ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin 52 yıl sonra İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımasının zamanının geldiğini söyledi. İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti.
Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bölgenin istikrarı ile İsrail devleti için stratejik ve güvenlik açısından kritik öneme sahip Golan Tepeleri'nde İsrail Egemenliğini ABD'nin 52 yıl sonra tamamen tanımasının vakti geldi" dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise kısa süre içinde yine Twitter hesabından "İran'ın Suriye'yi bir platform olarak kullanarak İsrail'i yok etmek istediği bu sıralarda Trump cesurca İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıyor" diye yazarak Trump'a teşekkür etti.
Donald Trump'ın açıklamalarına tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sadece daha fazla şiddet ve acıya yol açar" yorumunu yaptı.
Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkelerin toprak bütünlüğü uluslararası hukukun en temel ilkesidir. ABD'nin İsrail'in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini meşrulaştırma çabaları, bölgede sadece daha fazla şiddet ve acıya yol açar. Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklemektir" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "ABD yönetiminin Filistin topraklarını işgal eden İsrail'in Golan Tepeleri'ne yönelik hukuk dışı eylemlerini meşrulaştırmaya çalışması, işgal politikasına destek vermek ve çatışmaları derinleştirmek demektir." değerlendirmesinde bulundu.
Kalın, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, ABD Başkanı Donald Trump'ın Golan Tepeleri açıklamasına ilişkin paylaşımda bulundu.
Uluslararası hukukun, ülkelerin toprak bütünlüğünü garanti altına aldığını belirten Kalın, şu ifadeleri kullandı:
"ABD yönetiminin Filistin topraklarını işgal eden İsrail'in, Golan Tepeleri'ne yönelik hukuk dışı eylemlerini meşrulaştırmaya çalışması, işgal politikasına destek vermek ve çatışmaları derinleştirmek demektir."
İsrail, geçen yıl ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etmesinin ardından, 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'ni de 'İsrail toprağı' olarak tanımasını talep etmişti.
ABD ise yayınladığı son yıllık insan hakları raporunda, Golan Tepeleri'ne ilişkin "İsrail işgali altındaki" bölge tanımını "İsrail kontrolü altındaki" bölge olarak değiştirmişti.
İsrail, tartışmalı bir bölge olan Golan Tepeleri'nin büyük bir bölümünde kontrolü 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı sırasında sağlamış ve 1981 yılında bölgenin tamamını Suriye'den ilhak etmişti.
Uluslararası toplum, bölgeyi İsrail toprağı olarak tanımamıştı. İsrail ve Suriye, 1973 Arap-İsrail Savaşı'ndan bu yana hâlâ teknik olarak savaş halindeler.
Ülkeler arasında bir ateşkes çerçevesinde oluşturulan silahsızlandırılmış bölge de 2011'de Suriye iç savaşı başlayana dek görece sakin durumdaydı.