SON DAKİKA

SBS kalkacak dershane kapanacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, her yıl 1 milyon öğrencinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kaldırılacağını, yeni eğitim-öğretim döneminde dershanelerin de özel okullara dönüştürülmesi yoluyla kapatılacağını açıkladı. 04 Temmuz, 2013 02:18 Güncelleme: 04 Temmuz, 2013 02:18 SBS kalkacak dershane kapanacak

Son 10 yılda 4 kez değiştirilen liseye geçiş sistemi 2013 - 2014 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere yeniden değişiyor. Her yıl 1 milyon 200 bin civarında öğrencinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı (SBS) kaldırılırken, öğrencilerin Türkçe, matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler ve tarih derslerinden eğitim yılı içerisinde oldukları sınavlardan biri Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) yapılacak. Yeni eğitim-öğretim döneminde dershanelerin de özel okullara dönüştürülmesi yoluyla kapatılması planlanıyor.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dün basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve eğitim muhabirleriyle bir araya gelerek, eğitime ilişkin cevap bekleyen sorulara yanıtlar verdi.
YENİ SINAV SİSTEMİ: SBS'nin kaldırılacağını yineleyen Bakan Avcı, yerine konulacak sistemi ilk kez net olarak açıkladı. Buna göre, bakanlık, öğrencileri ilköğretim kapsamındaki Türkçe, matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler ve tarih derslerinden merkezden yollayacağı sorularla eğitim yılı içerisinde sınava alacak. Yılda bir kez yapılacak sınavların değerlendirmesi de yine MEB merkezden yapılacak. Öğrencilerin diğer derslerindeki başarıları da belli oranlarda yerleştirme puanına etki edecek. Öğrencilerin kendi sınıflarında sınava girmesi yönüyle 'yerel', soruların merkezden yollanması yönüyle de 'merkezi' olan bu 'karma model' önümüzdeki eğitim- öğretim yılı için 8. sınıflara uygulanacak. Sonraki yıllarda ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıfları için de geçerli olacak. Bakan Avcı, yeni sistemle sınavlar arttı eleştirisine karşılık “Sene içerisinde zaten çocuklarımız, bu derslerden sınavlara giriyorlar. Dolayısıyla zaten girdikleri bu sınavların daha düzenli bir biçimde yapılması, alacakları notların daha objektif değerlendirmeye elverişli olmasını sağlayacağız” dedi.
İSTİSNAİ LİSELER: Fazla talep görebilecek liseler için ise SBS benzeri bir sınav organizasyonu gerçekleştirilecek. İstanbul 'da Galatasaray , Kadıköy Anadolu; Ankara'da Atatürk Anadolu; İzmir'de İzmir Fen Lisesi gibi okullara yoğun öğrenci talebi olması bekleniyor. Bu okullar, alacakları öğrencileri seçebilmeleri için merkezi bir sınav yapabilecek. Bakan Avcı, yeni sistemin uygulanmasıyla söz konusu okulların sınavlarına en fazla 150 bin kişinin girmesini beklediklerini belirtti.
DERSHANELER KAPANACAK: Bakan Avcı, 'dershanelerin kaldırılması' konusunda kararlı olduklarını vurgularken, dershanelerin özel okullara dönüşmesi yönünde yürütülen çalışmaların sürdüğünü, önümüzdeki ders yılından itibaren de yürürlüğe girmesini öngördüklerini belirtti.

 

Avcı, “Yasal düzenlemede dershane ortadan kalkınca ben devam edeceğim diyemezler, anlamı olmaz” dedi. “Dershaneler gelecek yıl kesinlikle özel okula dönüştürülecek mi?” sorusu üzerine Avcı, süre ve tarih konusunda net bir şey söyleyemeyeceğini, yasal bir düzenlemenin gerekli olduğunu vurguladı.

 


Bir gazetecinin de “Ama Meclis tatile giriyor” sözü üzerine Avcı, “Demek ki önümüzdeki yasama yılının başında böyle bir düzenleme yapılabilecek” diye konuştu. Avcı, “Dershanelere kayıtların başladığı bir dönem.

 

O zaman öğrencilere 'Dershanelere kayıt yaptırmayın' çağrısı yapabilir misiniz?” şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi: “Dershaneler konusunda da velilerimiz çok acele etmesin. Mevcut kayıt konusunda çok acele etmesinler. (Mevcut kayıt yaptıranlar) Onlar için yapabileceğimiz bir şey yok şu anda.”

 


KIYAFETTE DE KARMA MODEL: Öğrenci, öğretmen ve velilerin 'serbest kıyafet uygulaması' kapsamına formanın da dahil edilmesini istediğini aktaran Bakan Avcı, velilere, çocukları için forma seçme imkânı tanıyacaklarını söyledi. Avcı, “Önümüzdeki günlerde yönetmelik değişecek; velilerimiz, okul aile birliklerimiz okul okul bu değerlendirmeleri yapacaklar.

 

İster özel ister resmi olsun bütün okullarımızda okul aile birliklerini yani velilerimizin yüzde 51'inin tercihi doğrultusunda okullar kıyafet seçebilsinler” dedi.

 


ANADİLDE EĞİTİM: Bakan Avcı, bir gazetecinin “Demokratikleşme sürecine ilişkin olarak Kürtçe eğitimin özel okullarda da verilebileceğine ilişkin bakanlığın bir çalışması var mı?” sorusu üzerine, anadilde eğitim konusunda anayasa değişikliğinin gerektiğini belirtti. Avcı, “Doğrusunu söylemek gerekirse, seçmeli dersler konusunda çok fazla değil ama zorlandığımızı söyleyebilirim.

 

En azından bu alanda çalışan akademisyenler arasında bile ciddi bir doktrin tartışması oldu.

 

Mesela 'Zazaki Kürtçenin lehçesi midir, ayrı bir dil midir?' Bu konudaki tartışmalar bize kadar yansıtıldı” diye konuştu.

Gezi'ye incelemeyi savundu

Basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve eğitim muhabirleriyle bir araya gelen Bakan Avcı, Gezi Parkı eylemlerine katılan öğretmen ve öğrencilerle ilgili inceleme konusunda da “Milli eğitim müdürlükleri ve okul müdürleri yasaların emrettiği görevleri yerine getirmek durumunda.

 

Çocuklarımızı okulda olmaları gereken saatte, yürüyüşe götüren, yönlendiren yönetici ve öğretmenler varsa, işlem yapmak zorundalar” dedi.

 

Yorum Ekle