Bu haftaki yazımız da bazı güncel sorunlara yer vermek istedik. Bu yazı tansiyonu hayli yükseltecektir. Varsın yükseltsin. Gazeteciler ne Musa'ya yarar nede İsa'ya yarar. Gazetecilerin yazgısı budur. Biz yine de gerçekleri yazmadan kaçınmayacağız.
KARAYOLLARI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ UYUMA!
Karayolları Bölge Müdürlüğü Doğubayazıt'a bir üvey evlat muamelesi yapmaktadır. Nedenlerini hep birlikte görelim.
1-Doç Dr. Yaşar Eryılmaz Doğubayazıt Devlet hastanesi Ağrı çıkışında İran transit yolumun beşinci kilometresindedir. Dolayısıyla bu yolda çok yoğun bir trafik söz konusudur.
Hastane girişinde mutlaka ama mutlaka dönüşlü geçiş dizaynı ile sinyalizasyon sisteminin takılması gereklidir.
2-Yine Ehmedê Xanî İlköğretim okulunun ve Osmanoğlu Petrolunun bulunduğu İran transit yolundaki mevkide sinyalizasyon sistemi mutlaka kurulmalı. Zira buradan çok sayıda öğrenci karayolunu okula gitmek için kullanmaktadır.
Karayolları Bölge Müdürlüğü, şayet bu iki şıktaki işleri yapmadıkları takdirde bu iki mevkide de her an için bir trafik kazasının olmaması olanaksızdır. Olacak can kayıplarının da tek sorumlusu Karayolları Bölge Müdürlüğü olacaktır.
3-Doğubayazıt-Ağrı yolu her sene asfaltı yenilenmekte olup, ne hikmet ise asfalt 7-8 ay dayanmamaktadır. Bunun doğal sonucu da Doğubayazıt- Ağrı yolu bir köstebek yuvasını andırmaktadır.
Her yıl tüyü bitmemiş yetimin haklarıyla yapılan bu yol yapımında nemalanan Yüklenici firmaların yolu doğru dürüst yapmadıkları için bu yol sürekli bozulmaktadır. Halkımızın bu yüklenici firmalar hakkında Cumhuriyet Başsavcılarına suç duyurusunda bulunmalarını bekliyoruz. Ayrıca bu suç duyurusunda bu karayollarını teslim alan yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunulması gerekir. Aksi takdirde geçen yıllarda olduğu gibi trafik kazalarına açık olan bu yolda can ve mal kayını kaçınılmaz olur.
AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVREYİ YEŞİLLENDİRME VE DİNLENCE ALANLARI
Bilindiği gibi Ağrı Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından 2 yıl önce Ehmedê Xani Türbesinin üst kısmındaki dağlık alan ile Ganispi köyü kısmındaki dağlık alan ağaçlandırılmıştır.
Ne hikmet ise milyarlarca para harcanarak yapılan bu ağaçlandırma olayı sonucu hiçbir ağaç yeşermemiştir. Çok az sayıda ağaç ayakta durmuşsa da bunun değeri yok denecek niteliktedir.
Harcanan paraların sonucu oluşturulan ve ağaçlandırılma alanı bekçi tutulmayarak korumasız bırakılmıştır. Dolayısıyla da bu alana giren hayvanlar ağaçların çoğunun yok olmasına neden olmuştur. Özetle Dağ fare doğrumuştur!...
Geçen dönem yerel yönetimce oluşturulan Ehmedê Xani parkı ağaçlandırılmış ağaçların büyük çoğunluğu da tutmuştur. İlk yıllarda bu parkın bakımı çok güzel gidiyordu. Son senelerde bu bakımı görmek olanaksız. Ayrıca parka bakacak kişilerin genç ve dinamik olmasında yarar olduğunu belirtmek isteriz.
Kentimizde dinlence yerleri parmakla gösterilecek kadar azdır. Yerel yönetime ait döşeme yolu üzerinde bir bahçe vardır. O bahçe dinlence yeri olarak halkın hizmetine açılabilir. Şimdiye kadar açılmamasınada halk bir anlam veremiyor!...
DERELERİN ISLAHI
Doğubayazıt kenti içerisinden geçen dereler yoğun yağışlı havalarda sele sebebiyet oluşturmaktadır. İçinde bulunduğumuz mevsim dolayısıyla da her an sel olayıyla karşı karşıya kalabiliriz.
Derelerin ıslahı ve bakımı Ağrı DSİ Müdürlüğüne aittir. Ama yıllardır Ağrı DSİ Müdürlüğünün kent içindeki derelerin bakımını yaptığına tanık olunmamaktadır. Yerel yönetim kendi olanaklarıyla dereleri ıslah etme çabasına girdikleri bilinmektedir. Asıl görev Ağrı DSİ Müdürlüğüne aittir. Ağrı DSİ Müdürlüğünün bugünlerde kent içindeki derelerin bakımını yapmasını Doğubayazıt halkı beklemektedir.
