ders kitabını hazırlayıp bakanlığa teslim ettik. Üniversitemizin Kürdoloji bölümü, MEB ve YÖK arasında yapılan görüşmeler neticesinde hazırlayacağımız ders kitabını okutmak üzere olabildiğince fazla sayıda öğretmen adayını tezsiz yüksek lisans programına almamız ve bunlardan pedagojik formasyonu olmayanlara üniversitemizin eğitim bilimleri bölümünün kadrolu altı öğretim elemanı tarafından formasyon dersleri verilmek üzere prensipte anlaşıldı. Bu paralelde programa 500 kişilik bir kontenjan için çıktığımız ilana 2528 gibi büyük bir başvuru oldu. Yaptığımız sınav neticesinde aldığımız 500 kişiden ilk 250 kişiyi birinci öğretime, sonraki 250 kişiyi de ikinci öğretime alma kararını YÖK'e bildirerek kesin kayıtlar sonuçlandırıldı.
İlk 500 kişi arasına girenlerden bir kısmı yurtiçinde, bir kısmı da yurtdışında çalıştıkları işlerini bile bırakarak kimisi tek başına, kimisi de ailece Mardin'e yerleşmiş bulunmaktadır. Ancak bize verilen haberde hem 500 kişilik talebimizin 250'ye indirgendiği hem de formasyon onayının verilmeyeceği bildirildi.
Sitedeki açıklamanın sonuç bölümünde, 500 adayın onaylanmaması ve 234 adaya pedagojik formasyon izni verilmemesi halinde, 10 günlük askı süresinden sonra süreçten tamamen çekilineceği dile getirildi.
Çekilirse ne olur?
Milli Eğitim Bakanlığı yaklaşık 21 bin öğrencinin Kürtçe seçmeli ders için talepte bulunduğunu açıkladı. Ancak bakanlık, müfredat, ders kitabı ve öğretmen eksikleri konusunda tatmin edici hiçbir açıklama yapmadı. Bakanlığın bu konuda üniversitelerle işbirliği yaptığı biliniyor. Mardin Artuklu Üniversitesi de bu sürecin başından beri en önemli ortaklarından.
Kendisi de Kürtçeye ilişkin açılım sürecinin ürünü olan Artuklu Üniversitesi, Kürtçeyi ilk kez akademiye taşıyan, 500 kişilik eğitmen kadrosuyla Kürtçe eğitim için nitelikli eğitmen yetiştirme konusunda iddialı. Akademi çevreleri, Artuklu'nun çekilmesi halinde sürecin aksayacağına kesin gözüyle bakıyor. Radikal