GEÇTİĞİMİZ hafta perakende sektörü yeni bir satın alma haberi ile hareketlendi. Masanın bir tarafında Ülker, diğer tarafında, Ağrılı Özen Ailesi yer aldı. Perde arkasını ve marketçilikteki deneyimlerini ise Özen Grup CEO'su Cemal Özen anlattı.
Ülker'i de bünyesinde bulunduran Yıldız Holding, Şok ve DiaSA'dan sonra Özen Grup bünyesindeki 119 mağazayı 33 milyon liraya bünyesine kattı. Son operasyonla Ülker'in indirimli market sayısı 2 bin 550'yi aştı. Onurex'lerin satışıyla da Özen Grup, 2007 yılında girdiği indirimli market piyasasından çekilmiş oldu. Grup, bünyesindeki 58 Onur Market ile yoluna devam ediyor.
32 METREKAREDEN ÇIKTI
Şimdilerde bünyesinde 2 bin 400 kadar kişi çalışan Onur'un başlangıç hikâyesinde ise 32 metrekarelik bir bakkal dükkânı yer alıyor. 1979'da Ağrı Patnos'ta açılan dükkânı Özen Ailesi'nin üç erkek çocuğu idare etmeye çalışır. Özen Market adı verilen dükkân ilçenin en işlek marketlerinden biri olur. 1980'lerin ortasına gelindiğinde Özen Kardeşler yeni işlere yönelir. Ailenin en küçük çocuğu olmasına karşın işlerin başındaki isim olan Cemal Özen (44) anlatıyor: 1986'da İstanbul'a gelip-gitmeye başladım. Tekstil piyasasında satın aldığım giyim ürünlerini Patnos'a götürüp mağazada satmaya başladık. 90'ların başında ise yeni bir alana yöneldim. Özen Pazarlama adı altında tüp satmaya başladık. Zamanla başka ürünler de dükkâna koyduk.
İLK MARKET 1997'DE
1990'ların ortasına gelindiğinde ise Özen Ailesi de Taşı toprağı altın olarak anılan İstanbul'a göç etme kararı alır. Ailenin bildiği en iyi iş olan marketçiliğe devam edilir. Levent Sanayi Mahallesi'nde ilk Onur Market 1997'de açılır. İki yıl sonra Bakırköy Yeşilyurt'a açılan ikinci mağaza ise Onur Marketleri için dönüm noktası olur. Cemal Özen, ilk başlarda zorluk yaşasalar da, bu sürecin kendileri için öğretici olduğunu, marketçilik açısından ciddi dersler çıkardıklarını anlatıyor. Türkiye'nin krizli yılları olan 2000'lerin başı, Onur Market'leri için de büyüme sürecine denk gelir. Cemal Özen bu durumu Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde iyi para kazandık sözleriyle ifade ediyor.
GÖRÜŞMELER 40 GÜN SÜRDÜ
Ülker'den önce BİM'in kurucularından Aziz Zapsu ile görüşmelerinin olduğunu aktaran Cemal Özen Bu görüşmeden sonuç çıkmadı. Ülker ile 40 gün kadar önce görüşmeye başladık. Biz zaten, bir yandan Ülker'in müşterisiyiz. Dolayısı ile ticaretimiz var, temasımız güçlü. Biz Onurex olarak denetim raporumuzu hazırlatmıştık. Görüşmelerde Ülker ailesinden kimse yer almadı. 2-3 aya kadar resmi süreç tamamlanır şeklinde konuştu.
Parayı büyümek için kullanacak
CEMAL Özen, marketçilik dışında bir iş yapmayı düşünmediklerini ifade ederek, elde edecekleri sermayeyi Onur Marketleri'ni geliştirmek için değerlendireceklerini kaydetti. Özen, bu süreçte 25-30 şubesi olan orta ölçekli bir market zinciri de almak istediklerini aktardı. Bu konuda ciddi arayışlarının olduğunu kaydetti. Marketlerini 'kümeleme' modeli ile açtıklarını, belli bir bölgede yoğunlaştıktan sonra başka bölgelere geçtiklerine işaret eden Özen önem verdikleri bir stratejilerini ise şöyle anlatıyor: Bugüne kadar 58 Onur, 119 da Onuerx şubesi açtık. Açtığımız, tabelamızı astığımız tek bir şubeyi kapatmadık. Örneğin ilk marketimizi 1997'de açtık o şube halen duruyor. Cemal Özen, 58 Onur Market'in 2012 sonu cirosunun ise 420 milyon TL olduğunu söyledi.