HAMAM VE PARK
Doğubayazıt Belediye Caddesi Ayşenur Zarakolu Tıp Merkezinin arkasında bulunan yerel yönetime ait bir hamam vardı. Aslında bu hamam çevreyi kirletiyor diye yıkıldı. Oysa bugün ki teknik şartlarda hamamın bacasına filtre takılmasıyla bu kirlenme önlenebilirdi. Hamam yıkılıp alternatif olarak çocuk parkı yapıldı. Bu çocuk parkı o civarda oturan çocukların zamanlarını geçireceği tek dinlence ve oyun alanıydı. Sonradan orada yapılan inşaat nedeniyle bu park harabe haline geldi.
Hamam yıkılırken alternatifi parktı. Şimdi de park harabe haline geldiğine göre bunun alternatifi de o alana Kadın Eğitim Merkezi, kreş, anaokulu ve benzer okullar açılabilir.
TAZİYE EVLERİ
Günümüzde birçok kentlerde ki mahallelerde taziye evleri açılmaktadır. Bu taziye evlerinin bir bölümü de kadınlara yönelik eğitim ve zaman değerlendirilmesi çalışmalarına ayrılmaktadır.
Taziye evlerini yerel yönetimler, kaymakamlık, STK'lar ve yardımsever kişiler yapabilir. Bu bakımdan da Doğubayazıt'ın her mahallesine zamana yayarak taziye evlerinin yapılması gerekliliğine inanıyoruz. Bu işin gerçekleştirilmesi için STK'ların öncülük ve organize yapması yerinde bir karar olur.
ULAŞIM SORUNU
Bilindiği gibi Doğubayazıt Doç. Dr. Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi Ağrı transit yolunun 5. km'sinde hizmet vermektedir. Kent merkezinden buraya yerel yönetimin tahsis ettiği halk otobüsleri işlemektedir.
Geçenlerde hastaneye giden gazetemizin muhabirleri enteresan bir olaya tanık olmuş. Olay şu otobüs hastaneye giderken araç yolcu indirmek için bir yolun bir noktasında durmuş yolcular inmiş araç harekete geçer geçmez 10 metre ileride bir bayan el kaldırarak otobüsü durdurmuş. Otobüsün bilet kesen görevlisi bayana hitaben Abla araç 10 metre geride durdu neden gelmedin. Ayağın mı yorulurdu? der. Bunun üzerine bayan hiç altta kalır mı? O da yapıştırmış cevabı araç 10 metre ileri geldi diye lastiği mi patladı? demez mi? Bu espri bir gerçeği ortaya çıkarmaktadır. O da hastaneye giden yol istikametlerinde belirli alanlarda durakların konulması gerekliliğini göstermektedir. Doğal olarak ta halkımız durak olayına zaman sürecinde alışacaktır.
Ayrıca büyükşehirlerde olduğu gibi zaman kaybetmeden elektronik ödeme sistemine olan akbile geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca kent ile hastane arasında çalışan araç sayısının çok yetersiz olduğu zaman zaman duraklarda yığılmalar olduğu gözlenmektedir. Onun içinde araç takviyesi yapılmalıdır.
Özelikle geceleri otobüslerin bu hatta çalıştırılması bir de tatil günlerinde çalıştırılması zaruridir. Zira aile hekimliğinin sağlık büroları kapalı olup salt hastanenin acili hizmet verdiği için bu konunun ciddiye alınması gerekliliği ortadadır.
ÇÖP ALANI
Kentin çöplerinin depolandığı alanın etrafı tel örgülerle çevrilmediği için çöpler rüzgarın etkisiyle dağılıp çevrenin ekolojik dengesini bozmaktadır. Ayrıca turizme de sekte vurmaktadır. Zira savrulan çöpler dinlence yeri olan o mıntıkada ki mesire yerine ve turistik oteline ve bahçesine zarar vermektedir. Çöplerin depolandığı mıntıkanın yanı başında sazlık alan vardır. Burada çok sayıda göçmen kuşlar barınmaktadır. Savrulan çöpler bu sazlığa da zarar vererek ekolojik dengeyi bozmaktadır. Bu nedenle çöplerin depolandığı alanın etrafının acil bir şekilde tel örgüsüyle ihata altına alınması gereklidir.
KÜLTÜR-SANAT VE SPOR
Kentimizde yıl içinde kültürel ve sanatsal faaliyetler çok sınırlıdır. Yılsonlarında okulların yapmış oldukları tiyatrolar bir kültürel faaliyet olarak görülmektedir.
Gerek yerel yönetim ve gerekse Kaymakamlıkça kültür ve sanat açısındaki çalışmaları hemen hemen yok denecek düzeydedir. Spor konusunda salt yerel yönetimin destekleriyle bir spor kulübü bulunmaktadır. Oysa sporun diğer dallarında yapılan çalışmalar çok cılızdır. Gerek yerel yönetimce ve gerekse Kaymakamlıkça kültür ve sanatsal faaliyetler teşvik edilmeli yıl içerisine yayılmalıdır.
