Rektör Alma CONCOVID’in Açılışında Üniversitemizdeki Çalışmaları Anlattı
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, düzenleyicileri arasında Iğdır Üniversitesinin de olduğu Uluslararası Covid-19 Konferansının (CONCOVID) açılış oturumunda bir konuşma yaptı.
12-13-14 Haziran 2020 tarihlerinde düzenlenecek olan CONCOVID, bugün itibariyle başladı. Covid-19 salgınına karşı önlemler nedeniyle online olarak gerçekleşen konferansın açılış oturumunda, Rektör Alma da bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde gerçekleşen konferansın ilk oturumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönderdiği konuşma metninin okunmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Türkiye’de Covid-19 salgınının seyri, yapılan çalışmalar ve sonuçlarını anlattığı bir açılış konuşması yaptı.
Bakan Yardımcısı Birinci’nin konuşmasının ardından CONCOVID organizasyonun parçası olan üniversitelerin rektörleri tarafından yapılan açılış konuşmalarına geçildi. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma da, oturumun bu kısmında; salgın hastalıklar, Covid-19’la mücadele ve Üniversitemizdeki çalışmalar hakkında bilgi verdiği bir konuşma yaptı.
“Mücadeleyi öğrenmek gerek”
Sözlerine salgın hastalıkların tarihinden ve bunların neden olduğu can kayıplarından bahsederek başlayan Rektör Alma, Covid-19’un da bu salgın hastalıklar zincirinde yeni bir halka olduğu ve bununla mücadele yollarını öğrenmek gerektiğini belirterek başladı. Iğdır Üniversitesinin, Covid-19 salgınının yayıldığı son üç aylık süreçte çok fazla çalışma yaptığını belirten Rektör Alma bu çalışmalardan yaptığı çıkarsamaları katılımcılarla paylaştı.
“Milli Sağlık Akademisi kurulmalı”
Temizliğin geleneğimizde olduğu ve daha fazla önemsenmesi gerektiğinin altını çizen Rektör Alma, salgın hastalıkların ve mücadele yollarının müfredata da dahil olması gerektiğini ve Iğdır Üniversitesinin bunu yaptığını ifade etti. Üniversitemizin, Hindistan merkezli bir ilaç şirketiyle yaptığı inaktif aşı çalışmalarını da anlatan Rektör Alma, salgınlarla mücadelede yerli ve milli üretimin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Milli Sağlık Akademisi kurulması önerisini sundu.
“Kabin, biosensör ve antiviral ürünler geliştirdik”
Covid-19 salgınının ülkemize yayıldığı süreçte, Üniversitemizde yapılan çalışmaları anlatan Rektör Alma; Üniversitemizde birimler arası dezenfeksiyonu sağlayacak tüneller kurulduğunu, satışa hazır kabin ve biosensörler geliştirildiğini bildirdi. Üniversitemizde geliştirilen antiviral ürünlerin de satışa hazır olduğunu belirten Rektör Alma, bu ürünlerin ihtiyaç sahibi kurum ve kişilerle de paylaşıldığını söyledi. Rektör Alma, bu çerçevede; Üniversitemizde üretilen 3D siperliklerin, salgın süresince kamu kurumlarına ve kamuya hizmet eden özel teşebbüslere ücretsiz olarak dağıtıldığını kaydetti.
Covid-19 salgını sırasında Üniversitemizde yapılan çalışmaları özetleyen bir konuşma yapan Rektör Alma, Uluslararası Covid-19 Konferansının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek sözlerine son verdi.