SON DAKİKA

Salih Hoca Eğitimde Patnosa Çağ Atlattı

02 Mart, 2012 15:59 Güncelleme: 02 Mart, 2012 15:59 Salih Hoca Eğitimde Patnosa Çağ Atlattı

Salih Eskin memleketi Patnos’a Milli Eğitim Müdürü olunca 4 yılda köylere 40, ilçeye 10 yeni okul yaptırdı. 50 okul onarıldı. Köy, mezraları gezip aileleri ikna etti ve kız öğrenci sayısı erkek öğrenci sayısını geçti

Doğup büyüdüğü Patnos’a Milli Eğitim Müdürü olan Salih Eskin, 4 yılda ilçeye eğitimde çağ atlattı. Evleri tek tek dolaşan, velilerin tüm şartlarını yerine getiren Eskin sayesinde kız öğrenci sayısı erkek öğrencileri solladı... Salih Eskin, 38 yaşında 3 çocuk babası. Ağrı’nın Patnos ilçesinde doğup büyüdü. Liseyi Patnos’ta bitirip, 1997 yılında Atatürk Üniversitesi Ağrı Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Çeşitli okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra 2008 yılının şubat ayında, Patnos’a İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak atandı. 60 bini merkezde olmak üzere 123 bin nüfuslu Patnos ilçesi ile 93 köy ve 67 mezrada eğitim haritası çıkaran Eskin, önce öğrenci sayılarını çıkarttırdı.

İKNA EKİBİ OLUŞTURDU

Müdür Eskin göreve geldiğinde erkek öğrenci sayısının 15 bin, kız öğrenci sayısının ise 10 bin olduğunu tespit etti. Kız öğrenci sayısı olması gerekenin çok altındaydı. Öncelikle okuldan alınan kız öğrencilerin çoğunlukta bulunduğu mahalleler, köy ve mezraları belirlendi.

Kendisinin de doğup büyüdüğü bölgenin özelliklerini bilen müdür Eskin, farklı alanlardan gelen kanaat önderleriyle bir "ikna ekibi" oluşturdu. İkna timlerinde özellikle kadın öğretmenlere ağırlık verildi. Ailelerle görüşülerek kızların okutulmama sebepleri belirlendi. Kimi "paramız yok" kimi "kalacak yerimiz yok" kimi de "karma eğitim istemeyiz" diyerek kızlarını okula göndermiyordu. Müdür Eskin, kız çocuklarının okula kazandırılması için kızlara ve ailelerine tüm sorunlarını giderme sözü verdi. Bu kapsamda okul seferberliği başlatıldı. Eskin’in göreve geldiği tarihte ilçede toplam 93 okul vardı. Köylere 40 yeni okul yaptırıldı, mevcut 50 okul tamamen tadilattan geçirilip derslik sayısı artırıldı. İlçe merkezine de 10 yeni okul yaptırıldı. Kız öğrenciler için yurtlar ile Kız Teknik Lisesi, Kız Ticaret Lisesi ve Kız Meslek Lisesi yaptırıldı. İlçe genelindeki derslik sayısı 396’dan 917’ye çıkarıldı.

KIZLARI ENGELLEMEYİN

Velilerin ’mazeretleri’ni ortadan kaldırdıktan sonra müdür Eskin, ailelerin kapısını bir kez daha çaldı. Yaz kış köy köy ev ev dolaşan müdür Eskin, ailelere kadın öğretmenleri model gösterip, "Sizin çocuğunuz da ileride böyle bir öğretmen olabilir. Bu hakkı onun elinden almayın" mesajı verdi. Sadece kızların gittiği kız meslek liseleri, sadece kızların kaldığı YİBO yurtları ailelere anlatıldı. Tüm masrafların karşılanma sözü verildi. Müdür Eskin, kendi çocuklarını da götürdüğü ikna toplantılarında köydeki kanaat önderleri ve imamlarından yardım aldı. Cuma vaazlarında eğitimin önemi anlatıldı. Tüm bu çalışmaların ardından ilçede adeta eğitimde çağ atlandığını gösteren rakamlar ortaya çıktı. Bugün ilçede erkek öğrenci sayısı 17 bine, kız öğrenci sayısı ise erkekleri geçerek 18 bine yükseldi.

BİZ GÖREVİMİZİ YAPTIK

Batı’daki pek çok şehirde bile ulaşılamayan oranda kız çocuğunu eğitime kazandırmayı başaran Salih Eskin, bölgeyi tanımasının kendisinin en büyük avantajı olduğunu söyledi.

"Mazeretler hep aynı, benim çocukluğumda da öyleydi şimdi de öyle" diyen Eskin, "Hiçbir öğrencinin eğitimsiz kalmasını istemiyoruz. Yeter ki onlar okumak istesinler. İlçemizdeki gençlerimizin tek kurtuluşu okumaktır. Ben ve öğretmen arkadaşlarım mutluyuz. Ben sadece devletimin bana verdiği imkânları kullanarak görevimi yaptım. Ortada bir başarı varsa bu önce devletimizin sonra bizim taleplerimizi yerine getiren Milli Eğitim Bakanlığı’nın sonunda da mesai arkadaşlarım ve benim başarımdır" dedi.

Yorum Ekle