7. yapılan EHMEDÊ XANİ KÜLTÜR SANAT VE TURİZM FESLİVALİ gerçekten geçen yıl askıya bilinmeyen bir nedenle alındı. Bu sene de muhtemelen yapılmayacağı yönünde duyumlar alınmaktadır.Bu yüce Kürt düşünüre karşı yapılan bu vefasızlığa ne diyelim?diyecek bir şey yok!...
TURİZM
Kentimiz, tarihi İshak Paşa Sarayıyla, meteor çukuruyla, Nuh'un gemisi ile, Ağrı Dağı ile, buz mağarasıyla, balık gölüyle tam bir turizm cennetidir. Ayrıca Nuh'un gemisinin izlerinin burada bulunması ve ünlü Kürt düşünürü Ehmedê Xani'nin türbesinin burada olması inanç turizmi açısında da önem arz etmektedir.
Ama gerek dağcılık alanında gerek inanç turizmi açısında yeteri kadar kentin tanıtımını yapamamaktayız. Oysa turizm ile ilgili birçok fuarlarda stant kurmak suretiyle turizm tanıtımını yapabiliriz. Bu iş mülki idare amiri, yerel yönetime ve turizm alanında hizmet veren işadamlarına düşmektedir.
ŞİFALI SULAR
Doğubayazıt'ın Arzep (Soğuksu Köyü)'nde çıkan kaynak suları çeşitli hastalıklara şifa olmaktadır. Bu nedenle işadamlarımızın bu alanda çalışmalar yapıp bu şifalı suyu değerlendirmeleri gerekmektedir.
MURAT BARAJI VE DOS PROJESİ
Diyadin ve Taşlıçay'da 15.000 hektar araziyi sulayacak olan ve Doğubayazıt ovasıyla Suluçam ovasında 49.000 hektar alanı sulayacak olan ayrıca içme ve enerji amacıyla kurulacak olan Murat Barajı'nın temel atma aşamasında iken bu projenin iptal edildiğini; dolayısıyla Doğubayazıt ovası ve Suluçam ovası (DOS) sulama projesi de buna bağlı olarak iptal edilmiş bulunmaktadır. Başta bölge Milletvekilleri, STK'lar, yerel yönetim ve Kaymakamlığın işbirliği ile bu konunun tekrar güncelleştirilmesine çalışılmalıdır. Şayet bu projeler yaşama geçirildiği takdirde bölge de ziraat yeniden yeşerecek hayvancılıkta buna paralel yeniden canlanacaktır.
DOĞUBAYAZIT'TA YÜKSEKOKUL
Doğubayazıt'ta Yüksekokulun açılması çalışmaları sürmektedir. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü İrfan Aslan bu yıl Doğubayazıt Yüksekokuluna öğrenci alınması için YÖK ile gerekli yazışmaları yapmıştır. Yer olarak ta geçici bir yer tahsisi için Doğubayazıt'ın eski hastanesi uygun görülmüş olup bu konudaki çalışmalar devam etmektedir. Diğer taraftan hemşerimiz küçük Ahmet Alkan 50 dönümlük yer hibe etmiş olup işadamlarımızdan Baran Güzel'de bu yere Yüksekokul binası inşa edeceği sözü vermiştir. Bu konuda ki girişimlerde ilgililerce sürdürülmektedir. İnşallah bunlarda gerçekleşir.
DOĞUBAYAZIT EKONOMİSİ
Doğubayazıt ekonomisi memur.tugay ve sınır kapısı girdilerine dayanmaktadır. Ziraat ve hayvancılık yok niteliktedir Sınır kapısında günü birlikçilik yapanlar zaman zaman idarenin yaptırımı ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu yaptırımların biraz daha esnek hale getirilmesini sınır kapısı Gümrükler Başmüdürlüğünden halkımız beklemektedir. İlçede orta ve büyük ölçekli kuruluşlar olmadığı için işsizlik alabildiğine geniş boyutlara ulaşmış bulunmaktadır. Büyük marketlerin kentimizde açılması sonucu küçük esnaflarda dükkânlarına kilit vurarak işsizler ordusuna katılmışlardır. Varoşlarda sefalet diz boyu, yoksulluk çöplerde ekmek arayanların sayısını arttırmıştır. En büyük tehlike ise yoksulluğun getirmiş olduğu kısmi ahlaki çöküntüdür.
Doğubayazıt'ın nimetlerinden faydalanıp zenginleşen işadamlarımızın bu memlekete vefa borçlarını ödemeleri gerekir. Onun içinde yoksulluğu ve sefaleti kısmen olsun yenmek için burada iş istihdam alanları açmaları gerekmektedir.
Sonuç olarak biz kentimizin bir panoramasını kendimizce çizerek suya bir oluk açtık