Özellikle haziran ayında pazarlarda bulunan ve çocuklar tarafından toplanarak tabağı bir liradan satılan dut, şifa kaynağı olmasının yanı sıra cildin taze ve diri kalmasını da sağlıyor.
Uzmanlar, birçok sağlık sorununa şifa özelliği nedeniyle bolca dut tüketilmesini tavsiye ediyor. Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Diyetisyeni Saliha Çorumlu, yaptığı açıklamada, kara dutun vitamin ve mineral değerinin yüksek olduğunu belirterek, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi. Dutun kansızlığa, ağız ve diş sağlığı sorunları ile canlı saçlar için de çok yararlı bir meyve olduğunu belirten Çorumlu, şöyle konuştu: "Dut, ağız yaralarına, kansızlığa iyi geliyor. Kalbi korur, vücuda kuvvet verir. Yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olur. Ağız ve bademcik iltihabı, diş eti hastalıklarına ve öksürüğe karşı faydalıdır. Mide ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. En önemlisi de yaşlanmayı geciktirerek cildin daha taze ve diri kalmasını sağlıyor."
Öte yandan kendine özgü lezzetiyle ünlü olan Hasankeyf dutu, tezgahlardaki yerini aldı. Tabağı bir liradan satışa sunulan dut, yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor. İlçe sakinlerinden Ahmet Akdeniz, Hasankeyf dutunun ilçenin diğer değerleri kadar olmasa da ünlü olduğunu söyledi. İlçede dutun şifa niyetine bolca dut tükettildiğini anlatan Akdeniz, "Atalarımızdan bize aktarılan bilgiye göre, şifa kaynağı olan dutumuzun gençleştirme etkisi de var. Bu nedenle dut ağaçlarının yok olmaması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Hasankeyf sakinleri ile konuştuk. Herkes evinin bahçesindeki dut ağaçlarını yeni Hasankeyf yerleşim yerine taşımak istiyor. Biz de onları kökten söküp yeni Hasankeyf'e taşıyacağız" diye konuştu. İlçe esnafından Ömer Güzel de dutun birçok faydası bulunduğunu ifade ederek, bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.