SON DAKİKA

Sıcaklıklarda oruç tutanlar dikkat!

Yaz aylarında oruç tutmanın zor olduğunu belirten Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Kemal Karadaş, özellikle kalp, mide ve tansiyon hastalarının bu dönemde dikkatli olmasını ve gerektiğinde oruç tutmamasını belirtti. 10 Temmuz, 2013 04:44 Güncelleme: 10 Temmuz, 2013 04:44 Sıcaklıklarda oruç tutanlar dikkat!

DİYARBAKIR - Son dönemlerde ülke genelinde artan sıcaklıklar insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden birçok hastalığa davetiye çıkarırken, Ramazan ayının da sıcaklara denk gelmesi, bu konuda alınması gereken önlemleri beraberinde getiriyor.

Sıcaklar ve oruç tutanlara ilişkin Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Kemal Karadaş önemli uyarılarda bulundu. Karadaş sıcakların artmasıyla birlikte dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın günün en sıcak saatlerinde mümkün olmadığı sürece dışarı çıkılmaması olduğunu belirtti.

Sıcakların insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını dile getiren Karadaş, özellikle günün öğlen saatlerinde bunun daha fazla risk taşıdığını aktardı. Öğlen saatlerinde dışarıda bulunan insanların direk güneş ışınlarına maruz kaldığını aktaran Karadaş, bunun sonucunda güneş çarpması denilen olayın meydana geldiğini dile getirdi. Özellikle kırsal kesimde yaşayan insanların tarla, bağ ve bahçelerde çalışırken mutlaka bir şapka takmaları gerektiğini belirten Karadaş, güneş çarpması sonucu yaşamını yitiren hastaların dahi olduğunu ifade etti. Karadaş, insanların mutlaka kendilerini sıcaktan koruması gerektiğini belirterek, "En önemli belirtisi çok ciddi baş ağrısıdır. Halsizlik, olay daha ileri giderse mide bulantısı ve kusma olabilir. Sıvı kaybına bağlı olarak gözlerde kararma, tansiyon düşmesi, baş dönmesi olabiliyor ki, bu insanı rahatlıkla yatağa düşürebiliyor. Bunlar tipik belirtilerdir" dedi.


'Şartları uygun olan bireyler oruç tutmalı'

Güneş çarpması sonucu bazı bireyler de ciltte yaraların oluşmasına neden olduğunu ifade eden Karadaş, ancak bunun bütün güneş çarpmalarında meydana gelmediğini dile getirdi. Güneş çarpması geçiren hastaya yapılması gereken ilk müdahalenin, hastanın serin bir yere götürülmesi olduğunu aktaran Karadaş, "Hastanın üzerinde bulunan elbiselerin çıkartılması gerekiyor. Ardından, serum takılması gerekiyor" dedi.

Yaz aylarında oruç tutmanın zor olduğunu belirten Karadaş, Temmuz ayının yılın en uzun günleri olduğunu ifade etti. 16 saat aç ve susuz kalan insanların muhakkak kendine dikkat etmesi gerektiğini belirten Karadaş, oruç tutan bireyin özellikle öğle arası dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi. Sıcaklardan dolayı, insan vücudunda sıvı kaybı yaşandığına dikkat çeken Karadaş, şartları uygun bireylerin oruç tutması gerektiğini ifade etti. Bazı hasta gruplarının sağlığı açısından oruç tutmamaları gerektiğini belirten Karadaş, kalp hastaların, 16 saat susuz kalmasının çok ciddi bir risk taşıdığına dikkat çekti. Kalp hastalarında kalp yetmezliği olduğunu belirten Karadaş, "Kalp damarlarında darlıklar var, dar olan bir damar da zaten zor geçen bir sıvı akışı var. Siz oruç ile birlikte eğer vücut damarlarındaki sıvı miktarını düşürürseniz, damarlardaki kan akışını azaltmış olursunuz. Sıvı akışı iyice düşen bir kalp her an risk altında kalabilir. Hele bir insan da gizli kalp hastalığı varsa, ciddi kalp krizi geçirmeye neden olabilir" diye belirtti.

'Hayati risk taşıyabilir!'

Karadaş, mide hastalığı (ülser) olan hastalarda, oruç dönemlerinde çok fazla mide delinmelerinin yaşandığını belirtti. Aç bir insanın midesinde asit üretildiğini aktaran Karadaş, şunları söyledi: "Aç kaldığınız her saat asit artıyor. Hele ülseriniz varsa, uzun süre aç kaldığınızda çok kolaylıkla mideniz delinebilir. Bundan dolayı dikkat edilmesi gerekiyor." Böbrek hastalarının normal yaşamlarında çok fazla su tüketmesi gerektiğini belirten Karadaş, böbreği en iyi temizleyen ve besleyenin su olduğunu ifade etti. Aksi halde böbrek hastalarında küçük taş birikmelerinin meydana geldiğini ifade eden Karadaş, böbrek hastalarının kesinlikle su kaybetmemesi ve yazın uzun günlerinde sıcaktan uzak durmasını istedi. Tansiyon hastalarında da oruç tutmaları ile tansiyonun düşebilme ihtimali olduğunu kaydeden Karadaş, şeker hastalarının da oruç tutması ile şeker komasına ve şeker azlığından kaynaklı ciddi hayati risk yaşayabileceğini söyledi. Oruç tutan bireylerinde ise iftardan sonra bedenine çok yüklenerek yemek yememesi gerektiğini belirten Karadaş, "Önce sıvı ile iftar açılsın. Akşamın ilerleyen saatlerinde yemek yenmesi daha doğru olur. Sağlık açısından sahurda da yağlı ve çok fazla yemek yenmemesi gerekiyor" dedi.

DİHA

Yorum Ekle