SON DAKİKA

Rojava Yasama Meclisi'nden kısmi genel af kararı

Demokratik Özerklik için kanun ve yönetim çalışmalarını yürüten Rojava Özerk Yönetimi Yasama Meclisi toplantısında kısmi af kararı çıktı. 01 Ocak, 2014 04:41 Güncelleme: 01 Ocak, 2014 04:41 Rojava Yasama Meclisi'nden kısmi genel af kararı

HABER MERKEZİ - Demokratik Özerklik için kanun ve yönetim çalışmalarını yürüten Rojava Özerk Yönetimi Yasama Meclisi'nin ilk kararı Kürt halkının kutsal değerlerine saldırmayan ve Kürt özgürlük savaşçılarına yönelik ağır suçlar işlememiş tutuklar için kısmi af ilan etmek oldu.

ANF'nin haberine göre bugün Amude kentinde bir araya gelen 'Batı Kürdistan Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi' toplantısına 48 siyasi parti, sivil toplum ve bölge halklarını temsilen 65 delege katıldı.

Toplantıda; divan üyesi Ebdulkerim Umer yaptığı konuşmada Ezdi ve Hıristiyanların bayramlarını kutladı. Umer Özerk Yönetim içinde yer almak isteyen ve divan tarafından onaylanan parti ve örgütlerin isimlerini de açıkladı.

Umer'in açıkladığı Özerk Yönetim içinde yer almak için başvuran yeni örgüt ve şahsiyetler: Hesekê Halk Meclisi, Kürt Gençlik Birliği, Ezidi Evi, Ortak Toplum Hareketi, Demokratik Dönüşüm Hareketi, Doğayı Koruma Derneği, Ekonomiyi Geliştirme Meclisi, Kürt Aydını Hesen Zaza.

Toplantıda Ezidi ve Hıristiyan bayramlarının yanı sıra yeni yıl vesilesiyle genel kısmi af ilan edildi.

Kısmi af ile ilgili kararın bentleri şöyle:

1- 31 Aralık 2013 tarihinden önce tutuklanan ve cezaları bir yıldan az olanların aftan yararlanabilecekler.

2- Bir ile 3 yıl arasında ceza alanların cezaları yarı oranında indirilecek.

3- Hüküm giyenler, kefaret karşılığında serbest bırakılabilecek.

4- Haklarında kesinleşmiş cezalar verilip de kaçmış olan kişiler, af kapsamına alınmayacak. Ancak af ilan edildikten sonra 30 gün içinde teslim olurlarsa aftan yararlanabilecekler.

5- Bütün mahkeme ve yönetimler kısmi af kararını uygulamak zorundadır.

Kararlarda çetelerin saldırıları sırasında halkın değerlerine saldıranlar ve "şehitlerin kanlarında rolü" olanlar da af kapsamına alınmadı.

Yasama Meclis,  6 Ocak 2014 tarihinde yeniden toplanma kararı aldı. Meclis 6 Ocak'taki toplantısında Toplumsal Sözleşme, Seçim Kanunları, Yönetim Biçimi konularını tartışıp yeni kararlar alacak.  Meclis, Demokratik Özerk Yönetim'in içinde yer almak isteyenlerin bir sonraki toplantıya kadar başvuru yapabileceklerini belirtti.

Yorum Ekle